GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 22 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

The proof of the pudding is in the eating

11 juni 2014 Kwaliteitszorg Leerzorg
Zo denken ze er ook over in GO! atheneum Sint-Truiden Campus Tichelrij waar ze de leerlingen voorbereiden op het hoger onderwijs door ze het resultaat van hun onderzoekscompetentie-opdrachten te laten presenteren voor een jury van professoren.


Volgens de leerplannen van het GO! moeten alle leerlingen van de derde graad werken aan hun onderzoekscompetentie. De bedoeling van deze specifieke eindtermen i.v.m. onderzoekscompetentie is dat de leerlingen via onderzoeksopdrachten kennismaken met wetenschappelijk onderzoek binnen een bepaald wetenschapsdomein, afhankelijk van de studierichting waarin de leerlingen zitten.

In het Koninklijk Atheneum Sint-Truiden van GO! Campus Tichelrij hebben de leerkrachten deze kans aangegrepen om als zuivere ASO-school hun leerlingen helemaal voor te bereiden op de wereld van het hoger onderwijs. Ze willen voor hun leerlingen de overstap van het secundair onderwijs naar het hoger onderwijs vergemakkelijken door hen een optimale voorbereiding aan te bieden. Dit komt tot uiting in de vernieuwende aanpak van de onderzoekscompetenties.

Om te beginnen hebben de leerkrachten economie, geschiedenis, cultuurwetenschappen, Engels, Latijn, Grieks, wetenschappen, wiskunde en Frans de leerlingen van de derde graad een jaar lang begeleid bij het maken van deze wetenschappelijke opdracht. De leerlingen leerden hoe ze wetenschappelijk onderzoek moesten aanpakken, bepaalden een eigen onderzoeksvraag en werkten deze op een wetenschappelijke manier uit. Op woensdag 28 mei 2014 presenteerden de leerlingen het resultaat van deze onderzoeksopdracht voor een jury van leerkrachten en externen. Dit jaar bestond elke jury uit de begeleidende leerkracht(en), oud-leerkrachten en professoren en/of docenten van de VUB, de KULeuven, de UHasselt of de PXL. 

Kris De Schouwer (VUB politieke wetenschappen) maakte deel uit van de jury voor het vak cultuurwetenschappen, Marc Hermans (PXL education) voor het vak economie, Kaat Wils (KULeuven cultuurgeschiedenis na 1750) voor het vak geschiedenis, Ortwin de Graef (KULeuven Engelse literatuur) voor het vak Engels, Stefan Schorn (KULeuven Oude geschiedenis en Instituut voor Klassieke Studies) voor de vakken Latijn en Grieks, Dirk Franco (UHasselt chemie) voor de wetenschappelijke vakken en Patrick Bonckaert (UHasselt wiskunde) voor wiskunde. Na afloop waren deze juryleden zeer enthousiast over het algemene hoge niveau van de presentaties van de leerlingen van het KA Sint-Truiden.

Nadine Libens, directeur van GO! atheneum Sint-Truiden, is heel tevreden met deze samenwerking tussen secundair onderwijs en hoger onderwijs. “De samenwerking met de juryleden uit universiteiten en hogescholen bevestigt dat we als school goed bezig zijn en zal ons in de toekomst nog meer helpen om onze leerlingen optimaal voor te bereiden op een succesvolle schoolloopbaan in het hoger onderwijs. De afspraak met de hogescholen en universiteiten is al gemaakt voor juni 2015” aldus Nadine Libens.


Meer informatie via

Evelien Boonen
pedagogisch coördinator GO! atheneum Sint-Truiden
011 68 21 24
evelienboonen@hotmail.com
www.campustichelrij.be


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1090

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 883

Volgend jaar verder studeren? Nu informeren!

Vrijdag 22/1 trokken alle zesdejaars van GO! atheneum Dendermonde naar de SID-in in Gent. Op deze studie-informatiebeurs verzamelden ze informatie over de studierichtingen hoger onderwijs van hun interesse. Kwestie van vooruitkijken met kennis van zaken.

Lees meer 698

De CampusKRAKs

27 mei 2015

Leerzorg Wetenschappen

Sommige leerlingen hebben wat extra uitleg nodig, andere extra uitdaging. In GO! campus Het Spoor in Mol kunnen leerlingen met een neus voor wetenschappen en wiskunde het spoor van hun talent volgen in de KRAK-module.

Lees meer 1353

"Differentiatie en maatwerk zijn nodig"

Leerachterstand en leervoorsprong doen zich op alle leeftijden voor. Voor de leerkracht is het een hele opdracht om deze kinderen en jongeren bij de les te houden. Nascholer Liv Van Hyfte helpt je op weg met 2-daagse opleidingen.

Lees meer 1632

Snuffelen aan je droomjob

Om de kloof tussen droom en daad te overbruggen is het goed al eens de droom af te tasten. De vijf- en zesdejaars van GO! atheneum Dendermonde namen daarom deel aan Dreamday, een ontmoetingsdag tussen jongeren en professionals op de werkvloer.

Lees meer 1579

Hoe werkt een school zonder examens?

3 december 2014 RC

Leerzorg Methodeonderwijs Ouders

Het ensorinstituut in Oostende durfde afstappen van het klassieke puntensysteem, durfde examens te laten vallen. Hoe realiseren ze dit over de richtingen en over de vakken heen? Collega Eva De Blieck van GO! ouders ging op onderzoek.

Lees meer 1871

Kijken naar buiten met propere ruiten

Dat je je mentaal beter voelt als je lichaam goed functioneert leert ons de zin “een gezonde geest in een gezond lichaam”. Zo is het ook als je leef- en leeromgeving gezond en netjes is. Dat hebben ze in GO! lyceum Mechelen alvast schoon geregeld.

Lees meer 2077

Een goed voorbereide leerling is een student waard

29 januari 2014 SL

Kwaliteitszorg Leerzorg

SID-ins, de inforbeurzen voor laatstejaars SO, zijn vandaag niet meer weg te denken. Zoals op elke beurs kan je er iets gaan opsteken. Maar als je er goed voorbereid naar toe trekt haal je er meer uit. Die van GO! atheneum Dendermonde doen dat alvast.

Lees meer 2032

Film voor flinke leerlingen

23 januari 2014

Gedragsproblemen Leerzorg

Soms lijkt het wel of onderwijsland een en al kommer en kwel is. De focus ligt vaak op wat er fout gaat of op leerlingen die uit de bocht gaan. In GO! atheneum Keerbergen denken ze dat net het omgekeerde doen veel efficiënter werkt.

Lees meer 1840

"Tot mijn laatste dag maak ik werk van onderwijs”

Onze oproep aan de leerkrachten om hun vraag aan minister Pascal Smet door te sturen leverde heel wat interessante inzendingen op. We kijken samen met hem vooruit naar wat de toekomst in petto heeft.

Lees meer 4250

Van ‘peer’ tot ‘peer’ – studiekeuze-info uit eerste hand

18 maart 2013 AV

Communicatie op school Evenementen Kwaliteitszorg Zorg

Leerlingen die het einde van hun secundaire schoolperiode in zicht krijgen stellen zich vragen over wat erna. Er zijn tal van initiatieven die hen bij die keuze kunnen helpen en eentje daarvan is te rade gaan bij leerlingen die hen net zijn voorgegaan.

Lees meer 2590

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder