GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 20 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Een goed voorbereide leerling is een student waard

29 januari 2014 SL Kwaliteitszorg Leerzorg
SID-ins, de inforbeurzen voor laatstejaars SO, zijn vandaag niet meer weg te denken. Zoals op elke beurs kan je er iets gaan opsteken. Maar als je er goed voorbereid naar toe trekt haal je er meer uit. Die van GO! atheneum Dendermonde doen dat alvast.


Het schooljaar mag misschien nog niet meteen naar z’n einde lopen, toch ruiken nogal wat laatstejaars in het secundair de eindmeet al. Enfin, de eindmeet van het secundaire avontuur. Wat komt daarna? Op zogenaamde SID-ns of studie-informatiebeurzen kunnen leerlingen hun licht opsteken over de mogelijkheden. Sarah Laureys, leerkracht Frans en  Spaans op de school stuurde een impressie van de dag.

Donderdag 23 januari was er eentje in Gent. Die dag trokken alle zesdejaarsleerlingen van het GO! atheneum Dendermonde naar de stad voor een bezoek aan de SID-in. Op de studie-informatiebeurs hadden ze de kans informatie te verzamelen over de studierichtingen hoger onderwijs.

Het KAD (GO! atheneum Dendermonde) draagt onderwijsloopbaanbegeleiding hoog in het vaandel. De leerlingen worden er al in het 5e jaar voorbereid om een verdere studiekeuze te maken die aansluit op hun interesse en capaciteiten. Zo komt het dat de meeste zesdejaars al heel goed weten waar ze naartoe willen op de Gentse SID-in en op welke informatie-stands ze met hun vragen zullen afstappen.

Sara Bray uit 6 Humane Wetenschappen getuigt: “De voorbereiding van zo’n bezoek is heel belangrijk.  De beurs is super groot en je wordt overdonderd, ook al door de massa volk hier.  Omdat we op school tijd hebben gekregen om dit bezoek voor te bereiden, wisten we exact waar we naar toe moesten en konden we heel gericht vragen stellen.”

Ook een standhoudster van de VUB merkte op dat de leerlingen van het KAD (het atheneum in Dendermonde) goed voorbereid waren: 'Heel wat leerlingen die hier komen, lopen gewoon wat rond en beperken zich tot het meenemen van foldertjes.  Wat mij is opgevallen bij jullie leerlingen is dat ze al heel ver in hun keuzeproces zijn geëvolueerd.  Dit merk ik aan de vaak zeer specifieke en opleiding-gerelateerde vragen die ze mij stellen.'

Het bezoek aan de SID-in is slechts een stap in het keuzeproces. Eind februari wordt er op school nog een studienocturne georganiseerd waar de leerlingen van het vijfde en zesde jaar terechtkunnen bij oud-leerlingen en ouders die uitleg komen geven over hun studies en / of job.

Het KAD zal dit jaar opnieuw deelnemen aan Dreamday. De leerlingen gaan een professional op de werkvloer bezoeken om te luisteren naar een enthousiaste getuigenis en om de afstand tussen de schoolbanken en het werkveld te overbruggen. Keigh-Leigh uit 6 Humane Wetenschappen kijkt er alvast naar uit: “Ik vind het heel goed dat er al van in de vijfdes met OLB wordt gestart.  Natuurlijk niet zo intensief als in het zesde maar toch al voldoende om na te denken over wat je na het atheneum gaat doen.  Ik twijfel nu nog tussen twee studies maar ik hoop het definitief te weten na de studienocturne en Dreamday.”


Meer informatie via

Gerd De Wit
directeur GO! atheneum Dendermonde
052 25 17 74
ka.dendermonde@g-o.be
www.kad.be


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1090

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 882

Volgend jaar verder studeren? Nu informeren!

Vrijdag 22/1 trokken alle zesdejaars van GO! atheneum Dendermonde naar de SID-in in Gent. Op deze studie-informatiebeurs verzamelden ze informatie over de studierichtingen hoger onderwijs van hun interesse. Kwestie van vooruitkijken met kennis van zaken.

Lees meer 698

De CampusKRAKs

27 mei 2015

Leerzorg Wetenschappen

Sommige leerlingen hebben wat extra uitleg nodig, andere extra uitdaging. In GO! campus Het Spoor in Mol kunnen leerlingen met een neus voor wetenschappen en wiskunde het spoor van hun talent volgen in de KRAK-module.

Lees meer 1353

"Differentiatie en maatwerk zijn nodig"

Leerachterstand en leervoorsprong doen zich op alle leeftijden voor. Voor de leerkracht is het een hele opdracht om deze kinderen en jongeren bij de les te houden. Nascholer Liv Van Hyfte helpt je op weg met 2-daagse opleidingen.

Lees meer 1632

Snuffelen aan je droomjob

Om de kloof tussen droom en daad te overbruggen is het goed al eens de droom af te tasten. De vijf- en zesdejaars van GO! atheneum Dendermonde namen daarom deel aan Dreamday, een ontmoetingsdag tussen jongeren en professionals op de werkvloer.

Lees meer 1577

Hoe werkt een school zonder examens?

3 december 2014 RC

Leerzorg Methodeonderwijs Ouders

Het ensorinstituut in Oostende durfde afstappen van het klassieke puntensysteem, durfde examens te laten vallen. Hoe realiseren ze dit over de richtingen en over de vakken heen? Collega Eva De Blieck van GO! ouders ging op onderzoek.

Lees meer 1870

Kijken naar buiten met propere ruiten

Dat je je mentaal beter voelt als je lichaam goed functioneert leert ons de zin “een gezonde geest in een gezond lichaam”. Zo is het ook als je leef- en leeromgeving gezond en netjes is. Dat hebben ze in GO! lyceum Mechelen alvast schoon geregeld.

Lees meer 2077

The proof of the pudding is in the eating

11 juni 2014

Kwaliteitszorg Leerzorg

Zo denken ze er ook over in GO! atheneum Sint-Truiden Campus Tichelrij waar ze de leerlingen voorbereiden op het hoger onderwijs door ze het resultaat van hun onderzoekscompetentie-opdrachten te laten presenteren voor een jury van professoren.

Lees meer 1671

Film voor flinke leerlingen

23 januari 2014

Gedragsproblemen Leerzorg

Soms lijkt het wel of onderwijsland een en al kommer en kwel is. De focus ligt vaak op wat er fout gaat of op leerlingen die uit de bocht gaan. In GO! atheneum Keerbergen denken ze dat net het omgekeerde doen veel efficiënter werkt.

Lees meer 1840

"Tot mijn laatste dag maak ik werk van onderwijs”

Onze oproep aan de leerkrachten om hun vraag aan minister Pascal Smet door te sturen leverde heel wat interessante inzendingen op. We kijken samen met hem vooruit naar wat de toekomst in petto heeft.

Lees meer 4248

Van ‘peer’ tot ‘peer’ – studiekeuze-info uit eerste hand

18 maart 2013 AV

Communicatie op school Evenementen Kwaliteitszorg Zorg

Leerlingen die het einde van hun secundaire schoolperiode in zicht krijgen stellen zich vragen over wat erna. Er zijn tal van initiatieven die hen bij die keuze kunnen helpen en eentje daarvan is te rade gaan bij leerlingen die hen net zijn voorgegaan.

Lees meer 2589

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder