GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 19 juli 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Vogels voor de kijker

16 januari 2015 Brede open school Evenementen Milieu
Een beetje vogelliefhebber heeft natuurlijk het hele jaar door oog voor al wat veren heeft, maar als het vogeltelmoment er is staat de verrekijker nog meer op scherp. Van 12 tot 16 januari was het weer zover. En in GO! basisschool De Spiegel deden ze mee.

Basisschool De Spiegel (Leest) neemt deel aan de Vogelweek voor Scholen

Leerlingen van basisschool De Spiegel gaven afgelopen week gevolg aan de oproep van Natuurpunt om naar vogels te kijken en ze te tellen. “Vorig jaar telden we vogels op onze eigen speelplaats. Dit jaar trekken we met de leerlingen van drie leerjaren en hun leerkrachten naar verschillende locaties. Een groot deel van de school vliegt dus uit”, zegt An Hereygers, directeur van GO! basisschool De Spiegel. Maar de achterblijvers laten zich niet onbetuigd. Zij zullen voederplanken maken, vogelhuisjes, vogelvoer en … vogelgeluiden.

Met een telformulier in de hand gaan de kinderen uit het eerste en vierde leerjaar op vrijdag 16 januari naar een mooie tuin in de straat achter de school en naar de speelweide. De ouderejaars trekken diezelfde dag naar mini-natuurgebied Bleukensweide, gelegen op 500 meter van de school.

“Wij nemen ook zitstoeltjes en verrekijkers mee. We hopen samen met de leerlingen een grotere variëteit aan vogels te kunnen spotten, waaronder watervogels”, zegt meester Pol Van Dessel, medeorganisator van deze Vogelweek op basisschool De Spiegel. Meester Pol zorgt ook samen met de leerlingen voor voederplanken. “De kinderen gaan daarbij zelf aan de slag met werktekeningen, zagen en spijkers. Het accent ligt dus op technische vaardigheden.”

Bij de leerlingen uit het derde leerjaar ligt het accent dan weer op creativiteit. Zij gaan muziek maken met vogelgeluiden.

De peuters en kleuters doen ook mee. “Zij maken vogelhuisjes alsook een soort van wormpjes bestaande uit bloem en vet dat zal dienen als vogelvoer.”

“Tijdens de Vogelweek maken onze leerlingen de schoolomgeving dus vogelvriendelijker. De vogels krijgen een voederplank met lekker eten om strenge winterdagen door te komen en vogelhuisjes als beschermde nestplaatsen. Wat ze van de vogelgeluidenmuziek vinden, daar hebben we het raden naar. Ze zullen er wel begrip voor hebben. Immers, zij weten als geen ander dat elk vogeltje fluit zoals het gebekt is”, lacht An Hereygers.


Meer informatie via

An Hereygers
directeur GO! basisschool De Spiegel in Leest
015 27 28 16
de.spiegel@telenet.beLees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1199

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1038

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 796

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1334

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1034

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1432

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1443

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 743

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 685

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 790

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 884

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1031

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder