GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 22 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Goed voor groot en klein: tutorlezen

Frans saai? Lezen saai? Frans lezen supersaai? Niks van! In Dendermonde kijken leerlingen van de GO! basisschool én het atheneum uit naar een uurtje samen Frans lezen. Want tutorlezen is meer dan lezen alleen...


Basisschool en atheneum samen sterk

De leerlingen uit het vijfde leerjaar van de basisschool leren de eerste zinnetjes Frans, de leerlingen uit het zesde middelbaar aan het atheneum tellen al af voor hun laatste les. Nochtans, die lessen Frans zijn vaak meer dan alleen maar Frans: als de kleintjes een uurtje langs komen voor “tutorlezen” is het enthousiasme troef bij groot en klein. Met eenvoudige beginnersleesboekjes gaan de tieners geduldig met de kindjes aan de slag. Samen lezen, uitleggen, uitspraak verbeteren, oefeningetjes maken: het lesuur vliegt voorbij en het rendement is veel hoger dan in een klassieke les.


Boekjes van in het begin

Bij het leren van een vreemde taal zijn vaardigheden uiterst belangrijk. In de klas besteedt de leerkracht dan ook veel aandacht aan lezen, luisteren, spreken en schrijven. In onze multimediale wereld wordt lezen door jongeren soms als saai bestempeld. Gelukkig maakt tutorlezen het lezen voor iedereen leuk en worden de kinderen opnieuw geprikkeld een boek te lezen, zelfs in een vreemde taal.


Troeven van tutorlezen

Voor de kleintjes:
- persoonlijke begeleiding
- zelfvertrouwen
- leergierigheid

Voor de groten:
- verantwoordelijkheid
- sociale vaardigheden
- kennis toepassen en delen


Leerlingen en leerkrachten enthousiast

Riet Baeck, leerkracht van het vijfde leerjaar vertelt: “Ik zag een van jouw leerlingen een blad bovenhalen om een regel over accenten op te schrijven om vervolgens uit te leggen aan een van mijn leerlingen hoe de uitspraak moest. Ze nemen de begeleiding echt serieus!”

Sarah Laureys, leerkracht van 6 Humane Wetenschappen staat ook volledig achter het project: “Ik heb een aantal leerlingen die volgend jaar voor een opleiding bachelor lager onderwijs willen gaan. Ze zijn blij dat ze op school al eens de kans krijgen om samen te werken met kinderen uit de lagere school.”

Jana Steenwinckel uit 6 Humane Wetenschappen vertelt blij na het lesuur: “Het kindje dat ik begeleidde zei dat hij normaal niet graag las, maar dat hij Frans lezen wel erg leuk vond”. Ook Kay-Leigh Stevelinck was tevreden: “Ik vind het leuk om kindjes te helpen met Frans lezen en leren. Nu kon ik ook de voorleestechnieken die we in de klas hebben geleerd écht toepassen. Wanneer mogen we nog eens tutorlezen?”


Meer informatie via

Gerd De Wit
directeur GO! atheneum Dendermonde
052 25 17 74
ka.dendermonde@g-o.be
www.kad.be
Lees ook

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1356

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1596

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 832

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10878

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1607

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1071

Naar een transparante, duidelijke en werkbare opdracht in het onderwijs

Binnenkort start de tweede fase van de besprekingen van de loopbaan in het onderwijs. In voorbereiding hierop schreven het KOV, OVSG, POV en het GO! een gezamenlijk standpunt.

Lees meer 1045

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1463

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 837

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 770

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 944

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 795

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder