GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Een opleiding vol rock & roll

Er zijn van die dagen in je schoolcarrière waarop je wel eens denkt ‘saai’. Maar zo’n dag zal het voor 58 leerlingen van de richting Maatschappelijke Veiligheid in GO! atheneum Geraardsbergen niet geweest zijn eind maart, on the rocks of Marche-les-Dames.


Op woensdag 26 maart 2014 namen 58 leerlingen van ‘Maatschappelijke Veiligheid’ van GO! atheneum Geraardsbergen deel aan verschillende durfproeven in het trainingskamp Kwartier Generaal Roman in Marche-les-Dames. Deze opleidingsplaats is gevestigd in een gebied waar alle natuurlijke hindernissen voor een commandotraining aanwezig zijn: rotsen, water en bossen.

Het trainingskamp bestaat uit 2 onderdelen: het kamp ‘Wartet’ dat boven gelegen is en het benedenkamp ‘Golgotha’ met de natuurlijke hindernissen. De jongeren werden in twee groepen opgesplitst en volgens beurtrol werden beide kampen bezocht.

In het kamp Wartet bevinden de leslokalen en de sportpistes zich. Eerst werd er uitleg over de opleiding tot commando, de fysieke trainingen, het klimwerk, het amfibiewerk en de diverse wapens gegeven. De opdrachten die zoal uitgevoerd worden, kwamen eveneens uitgebreid aan bod. Nadien werden de carrièremogelijkheden binnen de para’s besproken: van beroepsvrijwilliger tot onderofficier en officier. Verder werd er aandacht besteed aan het onderscheid in functie tussen MAG-schutter, scherpschutter, fusilleur, maar ook de leidinggevende functie van teamleader werd toegelicht.

De leerlingen kregen ook meer info over de paracommando-eenheden: 3 Para, 2 Commando, Batterij Para –Cdo (artillerie), SF Groep, Esk der Gidsen en 68 Cie Gn Steun en Amph. Tenslotte werd er even stilgestaan bij de Special Forces.

In het tweede kamp Golgotha vonden de grensverleggende oefeningen plaats. Nadat de veiligheidskledij geïnspecteerd werd, bereikten de leerlingen via een parcours van klimwerk, bruggen en stalen kabels de top van de rotsen. Afdalen deden ze met een death ride, een kabelbaan die hen op een uiterst efficiënte manier op de begane grond bracht.

Chris Teirlinck, cursuscoördinator ‘Maatschappelijke Veiligheid’ aan het atheneum in Geraardsbergen vindt dat deze paraoefeningen een meerwaarde vormen voor de leerlingen. “Alle oefeningen werden door de leerlingen als buitengewoon ervaren. Doordat ze het trainingskamp in Marche-les-Dames bezocht hebben en er aan den lijve ondervonden hebben wat commandowerk inhoudt. Wie een opleiding in defensie wel ziet zitten weet zo meteen wat hem of haar zo’n beetje te wachten staat.” 


Meer informatie via

Nicolas Verscheure
beleidsmedewerker
GO! atheneum Geraardsbergen
054 41 51 88
nicolasverschuere@hotmail.com
www.ka-geraardsbergen.be


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1111

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1640

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10941

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1650

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1401

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1107

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1499

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 875

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1513

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 986

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 828

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 755

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder