GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Handig met robots

503 jaar geleden liet Erasmus zijn Lof der Zotheid op de wereld los. En zot zijn ze nog steeds in het Erasmusatheneum in Deinze. Toch zot van technologie. En dat zorgt ook voor knappe prestaties, van robothandyman Sibbe Van Looveren op Technologica bv.


Technologie is alomtegenwoordig, maar niet iedereen heeft de achterliggende kennis daarvan onder de knie. Wie er in elk geval wel kaas van lust zijn de leerlingen van de tweede en derde graad van de afdeling elektriciteit-elektronica aan het Erasmusatheneum in Deinze.

Daar smeult het vuur eigenlijk voortdurend voor alles wat met technologie en robotica te maken heeft, maar nu en dan laait het ook flink op. Tijdens een groot technologieatelier van de vijfdejaars voor zo'n 600 leerlingen uit basisscholen uit de buurt bijvoorbeeld, of op een uitdagende technologiewedstrijd als Technologica.

Net als vorig schooljaar namen de leerlingen van het zesde jaar Elektriciteit-Elektronica ook dit keer deel aan die technologiewedstrijd voor leerlingen van de derde graad TSO-BSO uit heel Oost-Vlaanderen.

“Op TECHNOLOGICA krijgt elke school de kans één of maximum drie geïntegreerde proefopstellingen (GIP) of eindwerken tentoon te stellen”, vertellen hoofdleraren Geraldine Heyerick en Johan Vandeweeghe. De GIP wordt beoordeeld zowel naar de presentatie als naar inhoud. Leerlingen verdedigen hun GIP voor een jury, die bestaat uit experts uit het bedrijfsleven en diverse opleidingsinstellingen.

De hoofdprijs op de wedstrijd van dit schooljaar zat er deze keer niet in voor het Erasmusatheneum Deinze maar de publieksprijs dan weer wel. Die ging naar Sibbe Van Looveren uit de richting Elektriciteit-Elektronica. Met zijn ROBOTHAND kon Sibbe de jury overtuigen van zijn technische kennen en kunnen en zo meteen ook bewijzen hoe hoog het niveau van deze richting in het Erasmusatheneum in Deinze ligt.

Directeur Isabelle Janssens licht toe: “Met knappe resultaten als die van Sibbe weet de school jaar na jaar een groter aantal leerlingen aan te trekken voor dit studiegebied, zodanig zelfs dat we volgend jaar ook zullen uitbreiden. Zo kan de school nog meer leerlingen met een uitgesproken interesse voor onze technische richtingen ontvangen, met als blikvangers Elektriciteit-Elektronica, ICT & Engineering (Industriële ICT) en Elektrische Installatietechnieken (EIT).”

De school staat bijzonder sterk in deze richtingen en richt met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen ook elk schooljaar techniekateliers in om leerlingen uit Deinze en omstreken op 10 woensdagnamiddagen te laten proeven van techniek. Hiernaast kunnen de eigen leerlingen tijdens de middagpauze ook werken in een robotclub onder begeleiding van de leraren. ‘Techniek is sjiek!’, is niet voor niks het motto van het Erasmusatheneum in Deinze.  


Meer informatie via

Isabelle Janssens
directeur Erasmusatheneum Deinze
09 381 56 00
www.erasmusatheneum.be


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1276

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1401

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1819

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 855

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1104

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 851

Lenige lijven

29 april 2016

Evenementen Sport Topsport

‘t Is nog wachten tot 5 augustus eer ze beginnen, de Olympische Spelen van 2016, maar we weten nu al voor welk team we kunnen supporteren: de Belgische meisjesturnploeg. En op eentje na hebben alle turnsters 1 ding gemeen: GO! atheneum Voskenslaan.

Lees meer 868

Laatstejaars hijsen de hele school in het zadel

Nog een goeie 10 weken, en dan zwaaien ze af, de laatstejaars Kantooradministratie & Gegevensbeheer van GO! atheneum Hof van Riemen in Heist-op-den-Berg. Maar eerst nog even een reuzenevent op poten zetten en de hele schoolfamilie op de fiets!

Lees meer 893

Herinnering aan gedichtendag 2016

Onder het motto ‘Jaren die druppelend versmelten’ stond de Poëzieweek 2016 in het thema van herinneringen. Ook in CVO Antwerpen was gedichtendag overal voelbaar én hoorbaar op en rondom de campussen.

Lees meer 682

Zo gek nog niet

Van woensdag 3 tot en met vrijdag 5 februari loopt in GO! middenschool Dendermonde het project “GO!MAD’s got talent”. De leerlingen konden zelf kiezen waarrond ze wilden werken.

Lees meer 647

Kettingreactie in Schaarbeek

2015 was een zwaar jaar. Maar de terreur heeft de wil om positief in het leven te staan niet stuk gekregen. GO! basisschool De Muziekladder in Schaarbeek zorgde met een initiatief voor een kettingreactie in zowat alle scholen in de hele gemeente.

Lees meer 695

Busleyden Atheneum in Mechelen doet mee aan de Dag van de Wetenschap

Campus Pitzemburg van het Busleyden Atheneum in Mechelen doet mee aan de Dag van de Wetenschap op zondag 22 november. “Onze proefjes en demo’s zijn gericht op kinderen van tien tot twaalf jaar die wild van wetenschap en techniek zijn."

Lees meer 1099

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder