GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 15 november 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Het potentieel van schooltoneel

Als het om acteren gaat zijn de schijnwerpers vaak op de filmsterren gericht. Maar ook bij hen begint het in het klein. Het schooltoneel kan een belangrijke tussenstap zijn. En het brengt animo en leven in de schoolbrouwerij. Zoals in GO! atheneum Boom.


In GO! atheneum Boom bliezen een leraar Nederlands en twee broers het ‘ouderwetse’ schooltoneel nieuw leven in. Voor zo’n voorstelling is heel wat creativiteit en probleem-oplossend denken en handelen nodig. Maar het brengt ook heerlijk veel dynamiek in de school.

Onder meer dankzij de inspanningen van Thierry Serrien, leraar Nederlands in het atheneum van Boom, kregen Fabian (16 - leerling) en Nathan (19 - oud-leerling) Hermans de toneelmicrobe serieus te pakken. De broers die allebei deel uitmaken van Toneelkring Atheneum Boom schreven samen het stuk ‘Crisis in De Vredesduif’ dat op vrijdag 25 april 2014 in de school werd opgevoerd.

Daarmee waren ze trouwens niet aan hun proefstuk toe, want ook vorig jaar maakten ze al een theaterproductie voor de school: ‘De roze ridder’. “Met dat stuk knoopte GO! atheneum Boom opnieuw aan met een oude, teloorgegane traditie: leerlingen die toneel spelen op het podium in de school”, aldus Thierry Serrien, regisseur en leerkracht Nederlands. De spelers zijn nu een jaartje ouder en werden met jong bloed aangevuld. Een groep van maar liefst vijftien leerlingen bracht ‘Crisis in De Vredesduif’ op de planken.

Het verhaal: de directeur van bejaardentehuis ‘De Vredesduif’ heeft een veel te grote bestelling luxe-toiletborstels geplaatst. Hierdoor ziet hij zich genoodzaakt het tehuis van de hand te doen. De bejaarde bewoners doen er echter alles aan een mogelijke verkoop te verhinderen. Dit alles geeft aanleiding tot knotsgekke en fantastische toestanden. Een luchtige komedie die zoals het hoort voor veel amusement zorgde. Zowel voor de makers en acteurs als voor de toeschouwers.

Het succes van de voorstelling bewees niet alleen dat een ‘crisis’ niet altijd slecht hoeft uit te draaien, maar ook dat de verloren gewaande traditie van toneeltje spelen op school eigenlijk niks van haar oorspronkelijke potentieel kwijt is. Het succes van deze ‘crisis in De Vredesduif’ zou wel eens de definitieve revival kunnen betekenen van het schooltoneel in atheneum Boom. En wie weet ook in andere scholen. Dat lijkt ons allesbehalve een drama.

Met dank aan Ellen Van Reeth, collega van Thierry Serrien, voor haar verslag.


Meer informatie via

Saskia Eeckman
directeur GO! atheneum Boom
03 888 05 24
atheneumboom@g-o.be
www.atheneumboom.be


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1293

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1430

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 898

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1668

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1126

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1519

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 817

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 842

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 772

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 866

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 957

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1119

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder