GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 15 november 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

School kleurt rood

14 februari 2014 MC Evenementen Gelijke kansen Pedagogisch project
Dinsdag 4 februari was een hectische dag op het GO! atheneum Etterbeek! Dat hoeft natuurlijk niet te verbazen, als je weet dat het de eerste dinsdag van februari was, traditioneel de dag dat ze in deze school Red Nose Day vieren.

Red Nose Day is ondertussen aan zijn zevende editie toe op het GO! atheneum Etterbeek. De vakgroep Engels pikte het idee op uit Groot-Brittannië en introduceerde het op school. Daar groeide het uit tot een populair fenomeen. Elke editie van Red Nose Day proberen leerlingen en leerkrachten zo veel mogelijk euro’s in te zamelen, euro’s die ze nadien schenken aan enkele (inter)nationale goede doelen.

Natuurlijk mikt het atheneum altijd op een mooi bedrag. Maar de school probeert evenzeer om de meer dan 850 leerlingen bewust te maken van het belang van solidariteit. De voorbije jaren gebeurde dat steeds volgens hetzelfde succesvolle recept: In de eerste plaats mogen, nee moeten(!), de leerlingen zo veel mogelijk rode kledij dragen, zich verkleden mag ook, en kunnen ze deelnemen aan allerlei activiteiten en uitdagingen. Ook de leerkrachten laten zich niet onbetuigd. Zonder schroom zetten ze hun schouders onder allerlei activiteiten, zoals: een dictee, een voetbalwedstrijd, een veiling, een quiz, en het lijstje gaat zo nog even door.

Zo geschiedde het ook dit jaar. Toch waren er enkele verschuivingen. De Dag van de Mondiale Vorming, waarbij de leerlingen een sociaal thema verder onder de loep nemen, was vorig jaar nog voorbehouden voor de derde graad. Deze editie zorgde de school voor een educatieve activiteit voor alle leerlingen.

  • De leerlingen in het eerste jaar ontwierpen zelf hun droomstad in een workshop en dachten specifiek na over de mensenrechten.

  • Het tweede jaar speelde het spel ‘Hintionary’ onder begeleiding van de leerlingen van 5 en 6 Humane Wetenschappen. Ook hier stonden de rechten van de mens centraal.

  • Congo is het centrale thema voor mondiale vorming in de tweede graad. Tijdens de lessen Nederlands, Frans en NCZ werd er al ruimschoots aandacht aan besteed. Daarom ging het derde jaar naar de film ‘Rebelle’ kijken, het relaas van een Congolese kindsoldate.

  • Het vierde jaar trok naar het BELvue museum. Ze volgden eerst een workshop en maakten nadien een audio-wandeling over Congo.

  • Sprekers, rondleidingen en workshops rond sociale rechtvaardigheid en armoede: De leerlingen uit 5 en 6 maakten nader kennis met een minder fraaie kant van Brussel en de inzet en solidariteit van de medewerkers van enkele organisaties.

Red Nose Day 2014 zit er weer op. Iemand krijgt nu de heuglijke taak om het ingezamelde geld te verzamelen en op te tellen. Enkele uitdagingen, zoals de lerarenveiling zijn nog niet afgelopen, waardoor het nog een tijdje kan duren vooraleer het eindbedrag onthuld zal worden.


Meer informatie via

Patrick De Clercq
directeur GO! atheneum Etterbeek
02 738 70 40
directie@kaetterbeek.be
www.kaetterbeek.be


Lees ook

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1664

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 950

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10974

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1668

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1126

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1519

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 885

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 1002

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 842

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1119

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 864

Mama’s in de klas

Samen leren samenleven. Al van in de kleuterklas. Dat is ook mama vieren over alle cultuurverschillen heen. In aanloop naar moederdag zorgden de kleutertjes van juf Kim in GO! basisschool Stadspark in Lier voor een mooi mamamoment.

Lees meer 884

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder