GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 15 november 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Van koningen en koninginnen

Wie houdt van koningsdrama’s mist op zaterdag beslist niet 1 afl. van de ‘The White Queen’ op tv één met een hoofdrol voor decors uit Brugge. Ook uit Brugge en even in de ban van het schaakspel van kings & queens, de leerlingen van BS GO! Brugge centrum.


Op 29 maart vond het Vlaams kampioenschap schoolschaken plaats in Zwijnaarde. Alle deelnememende ploegen hadden twee grote opdrachten in gedachten: 1. een plaats bij de eerste 10 bemachtigen die recht geeft op deelname aan het Belgisch kampioenschap op 10 mei in Wuustwezel én 2. schaken ‘tot de stukken eraf vliegen’. Schoolschaakbezielster en leerkracht in GO! basisschool Brugge centrum, Tania Folie maakte een kort verslag van hoe haar leerlingen het ervan afbrachten.

“GO! basisschool Brugge Centrum nam deel met 10 ploegen. 42 leerlingen zakten af naar Gent. De ploegen uit het zesde leerjaar deden het supergoed. De jongens van het zesde haalden de 5e plaats. De meisjes eindigden op de 29e plaats en werden hiermee de beste meisjesploeg. Beide ploegen kregen een ticket mee om deel te nemen aan het Belgisch kampioenschap.

Traditiegetrouw wordt nu een nieuwe meisjesploeg gevormd met alle meisjes die op het Vlaams kampioenschap het hoogst aantal partijen wonnen. We duimen dat ze hun mannetje kunnen staan in het Belgisch kampioenschap straks, waar de beste 10 gemengde ploegen uit het Franse, Nederlande en Duitse taalgebied zullen meedingen voor de Belgische beker!

Naast GO! basisschool Brugge centrum haalde GO! basisschool Voskenslaan Gent eveneens een ticket voor het Vlaams schoolschaakkampioenschap. Zij eindigden op de 7e plaats.

Het GO was op dit toernooi zeker met meer dan 70 kinderen vertegenwoordigd! Dit betekent dat 1 op de 6 kinderen uit het GO kwam! Tien jaar geleden, toen wij voor het eerst deelnamen, was ons aandeel 1 op de 30.”


Meer informatie via

Alain Vansassebroeck
directeur GO! basisschool Brugge centrum
050 34 32 07
bs.brugge.centrum@g-o.be 
www.brugge-centrum.be 

Tania Folie
0473 71 04 10
tania.folie@telenet.be
www.schakenopschool.be

Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1130

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 898

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1668

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1422

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1126

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1519

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1530

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 817

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 772

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 866

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 957

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1119

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder