GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 18 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Samen sterk

Per 1 september 2015 is er in Mechelen een nieuwe GO! middelbare school: Busleyden Atheneum. Met een 90-tal studieopties, 2000 leerlingen en 5 campussen zal het de grootste SO-school van Mechelen zijn. De voordelen van groot- en kleinschaligheid bijeen.


In Mechelen gaan de GO! athenea KTA Pitzemburg, KA Lyceum, KTA Wollemarkt en KTA Paramedisch Instituut samen verder als Busleyden Atheneum.

NIEUW IN MECHELEN: BUSLEYDEN ATHENEUM

Per 1 september 2015 telt Mechelen een nieuwe middelbare school: Busleyden Atheneum. Met een 90-tal studieopties, 2000 leerlingen en vijf campussen zal het de grootste middelbare school van Mechelen zijn. “Busleyden Atheneum combineert de voordelen van grootschaligheid met die van kleinschaligheid dankzij campussen op mensenmaat”, zegt het vierkoppige directiecomité.

Busleyden Atheneum is een van de eerste scholen in Vlaanderen die anticipeert op de modernisering van het secundair onderwijs. “Busleyden Atheneum herschikt de opleidingen van de oorspronkelijke vier athenea. Het resultaat wordt een modern, evenwichtig en toekomstgericht opleidingsaanbod dat is verspreid over vijf campussen. Elke campus legt zich toe op een specifiek onderwijsdomein. De leerling kiest voor een campusprofiel dat is afgestemd op zijn talenten. Op wie hij is en wat hij wil.”

Met beroepsopleidingen, technische opleidingen, kunstrichtingen en algemeen vormende studierichtingen biedt Busleyden Atheneum het grootste onderwijsaanbod binnen één school. Bovendien worden verschillende studierichtingen parallel lopend in methodeonderwijs aangeboden.

Busleyden Atheneum biedt ook een antwoord op de capaciteitsproblematiek in Mechelen. “Aan de vier locaties waarop KA Pitzemburg, KTA Wollemarkt, KTA Paramedisch Instituut en KA Lyceum zich bevonden, wordt een vijfde locatie toegevoegd. Die uitbreiding is nodig. Sommige athenea barsten vandaag uit hun voegen. Met vijf campussen biedt Busleyden Atheneum elke leerling uitzicht op een plaats in het secundair onderwijs in Mechelen.”


Geen slogan

Busleyden Atheneum kiest niet voor een slogan. De school kiest voor vijf werkwoorden: denken, zorgen, creëren, doen en ondernemen. Deze woorden vormen de rode draad voor de manier waarop de nieuwe school aan onderwijs zal doen. Bovendien typeert elk woord afzonderlijk het opleidingsaanbod per campus. Campus Pitzemburg (het huidige KA Pitzemburg) clustert de opleidingen rond ‘denken’, campus Botaniek (huidige Paramedisch Instituut) rond ‘zorg’, campus Caputsteen (huidige KA Lyceum) rond ‘creëren’, campus Stassart (huidige KTA Wollemarkt) rond ‘doen’ en campus Zandpoort (die op de site Hof van Nassau komt) rond ‘ondernemen’.


Hieronymus Van Busleyden

Het nieuwe atheneum is vernoemd naar Hieronymus Van Busleyden, een gewaardeerde humanist die in Mechelen woonde en een goede vriend was van Thomas More en Erasmus. “Van Busleyden heeft veel gedaan voor de ontwikkeling van wetenschap en kunst in Mechelen en stelt als humanist de mens centraal. Met de naam Busleyden Atheneum benadrukt de nieuwe school haar humane en kennis-en cultuurstimulerende aanpak”, zegt het directiecomité bestaande uit Jeroen Van der Auwera, Stefaan Croonen, Katie Steemans en Ann Cobbaert.


Meer informatie via

Kijk op www.busleydenatheneum.be

of

Sandra van Maurik
communicatiecoördinator van Scholengroep 5
0499 07 26 28
015 50 41 50
sandra.vanmaurik@sgr5.be
www.sgr5.beLees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1221

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1357

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1458

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 711

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 813

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1064

Samenwerking van goud aan fiets van hout

GO! KTA Dendermonde en HoGent hebben samen een unieke fiets ontwikkeld: 100% van hout. Wielen, trapas, ja zelfs ketting, alles is van hout. Twee jaar lang is er in alle stilte aan gewerkt. Straks wordt het uurrecord ermee aangevallen. Hout vasthouden!

Lees meer 2313

Leren programmeren: the game

Wat je graag doet, doe je vaak beter. In GO! CVO Antwerpen spelen de docenten daarom in op de interesses en talenten van de cursisten om het leerproces extra brandstof te geven. Gamers al gamend leren programmeren bijvoorbeeld.

Lees meer 692

Co-teaching: goed voor leerlingen én leerkrachten

Steeds meer scholen experimenteren met vormen van co-teaching. Hierbij worden 2 of meer klassen samengevoegd en wordt lesgegeven door 2 of meer leerkrachten samen. In GO! atheneum Gentbrugge en GO! middenschool Diest hebben ze intussen al enige ervaring.

Lees meer 1568

Meer dan 200.000 leerlingen in het GO!

16 februari 2016

Capaciteit

Het GO! telt op dit moment 200.440 leerlingen. Dat blijkt uit de jaarlijkse leerlingentelling van februari. In de OKAN-klassen van het GO! zitten op dit moment 1.356 leerlingen, het aantal OKAN-leerlingen is bijna verdubbeld sinds september 2015.

Lees meer 4433

Ondersteboven van sleutelen aan de fiets

Jongeren hebben het soms lastig om uren op schoolbanken te zitten. Ze willen iets kunnen leren waar ze echt de handen uit de mouwen voor kunnen steken. In GO! Spectrumschool Deurne weten ze hoe ze dat moeten aanpakken.

Lees meer 736

Samenwerken voor een sterk officieel onderwijs

Het GO!, OVSG en POV hebben hun voorstellen voor een intensievere samenwerking voorgelegd aan minister Crevits. Op het vlak van personeelsbeleid, leerplannen en opleidingsaanbod, de invulling van neutraliteit, het pedagogisch project en bestuurlijk model.

Lees meer 1867

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder