GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Hand in hand inzicht, begrip en solidariteit ontwikkelen

Gelukkig treft kanker niet zo vaak kinderen. Dat neemt niet weg dat ze er toch mee begaan zijn. De leerlingen van GO! basisschool De Esdoorn in Hombeek wisten 7.270 € in te zamelen voor het Olivia Hendrickx Research Fund dat onderzoek doet naar kanker.


Leerlingen van GO! basisschool De Esdoorn in Hombeek hebben 7.270 euro ingezameld voor het Olivia Hendrickx Research Fund. Dit fonds ondersteunt het onderzoek naar kanker. “Het is de eerste keer dat we samenwerken met het Olivia Hendrickx Research Fund. En het is meteen een groot succes”, zegt Guido Slachmuylders, directeur van basisschool De Esdoorn. “De ziekte werd zeer begrijpelijk uitgelegd aan de kinderen. Zij snapten dus heel goed waar hun inspanningen voor bedoeld waren.”

Een verpleger kinderoncologie kwam naar de school en legde de werking van het fonds aan de kinderen uit.

“Hij gaf aan dat kanker niet alleen een impact heeft op de patiënt, maar op het hele gezin. En dat het niet alleen kommer en kwel is. Er is ook ruimte voor plezier. Zo vertelde hij dat ‘zijn’ zieke kankerpatiëntjes elk jaar op kamp gaan”, aldus Guido Slachmuylders. 

Het bedrag dat met zelf geknutselde spulletjes en wafelverkoop bijeen werd gesprokkeld gaat naar de ontwikkeling van een tumorvaccin alsook naar financiële bijstand aan patiënten.

Het is voor de eerste keer dat de school samenwerkt met het Olivia Hendrickx Research Fund. “Het fonds ontwikkelt een nieuwe therapie voor patiënten met een bepaalde soort kwaadaardige hersentumor, met name de immunotherapie. Die hersentumor komt helaas ook veel voor bij kinderen”, zegt Guido Slachmuylders. “Kijk, er zijn zoveel organisaties waar onze kinderen hun steentje aan willen bijdragen. Je moet uiteindelijk een keuze maken. Dit jaar hebben we gekozen voor het Olivia Hendrickx Research Fund. Hun aandacht gaat naar vernieuwende wetenschappelijk therapeutische projecten waarvoor weinig commerciële belangstelling bestaat of die niet als basisonderzoek worden beschouwd.”

Het fonds ondersteunt het wetenschappelijk therapeutisch onderzoek naar kanker in België, onder leiding van Professor Van Gool. Het fonds werd opgericht door Ilse Dereze. Tijdens een avond die werd georganiseerd voor geïnteresseerde ouders gaven beiden meer uitleg over hun werk.


Meer informatie via

Guido Slachmuylders
directeur GO! basisschool De Esdoorn
015 41 45 03.
 
Sandra Van Maurik
communicatiecoördinator GO! scholengroep 5
015 50 41 50
sandra.vanmaurik@sgr5.be

BS De Esdoorn is een school van GO! Scholengroep 5. Scholengroep 5 is met 12.200 leerlingen, 5500 cursisten avondonderwijs en 36 instellingen is één van de grootste scholengroepen van het land. De groep verenigt de scholen van het GO! onderwijs in de regio Mechelen, Keerbergen en Heist-op-den-Berg. De algemeen directeur van Scholengroep 5 is Erik Ruts. Voor meer info: www.sgr5.be.


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1111

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1640

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 879

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10941

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1650

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1401

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1107

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1498

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 875

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1513

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 806

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 986

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder