GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 19 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Samen-scholen: nog zo gek niet!

Vanaf 1 september 2015 slaan middenschool Atheneum Dendermonde en middenschool Zwijveke Dendermonde de handen in elkaar. Samen vormen zij GO!MAD, een te gekke school voor alle leerlingen.

GO!MAD: gekke naam bij verstandig concept

GO! is de naam voor het Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. MAD staat voor Middenschool Athenea Dendermonde. Deze brede middenschool wordt zo de eerste graad van beide Athenea op onze campus.

GO!MAD zal leerlingen voorbereiden op hun studiekeuze na het tweede middelbaar in het ASO, KSO, TSO of BSO. Sommige leerlingen weten al heel goed wat ze later willen doen: zij kunnen meteen de juiste optie kiezen die aansluit bij hun interesses en talenten. Andere leerlingen die nog niet goed weten wat ze moeten kiezen, zullen in GO!MAD de kans krijgen hun mogelijkheden te ontdekken, om zo een goede keuze te kunnen maken.
Op die manier zijn wij de enige middenschool in de regio: een brede eerste graad, die voorbereid op alle mogelijke onderwijsvormen. Samen met de ouders en de leerlingen stippelen we de beste weg uit voor iedere individuele leerling.

Het betreft hier verregaande vrijwillige samenwerking van de twee huidige middenscholen van het GO! in Dendermonde. Op die manier is er na de basisschool slechts één school van het GO! meer, met een ruim studieaanbod.

In plaats van ouders en leerlingen al een schoolkeuze te laten maken, op basis van het aanbod (bv. aanwezigheid A-stroom en al dan niet B-stroom) moet dat nu niet meer. Alle leerlingen van het eerste middelbaar volgen les in de gebouwen aan de Zuidlaan.

Laagdrempelig starten via opties

De leerlingen zullen op basis van hun interesses en talenten een positieve keuze kunnen maken in het eerste middelbaar. Zo zal er keuze zijn uit de volgende opties:

 • LATIJN
 • TECHNIEK
 • WETENSCHAP+

  o techniek

  o kunst

  o sport

  o informatica

 • VOETBAL
 • DANS
 • 1B – SPORT
 • 1B – TECHNIEK

In dit studieaanbod wordt de succesvolle optie DANS behouden en komt er een verruiming van de optie VOETBAL, die enkele jaren geleden werd ingevoerd.
Op basis van hun ervaringen kunnen de leerlingen hun keuze al dan niet bevestigen in het tweede middelbaar. Dit kan in volgende studierichtingen:

A-stroom

 • GRIEKS – LATIJN
 • WETENSCHAP +

  o LATIJN

  o DANS

  o VOETBAL

  o (twee)²

 • HANDEL
 • MECHANICA – ELEKTRICITEIT
 • SOCIALE EN TECHNISCHE VORMING

B-stroom

 • ELEKTRICITEIT – METAAL
 • HOUT – METAAL
 • HAARZORG – VERZORGING/VOEDING
 • KANTOOR/VERKOOP – VERZORGING/VOEDING

Zo wordt GO!MAD echt een tijd om te kiezen. Dit mogelijke uitstel van studiekeuze is trouwens ook een van de belangrijkste aspecten van de onderwijshervorming van het SO.
In het tweedejaar (twee)² wordt een modulair systeem gehanteerd waarbij de studierichtingen van het 3e jaar aan de leerlingen worden voorgesteld.

Het fijne aan het hele verhaal is dat deze samenwerking, zoals voorgesteld door de raad van bestuur van Scholengroep 18, niet is ingegeven uit noodzaak, want beide deelscholen boekten een aanzienlijke leerlingenwinst bij de start van het huidige schooljaar. Dit was veeleer een logische stap, waarbij de duidelijkheid en vooral het belang van de leerlingen en de ouders op de eerste plaats kwamen.

Vanaf 1 september ziet het landschap van het secundair onderwijs van het GO! in Dendermonde er dus als volgt uit:

 • GO!MAD (Middenschool Athenea Dendermonde) (brede eerste graad)
 • GO! atheneum ((KA) Dendermonde of GO! technisch atheneum (KTA) Dendermonde (2e en 3e graad)


Aan deze scholen is ook het enige internaat in Dendermonde verbonden.


Meer informatie via

Nick Van kerckhoven
directeur Middenschool Athenea van het GO!
Zuidlaan 3 - 9200 Dendermonde
052 25 17 77
directie@go-mad.be
www.go-mad.be


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1249

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 916

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1381

Naar een transparante, duidelijke en werkbare opdracht in het onderwijs

Binnenkort start de tweede fase van de besprekingen van de loopbaan in het onderwijs. In voorbereiding hierop schreven het KOV, OVSG, POV en het GO! een gezamenlijk standpunt.

Lees meer 1062

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1479

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 733

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 833

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1084

Samenwerking van goud aan fiets van hout

GO! KTA Dendermonde en HoGent hebben samen een unieke fiets ontwikkeld: 100% van hout. Wielen, trapas, ja zelfs ketting, alles is van hout. Twee jaar lang is er in alle stilte aan gewerkt. Straks wordt het uurrecord ermee aangevallen. Hout vasthouden!

Lees meer 2334

Leren programmeren: the game

Wat je graag doet, doe je vaak beter. In GO! CVO Antwerpen spelen de docenten daarom in op de interesses en talenten van de cursisten om het leerproces extra brandstof te geven. Gamers al gamend leren programmeren bijvoorbeeld.

Lees meer 709

Co-teaching: goed voor leerlingen én leerkrachten

Steeds meer scholen experimenteren met vormen van co-teaching. Hierbij worden 2 of meer klassen samengevoegd en wordt lesgegeven door 2 of meer leerkrachten samen. In GO! atheneum Gentbrugge en GO! middenschool Diest hebben ze intussen al enige ervaring.

Lees meer 1589

Leren van elkaar

Voor de 3e keer op rij organiseerde GO! scholengroep Brussel zijn tweejaarlijkse studiedag voor alle leerkrachten van zijn basisonderwijs. Zo'n 800 leerkrachten waren ingeschreven om in meer dan 30 workshops op vijf locaties ervaringen uit te wisselen.

Lees meer 865

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder