GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 20 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Tijdelijk Pietenhotel geopend

5 december 2014 Basisonderwijs Evenementen Kleuters
Toen Sinterklaas vroeg of ze in GO! basisschool Lyceum in Mechelen een slaapplaats hadden voor zijn Zwarte Pieten konden ze er geen neen zeggen. Maar de logés vroegen wel wat aandacht. De kleuters van de school gingen daar echter maar al te graag op in.

“Sinterklaas is oud. Hij heeft zijn nachtrust nodig. Maar slapen met drukke Zwarte Pieten lukt niet. Hij heeft ons in een brief gevraagd of wij geen slaapruimte kunnen voorzien voor zijn Pieten, zodat hij ’s avonds wat meer rust heeft. Geen probleem. We hebben in de basisschool, die tegenover de kleuterpaviljoenen aan de andere kant van de campus ligt, een lokaal als slaapkamer voor de Pieten ingericht”, zegt Willem Mestdagh, directeur van basisschool Lyceum. “Maar onze logees vragen wel wat aandacht. Elke ochtend brengen onze kleuters een bezoekje aan het slaaplokaal en vinden ze een brief met een bepaald verzoek.”

Meester Bram is een goede vriend van Sinterklaas. Hij ontving vrijdag 28 november een brief van de heiligman waarin de Sint verzuchtte dat hij zo slecht slaapt in het Sinthuis, omdat de Pieten zo druk zijn. Ze oefenen hun kunstjes, zingen ’s avonds Sinterklaasliedjes, … Kortom, te vermoeiend voor een oude man als Sinterklaas. Vandaar de vraag: mogen de Pieten niet een paar nachtjes in basisschool Lyceum slapen? Na overleg met de directie, leerkrachten en de kleuters heeft meester Bram dit toegezegd.

“We besloten een lokaal van de basisschool, gelegen op onze campus tegenover de kleuterpaviljoenen, om te toveren tot slaapkamer voor de Pieten”, zegt Meester Bram.  “Maandag 1 december, controleerden we met de kleuters de geschiktheid van deze ruimte.”

Daarna kregen de kleuters elke dag een opdracht van hun tijdelijke logees.
Elke ochtend gaan de leerkrachten samen met de kleuters even kijken of alles in het slaaplokaal in orde is. De Pieten zijn dan al voor een nieuwe werkdag vertrokken naar het huis van Sinterklaas. Maar ze laten telkens een brief achter waarin ze de kleuters om iets vragen.

Dinsdag bijvoorbeeld stond er in de brief dat de Pieten een beetje bang zijn geweest en of de kleuters weten wat ze hier aan kunnen doen. De kleuters en hun leerkrachten zorgden daarop voor zaklampen en knuffels voor de Pieten om de lange koude nacht door te geraken. Woensdag meldden ze een hongerklopje waarop de kleuters met lekkers kwamen. Wel iets gezonds, want ze mogen niet te dik worden. Want dat klimt van geen meter op hun nachtelijk pad over de daken. 

Vandaag, vrijdag 5 december zijn de rollen omgekeerd en worden de kleuters voor al hun inspanningen beloond. De Pieten hebben in hun slaaplokaal allemaal cadeautjes en lekkers voor hen achtergelaten.


Meer informatie via

Willem Mestdagh
directeur GO! basisschool Lyceum Mechelen
015 20 43 09
bs2.mechelen@rago.be

Basisschool Lyceum is een school van GO! scholengroep 5. Scholengroep 5 is met 12.432 leerlingen, 5500 cursisten avondonderwijs en 35 instellingen één van de grootste GO! scholengroepen van het land. De groep verenigt de scholen van het GO! onderwijs in de regio Mechelen, Keerbergen en Heist-op-den-Berg. De algemeen directeur van Scholengroep 5 is Erik Ruts.Lees ook

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1801

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1084

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 832

Mama’s in de klas

Samen leren samenleven. Al van in de kleuterklas. Dat is ook mama vieren over alle cultuurverschillen heen. In aanloop naar moederdag zorgden de kleutertjes van juf Kim in GO! basisschool Stadspark in Lier voor een mooi mamamoment.

Lees meer 842

Lenige lijven

29 april 2016

Evenementen Sport Topsport

‘t Is nog wachten tot 5 augustus eer ze beginnen, de Olympische Spelen van 2016, maar we weten nu al voor welk team we kunnen supporteren: de Belgische meisjesturnploeg. En op eentje na hebben alle turnsters 1 ding gemeen: GO! atheneum Voskenslaan.

Lees meer 848

Laatstejaars hijsen de hele school in het zadel

Nog een goeie 10 weken, en dan zwaaien ze af, de laatstejaars Kantooradministratie & Gegevensbeheer van GO! atheneum Hof van Riemen in Heist-op-den-Berg. Maar eerst nog even een reuzenevent op poten zetten en de hele schoolfamilie op de fiets!

Lees meer 874

Leren van elkaar

Voor de 3e keer op rij organiseerde GO! scholengroep Brussel zijn tweejaarlijkse studiedag voor alle leerkrachten van zijn basisonderwijs. Zo'n 800 leerkrachten waren ingeschreven om in meer dan 30 workshops op vijf locaties ervaringen uit te wisselen.

Lees meer 865

Herinnering aan gedichtendag 2016

Onder het motto ‘Jaren die druppelend versmelten’ stond de Poëzieweek 2016 in het thema van herinneringen. Ook in CVO Antwerpen was gedichtendag overal voelbaar én hoorbaar op en rondom de campussen.

Lees meer 663

Zo gek nog niet

Van woensdag 3 tot en met vrijdag 5 februari loopt in GO! middenschool Dendermonde het project “GO!MAD’s got talent”. De leerlingen konden zelf kiezen waarrond ze wilden werken.

Lees meer 630

Kettingreactie in Schaarbeek

2015 was een zwaar jaar. Maar de terreur heeft de wil om positief in het leven te staan niet stuk gekregen. GO! basisschool De Muziekladder in Schaarbeek zorgde met een initiatief voor een kettingreactie in zowat alle scholen in de hele gemeente.

Lees meer 680

De waarheid boven water: de nieuwe leerlijn zwemmen van het GO!

19 augustus 2015

Basisonderwijs Leerplannen

Op 17/8 werd een item in het VTM-nieuws gewijd aan de nieuwe leerlijn zwemmen voor het basisonderwijs van het GO!. Dat de nieuwe leerlijn zwemmen stopt bij ‘leren overleven’ en dat een zwemslag pas vanaf 10 jaar aangeleerd wordt klopt absoluut niet.

Lees meer 2443

Op Croes Control naar de examens

Straks zijn ‘t weer examens. Tijd om te tonen waar je al die maanden voordien beetje bij beetje aan gebouwd hebt. En ja, dat blijft spannend. De leerlingenraad van GO! atheneum Ninove wou voor de start ervan nog even alle armen en benen laten losgooien.

Lees meer 1038

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder