GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Vogels tellen om te zeggen ook de vogels tellen mee

Het eerste weekend van februari was vogeltelweekend, een van de acties waarmee Natuurpunt vzw Vlaanderen warm wil maken om zorg te dragen voor ons vliegend kwinkelerend ecologisch erfgoed. In GO! lyceum Mechelen telden ze mee omdat vogels ook meetellen!


Vogels observeren in de tuin van het lyceum

Leerlingen van GO! atheneum Lyceum Mechelen gaven gevolg aan de oproep van Natuurpunt om naar vogels te kijken en ze te tellen. “De leerlingen van het derde leerjaar ASO wetenschappen werkten tijdens de les biologie rond dit thema. Ze zorgden eerst voor een voederplek om de vogels te lokken en hielden daarna een vogeltelling in het park van de school”, zegt Katie Steemans, directeur van het GO! lyceum. “Met hun verrekijker en telformulier bij de hand zagen ze op een half uur tijd een kleine 20 vogels, gespreid over 10 soorten.”

“Het Lyceum beschikt over een enorm groot groen parkdomein, waar onze leerlingen dagelijks kunnen genieten van de fauna en de flora. De ideale plek om vogels te gaan bestuderen en ze te tellen”, vervolgt de directeur.

In het begin van de week troffen de leerlingen de nodige voorbereidingen door een voederplek klaar te maken om de vogels uit de omgeving te lokken. Op vrijdagochtend 31 januari konden ze dan vanuit de klas de bezoekende vogels van de schooltuin observeren. En wat werd zoals ‘gespot’? Eén Turkse tortel, twee houtduiven, één vink, één koolmees, twee pimpelmezen, twee eksters, vier kauwen, drie merels, twee ringmussen en één spreeuw.

De gegevens werden inmiddels doorgestuurd naar Natuurpunt en leveren hopelijk een bijdrage aan het onderzoek naar de vogelpopulaties in Vlaanderen. Met de data brengt Natuurpunt de verschillende vogelpopulaties in onze regio in kaart.

“We zijn alvast van plan om samen met de leerlingen de schoolomgeving nog vogelvriendelijker te maken, met o.a. een voederplank om strenge winderdagen door te komen en vogelhuisjes als beschermde nestplaatsen’ zegt Floris Lauwens, begeleidende leerkracht biologie.

Even goed als leren hoe de natuur in elkaar steekt is leren hoe je die natuur respecteert. Want natuurlijk tellen ook de vogels mee op zo’n vogeltelweekend.


Meer informatie via

Sandra Van Maurik
communicatiecoördinator Scholengroep 5
015 50 41 50
sandra.vanmaurik@sgr5.be
www.sgr5.be

GO! lyceum Mechelen (KA Lyceum) is een school van GO! Scholengroep 5. Scholengroep 5 is met 12.200 leerlingen, 5500 cursisten avondonderwijs en 36 instellingen de grootste scholengroep van het land. De groep verenigt de scholen van het GO! onderwijs in de regio Mechelen, Keerbergen en Heist-op-den-Berg. De algemeen directeur van Scholengroep 5 is Erik Ruts.Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1278

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1112

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 879

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1650

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1402

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1108

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1499

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1513

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 806

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 755

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 855

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 943

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder