GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Wiskunde leren spelen

Wiskunde zien we vaak als een killervak, maar wie koelbloedig durft volhouden als het moeilijker wordt kan soms ook wel vruchten plukken. Dat is wat ze ervan vinden in GO! atheneum Dendermonde. Met een finaleplaats in de Wiskunde Olympiade tot gevolg.


Wiskunde betekent voor veel leerlingen vaak een moeilijk vak. De gedachte eraan doet wel eens verlangen naar alternatieven die hen minder zwaar vallen. Spelen bijvoorbeeld. Maar wiskunde en spelen hoeven niet per se uitersten te zijn. Je kunt ze ook combineren. Zo kan je bijvoorbeeld spelenderwijs wiskunde aanbrengen of je kan ook wiskunde in de vorm van een wedstrijd aanbieden. Dat laatste is wat ze doen tijdens de Vlaamse Wiskunde Olympiade.

Die wedstrijdfactor zou voor leerlingen die houden van het strijdbare aspect van sport en spel wel eens de motor bij uitstek kunnen zijn voor een sterkere inzet voor het vak en een beter begrip ervan. De eerste stap in dit proces is natuurlijk gewoon durven deelnemen aan de wedstrijd.

Doorstoten naar de tweede ronde van de wedstrijd is uiteraard geen makkie, daarvoor moet je echt wel goed je best doen. Maar toch is het goed om te weten dat je niet te snel moet opgeven. Net als bij zoveel zaken in het leven geldt ook voor wiskunde dat wie er veel en gedreven mee bezig is er ook beter in wordt.

In GO! atheneum Dendermonde (KAD) volgen ze die strategie ook. En dat loont blijkbaar. De school slaagde er niet alleen in om met enkele leerlingen in de tweede ronde te geraken van de Wiskunde Olympiades, voor de junior editie (JWO) is Nikita Beknel uit 3 Latijn-Wetenschappen zelfs geselecteerd voor de grote finale in Brussel op 23 april en voor de hoogste klassen (VWO) miste Lotte Pollaris uit 5 Wiskunde-Wetenschappen op een haar na (1 punt) de selectie voor de finale van de VWO.

Zo’n resultaten komen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Zeker, de leerlingen die het zo ver brachten hebben talent voor dit werk, maar het is zoals al aangegeven ook een kwestie van volhouden en motiveren. En daar heb je leerkrachten voor nodig die dat met hart en ziel doen. Niels Tas, leerkracht wiskunde aan het atheneum, is zo’n coach. En hij weet waarvoor hij het doet. “Ik ben heel tevreden met de resultaten van de tweede ronde van de olympiades: echt knap wat ze klaar kregen. Met hun selectie bewijzen ze dat ze tot de top 10% van alle deelnemers behoren. Een heel knappe prestatie.”


Meer informatie via

Gert De Wit
directeur GO! atheneum Dendermonde
052 25 17 70
ka.dendermonde@g-o.be
www.kad.be


Lees ook

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 879

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1650

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1108

Naar een transparante, duidelijke en werkbare opdracht in het onderwijs

Binnenkort start de tweede fase van de besprekingen van de loopbaan in het onderwijs. In voorbereiding hierop schreven het KOV, OVSG, POV en het GO! een gezamenlijk standpunt.

Lees meer 1081

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 806

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1104

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 852

Geef om haar

De leerlingen Haarzorg & Haarstilist van GO! atheneum Busleyden zijn zot van haar en weten hoe belangrijk een haarsnit is voor je persoonlijkheid. Knippend en modellerend zetten ze zich dan ook graag in voor een steunactie t.v.v. kankerpatiënten.

Lees meer 768

Dagen die mogen blijven duren

Volop genieten van het leven, daar is niks mis mee. Maar we moeten er wel voor zorgen dat de wereld er niet aan ten onder gaat. Duurzaam leren genieten en leven dus. Daar dachten ze in GO! atheneum Keerbergen 2 dagen intensief over na.

Lees meer 853

Leerling-lekkerbekken

Drie teams van het 6e jaar sociaal technische wetenschappen van GO! atheneum Avelgem gingen de lekkere uitdaging van Fevia Vlaanderen aan om mee te dingen naar de gelijknamige trofee die jongeren wil stimuleren creatief met voedsel aan de slag te gaan.

Lees meer 964

Gezondheidsdate voor ministers

Vandaag, 10 mei, stond voor ministers Crevits en Vandeurzen een gezonde uitstap naar GO! atheneum Redingenhof in Leuven op de agenda. Ze gingen er kijken en luisteren naar hoe de school het aanpakt om er een permanente gezondheidscultuur te creëren.

Lees meer 2132

Lenige lijven

29 april 2016

Evenementen Sport Topsport

‘t Is nog wachten tot 5 augustus eer ze beginnen, de Olympische Spelen van 2016, maar we weten nu al voor welk team we kunnen supporteren: de Belgische meisjesturnploeg. En op eentje na hebben alle turnsters 1 ding gemeen: GO! atheneum Voskenslaan.

Lees meer 869

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder