GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

In ’t Frans je uit de slag kunnen trekken ... uitgerekend in Waterloo

Op 11 februari gingen de vijfdejaars Moderne Talen van GO! atheneum Dendermonde op bezoek bij hun leeftijdsgenoten van het Athenée Royal de Waterloo. Napoleon was er niet bij deze keer maar de voertaal was niettemin Frans. En dat ging best wel vlot.


Een taal leren is een werk van lange adem en veel oefenen. Nog steeds vindt een groot deel van het leerproces plaats in de klas, de studiezaal of thuis in de studeerkamer. Maar een taal is natuurlijk in de eerste plaats een middel om met anderen te communiceren. De beste oefenschool is dan het rechtstreekse taalcontact met ‘anderstaligen’. Dat is ook een van de redenen waarom ze in het atheneum van Dendermonde contact zoeken met een Franstalige school. In dit geval het Athenée Royal de Waterloo.

Sarah Laureys, leerkracht Frans/Spaans in het atheneum van Dendermonde (KAD) maakte een verslag van hoe dat in z’n werk gaat.


Frans - Nederlands rendez-vous

Dit schooljaar maakten de leerlingen filmpjes in het Frans waarin ze zichzelf, Dendermonde en de school voorstelden. De leerlingen van de school uit Waterloo deden hetzelfde, maar dan in het Nederlands. Daarna volgde een briefwisseling en toen werd het tijd elkaar eens te ontmoeten.


Voor de leeuwen – op naar de leeuw

Al om 7 u ’s morgens verzamelden de leerlingen van het KAD om naar Waterloo te vertrekken. Bij aankomst werden ze ontvangen met een lekker ontbijt waarna ze onmiddellijk voor de leeuwen werden gegooid in een communicatiespel van deze tijd: speed-dating in het Frans. Op die manier werd het ijs gebroken en leerden de leerlingen elkaar een beetje beter kennen. Tijd voor een uitstapje en spontane gesprekken: er werd heel wat gelachen en gepraat tijdens de beklimming van de leeuw van Waterloo. En de leerlingen stonden versteld van hun eigen taalcapaciteiten. Lisa De Wit uit 5 economie - talen vertelde aan haar leerkracht Dominique Louagie: “Mevrouw, ik heb nog nooit zoveel Frans gesproken als vandaag en ze verstaan mij!” Ook Sara Verbeke uit 5 wetenschappen - talen beaamt: “Eigenlijk kunnen we ons al veel beter uitdrukken in het Frans dan we dachten”


Samen sporten – volgende afspraak

In de namiddag speelden de leerlingen hockey, basketbal of badminton. De gêne om te praten in een vreemde taal was ondertussen helemaal weggeëbd. Telefoonnummers werden uitgewisseld, facebook-vriendjes toegevoegd… De leerlingen houden contact en zien elkaar zeker terug op 1 april in Dendermonde. Die dag wordt de voertaal het Nederlands. Op die manier helpen Vlaamse en Waalse leerlingen elkaar Nederlands en Frans te oefenen.

Het uitwisselingsproject werd gerealiseerd met de steun van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij.


Meer informatie via

Gerd De Wit
directeur GO! atheneum Dendermonde
052 25 17 70
secretariaat.ka@kad.be
www.kad.be


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1112

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1413

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1402

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1108

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1499

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1513

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 755

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 855

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 943

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 899

Nieuwe hotspot voor onderwijs en bedrijfsexpertise

Als we de vaardigheden willen aanbieden die bedrijven in de eenentwintigste eeuw zoeken, dan moeten we het traditionele schoolconcept durven doorbreken. En dat is precies wat ze in GO! CVO Crescendo in Mechelen doen. Directeur Marleen Mast aan het woord.

Lees meer 867

Geef om haar

De leerlingen Haarzorg & Haarstilist van GO! atheneum Busleyden zijn zot van haar en weten hoe belangrijk een haarsnit is voor je persoonlijkheid. Knippend en modellerend zetten ze zich dan ook graag in voor een steunactie t.v.v. kankerpatiënten.

Lees meer 768

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder