GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Innovatie en ICT in een Europese context

8 december 2014 GO! internationaal ICT
Wanneer het aankomt op digitale innovatie speelt het GO! een voortrekkersrol. Getuige daarvan deze 3 Europese projecten waarin i-teachers, e-learners en lab-geeks de hoofdrol spelen.

Living Schools Lab

Veerle De Troyer, Europees projectmanager bij het GO!, was de voorbij twee jaar nationaal coördinator voor België van het Livings Schools Lab, een initiatief van European Schoolnet waaraan 12 landen deelnamen.

Wat is het?

Veerle: ‘Het Europese Living Schools Lab project wilde een internationaal en steeds groeiend netwerk creëren van scholen die ICT integreren in het hele schoolteam, daarbij ondersteund door hun directie.’

Rol van het GO!?

‘Zeven van onze scholen werkten mee aan dit project. De scholen die meewerkten vormden een mix van zogenaamde ‘advanced schools’, waar het hele schoolteam al overtuigd is van de meerwaarde van ICT in de schoolpraktijk, en ‘practitioner schools’, waar enkele pioniers al gepassioneerd werken met ICT en zo de rest van het schoolteam willen meekrijgen.’

En dan nog dit ....

‘De GO! leerkrachten die deelnamen aan Living Schools Lab kregen meer zelfvertrouwen  na de uitwisselingen met hun Europese collega’s. De GO! Middenschool Ieper ontving zelfs een award voor haar ICT-beleid en visie! Er zijn uit dit project al tal van samenwerkingen ontstaan tussen GO! leerkrachten en hun Europese collega’s.’

Tijdens de afsluitende Summer School in Dublin in mei van dit jaar passeerden heel veel inspirerende praktijkvoorbeelden de revue. Om deze door te geven aan collega’s, organiseert het GO! een tweedaagse nascholing voor leerkrachten, directies en ICT-coördinatoren. Inschrijven kan nog altijd!

Meer over het project: http://lsl.eun.org/


‘School on the Cloud’


Sofie De Cupere, nascholer Nieuwe Media, en Jan Buytaert, ICT-manager GO!, coördineren het luik I-teacher in het Europees project ‘School on the cloud’

Wat is het?

‘School on the Cloud’ is een Europees ICT-netwerktraject dat kadert binnen ‘Life Long Learning’. Alle deelnemers verkennen nieuwe digitale dynamieken en wisselen ze met elkaar uit. Er nemen maar liefst 57 partners uit 18 Europese landen aan deel, verdeeld in vier luiken: i-Future, i-Manager, i-Teacher en i-Learner.

Rol van het GO!

Het GO! neemt als lid van de stuurgroep een prominente rol op in dit verhaal. Sofie De Cupere en Jan Buytaert zijn net terug uit Porto, Portugal, voor de tweede vergadering in het luik i-Teacher. Sofie houdt zich bij het GO! voornamelijk bezig met nieuwe media en innoveren van nascholingen, Jan is ICT-manager. Sofie: “We hebben gewerkt met  cloud-toepassingen en het was opvallend hoe iedereen binnen de groep er onmiddellijk mee aan de slag ging, zonder uit te leggen hoe ze werken. Handig om te weten, want zo blijft de focus liggen op de inhoud en niet op de toepassing. We kunnen bovendien vaststellen dat een i-Teacher niet echt een persoon is, maar eerder een concept. Innovatief zijn binnen het onderwijs doe je niet alleen, dat gaat via samenwerking. I-Teacher zal zich meer focussen op een team en haar competenties, dan op individuele vaardigheden.”

En dan nog dit ...

Jan: “Tot het einde van het schooljaar verfijnen we de resultaten van ons onderzoek. Daarna volgen er nog verschillende vergaderingen, met als hoogtepunt een bijeenkomst in het Europees Parlement eind 2016, waar we workshops zullen geven.”

Meer over het project: http://schoolonthecloud.eu/


TACCLE 2


Jens Vermeersch, sector Internationalisering van het GO!, stond in voor de praktische coördinatie en de Belgische inhoudelijke bijdrage aan de vijf TACCLE 2-stappengidsen.

Wat is TACCLE 2?

‘Dit is het vervolg op TACCLE 1, een handboek voor leerkrachten dat algemeen toelichtte hoe zij meer uit de didactische tools voor e-Leren in de klas konden halen. Wij kregen aansluitend veel vragen van leerkrachten hoe zij dit praktisch konden toepassen in de klaspraktijk en dus werd in 2011 TACCLE 2 gelanceerd. Het resultaat zijn vijf drempelverlagende praktijkgerichte stappengidsen waarmee leerkrachten meteen aan de slag kunnen in de les.’

Wat is de rol van het GO!?

‘Het initiatief voor TACCLE 2 kwam van het GO!, waarvoor onze cel inhoudelijk samenwerkte met de Pedagogische Begeleidingsdienst en het CVO Antwerpen. Via Comenius werkten we samen met andere Europese partners. Elke partner was verantwoordelijk voor één boek. Dit leidde tot een internationale kijk en inzichten over hoe men elders omgaat met bepaalde tools. Tegelijk letten we erop om elke gids ook aan te passen aan ‘lokale’ omstandigheden.’

En dan nog dit…

‘Leerkrachten kunnen inschrijven voor een internationale TACCLE cursus, waarbij ze een week worden ondergedompeld in de materie en veel in groep wordt samengewerkt. Hiervoor kan een beurs worden aangevraagd via de school. Hou de GO! nieuwsbrieven in de gaten want in januari organiseren we een GO! coaching over het aanvragen.’

Hier kun je de 5 stappengidsen downloaden.

Meer over het project: http://taccle2.eu/getstarted


Lees ook

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1412

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1819

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 942

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1104

Een pluim voor kortfilm

Je hoeft niet te wachten tot Matthias Schoenaerts je komt halen om aan het filmen te gaan. In GO! freinetschool De Pluim zijn ze zelfs al aan hun 1e internationale filmfestival toe. Op 26 mei vliegen de 6e-jaars naar Italië met hun kortfilm 'The Box'.

Lees meer 1302

Ken-je-Klassieken quizkids

Met 6 jaar Latijn op de teller weten ze onderhand wat het betekent om de arena te betreden en het gevecht aan te gaan. Voor de 2e keer op rij kunnen leerlingen van GO! atheneum Lier naar de finale van de Grote-Ken-je-Klassiekenquiz in Leiden.

Lees meer 778

Tweede leven voor handboeken Engels

Op initiatief van leerkrachten An Gilis en Eva De Hert vinden de handboeken Engels die ze in GO! atheneum Keersbergen vervangen hun weg naar leerlingen in Kenia. Tweedehands voor de derde wereld? Zelfs in deze pan-internettijden is dat geen slecht idee.

Lees meer 703

Iedereen geTACCLEd

5 juni 2015

GO! internationaal ICT

GO! scholengroep Antwerpen geeft al haar leerkrachten BaO het TACCLE2 boek - digitaal leren in de basisschool als ondersteuning om ICT actief in de klas te gebruiken. Een vuile taccle? Eerder balvoordeel.

Lees meer 1447

Op congres in Europic Park

De armworsteling tussen Griekenland en Europa dagelijks in het nieuws bewijst de grote impact van de Unie op ons leven. Voor 8 leerlingen van GO! atheneum Avelgem aanwezig op het 21e congres van het EJP is het vast en zeker boeiende discussiestof.

Lees meer 1615

Succes in 3D

3D zit in de lift. En in die lift zitten sinds kort ook drie 3D-denkende tieners uit Tienen. De drie meisjes uit het GO! atheneum uit de suikerklontjesstad bedachten een concept waarmee ze de wedstrijd “Maak je lessen boeiender met 3D-printing” wonnen.

Lees meer 1984

Vernieuwende leerscenario's maken school

3 februari 2015 AD

ICT Onderwijsvernieuwing

Op woensdag 21 januari ging een mediaploeg in opdracht van het Ministerie van Onderwijs filmen in de Ieperse GO! middenschool op Campus Minneplein. Hun vernieuwende aanpak wordt straks een ‘schoolvoorbeeld’ voor andere scholen.

Lees meer 1592

Bruggenbouwers in actie

Een metafoor die een eigen leven ging leiden zorgt voor een mooie samenwerking tussen GO! scholengroep Brussel en twee technische scholen in Albanië. De kracht van positief denken en handelen.

Lees meer 2209

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder