GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 22 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Schaakgoud voor GO! Brugge

2 februari 2015 TF Brede open school Evenementen Sport
Half januari vond het West-Vlaams kampioenschap schoolschaken plaats. Zowel in het basisonderwijs als in het secundair onderwijs was het goud voor een team uit GO! Brugge Centrum. Kwestie van het virus doorgeven.

Zaterdag 17 januari haalde GO! basisschool (BS GO) Brugge Centrum goud op het provinciaal kampioenschap schoolschaken in de categorie lager onderwijs. Daarbovenop won ook een ploeg met oud-leerlingen van deze school het toernooi in de categorie secundair onderwijs voor GO! atheneum (KA) Brugge Centrum dat daarmee zorgt voor tweevoudig goud voor GO! Brugge.

JONG GELEERD NOOIT VERLEERD?


Twee weken geleden (17 januari) vond het West-Vlaams kampioenschap schoolschaken plaats in Roeselare (GO! middenschool en atheneum). En daar won in de categorie middelbaar onderwijs GO! atheneum (KA I) Brugge Centrum de gouden beker! Dat is knap, maar het wordt een bijzonder verhaal, als je weet dat de ploeg bestaat uit vier oud-leerlingen zijn van BS GO Brugge Centrum!. Ze liepen er alle vier vanaf de kleuterklas school. De vier leerlingen: Mauro Wensch, Selene Spruytte, Blend Osmanaj en Bent Laporte kregen voor het eerst schaakles in het tweede leerjaar, bij juf Tania Folie. Drie van hen kregen de smaak te pakken en volgden haar ook naar de plaatselijke schaakclub.

De basisschool staat echter niet alleen bekend voor de schaakinitiatie maar ook voor het aanbod aan schaakmateriaal als ontspanning over de middag. De leerlingen doen er heel wat schaakervaring op. Elk jaar wordt er binnen de schoolmuren een eigen toernooi georganiseerd. Dit Vrijdagmarkttoernooi wordt al 12 jaar gelauwerd in alle Brugse kranten. Maar de school neemt ook alle enthousiaste leerlingen mee op verplaatsing naar de provinciale en Vlaamse schoolschaakkampioenschappen.

Alhoewel de vier beweren dat ze de laatste jaren nog maar zelden achter een schaakbord plaats namen, wonnen ze verbazend gemakkelijk het toernooi… Zou het dan toch waar zijn, dat “wat je jong leert”, je veel gemakkelijker bij blijft?

Het ziet er rooskleurig uit voor leerlingen die willen blijven schaken na de lagere school. Het KA wijdde onlangs immers een schaakklas in, waar in de middagpauze partijen kunnen worden gespeeld. Er werden een paar enthousiaste leerkrachten gevonden die hun schouders onder het project willen steken. En ze boeken al succes! Meteen stelden zich nog leerlingen kandidaat om een ploeg te vormen.


EN DE JONGSTE SCHAKERS?

In de categorie lager onderwijs van hetzelfde toernooi behaalde GO! basisschool (BS GO) Brugge Centrum opnieuw de eerste plaats! Er waren dit jaar 42 ploegen te bekampen. De gouden beker ging naar Charles Goigne, Suzanne Wauters, Demi Lebacq en Anis Aamari. Zij verloren maar 5 van hun gezamenlijke 32 partijen. Ze werden dan ook terecht kampioen met 7,5/8 matchpunten.

De meisjesploeg met Isolde Sierens, Sarah Casier, Faith De Bondt en Cloe Van Erum deed het ook niet slecht. Zij veroverden de beker voor de beste meisjesploeg en eindigden op de 11e plaats! Ook de toekomst blijft er mooi uitzien, want de ploeg uit het vierde leerjaar eindigde dit jaar al op een eerbare 8e plaats!

De directeur van het lager, Alain Vansassenbroeck, steekt niet onder stoelen of banken dat hij het schaakproject ten volle steunt. Schaakles op school voor alle kinderen, is voor hem dan ook de normaalste zaak ter wereld…


Meer informatie via

Kristin Froyman
directeur GO! atheneum (KA) Brugge Centrum
050 33 20 19
ka1.brugge@g-o.be
www.ka1brugge.be

Alain Vansassenbroeck
directeur GO! basisschool (BS GO) Brugge Centrum
050 33 20 21

Tania Folie
onderwijzeres GO! basisschool Brugge Centrum
050 34 32 07
tania.bruggecentrum@g-o.be
www.bruggecentrum.beLees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1090

Tafeltennisgoud voor Laurens

12 september 2016

Sport Topsport

Vorige week was het nog dromen van die gouden medaille, vannacht kwam de droom uit. Laurens Devos, leerling in GO! atheneum Redingenhof Leuven wint goud op de Paralympische Spelen in Rio. Perfecte mix van talent, doorzettingsvermogen en prima omkadering.

Lees meer 1036

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1383

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1090

Pingpong

2 september 2016

Sport Topsport

Het schooljaar is weer gestart en straks moet na schooltijd ook wel een taak gemaakt of een toets voorbereid. Maar wie van topsport kijken houdt moet tussendoor of achteraf zeker Laurens Devos uit Atheneum Redingenhof op de paralympics in de gaten houden.

Lees meer 2392

Turnen op het hoogste niveau

12 augustus 2016

Sport Topsport

Gisteren (11/8) vond in Rio de allroundfinale turnen voor vrouwen plaats. Onder die beste 24 allroundturnsters van de wereld ook Nina Derwael. Zij werd 19e, de beste plaats ooit voor een Belgische turnster in deze discipline. Een topper uit het GO!

Lees meer 877

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1480

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1492

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 786

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 964

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 736

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 835

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder