GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 19 juli 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Nieuwe huizen voor nieuwe mezen

13 januari 2015 SV Brede open school Leerlingenparticipatie Milieu
Ze mogen dan best wel taai zijn, die vogels in de tuin die wij, knus binnen achter glas, buiten bezig zien, een beschutte broedplek kunnen ze altijd goed gebruiken. Eerstejaars van GO! technisch atheneum Gitbo in Keerbergen gingen aan het timmeren.

Overleven kunnen ze wel, die mezen, ze doen het immers al miljoenen jaren. Zonder de mens redden ze het dus ook. Maar toch. Het vogelbestand in Vlaanderen is er de laatste 50 jaar niet bepaald gevarieerder en rijker op geworden. Voor de vogels zelf en voor al wie onze gevederde vrienden lief is, zijn er gelukkig ook organisaties die deze trend trachten te keren. Met initiatieven die de vogels weer kansen geven.

Een van die organisaties is vzw Natuurpunt die ondertussen al jaren aan de weg timmert om het vogelbestand in onze contreien in kaart te brengen en de natuurlijke vogeldiversiteit in Vlaanderen tracht te herstellen. Met de hulp van duizenden vrijwilligers lukt dat overigens de jongste tijd steeds beter.

Onder die vrijwilligers sinds kort ook een groep leerlingen van GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen. De leerlingen van het eerste jaar BSO hebben immers zopas samen zo’n 40 vogelhuisjes gemaakt. Elke leerling maakte gedurende de afgelopen weken twee exemplaren voor Natuurpunt Keerbergen.

“Van zodra de school via de vereniging de juiste afmetingen doorkreeg, zijn de leerlingen van het eerste jaar aan de slag gegaan. Tegelijkertijd worden de leerlingen ook aangezet om na te denken over het milieu en de natuur”, zegt technisch adviseur coördinator Ruud Koppenol.

En gelijk heeft hij, want wie zo'n wonderlijk wezentje van nog geen 20 gram zijn geel, zwart, blauw en wit fladderend in de lucht ziet etaleren is meteen verkocht en weet dat de wereld zonder hen een juweel armer zou zijn.


Meer informatie via

Michèle Vervotte
015 51 25 94

Ruud Koppenol
015/50 93 30
info@gitbo.be
www.gitbo.be

Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1199

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1038

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 796

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1582

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1334

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1034

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1432

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1442

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 743

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 684

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 790

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 884

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder