GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 25 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Film voor flinke leerlingen

23 januari 2014 Gedragsproblemen Leerzorg
Soms lijkt het wel of onderwijsland een en al kommer en kwel is. De focus ligt vaak op wat er fout gaat of op leerlingen die uit de bocht gaan. In GO! atheneum Keerbergen denken ze dat net het omgekeerde doen veel efficiënter werkt.


Wie zoet is krijgt … een filmticket! GO! atheneum Keerbergen beloont plichtsbewuste leerlingen met een gratis filmticket. “Veelal gaat de aandacht vooral naar die leerlingen die zich niet aan de regels houden. Wie plichtsbewust is, altijd in orde met het schoolwerk en op tijd komt, blijft onder de radar. Dat wilden we eens andersom doen. Met een gratis filmticket laten we die leerlingen voelen hoe fier we op hen zijn”, zegt directeur Kurt Hofman, die het initiatief bedacht.

GO! atheneum Keerbergen hecht veel belang aan normen, waarden en regels. De school voert hieromtrent een duidelijke communicatie en rechtlijnig beleid.

“De leerlingen weten wat er van hen verwacht wordt. Leerlingen die zich daar niet aan houden worden daar direct op gewezen. Indien nodig volgt er een strenge maar rechtvaardige straf en verdere opvolging. Zo veel poespas er is voor leerlingen die de regels overtreden, zo weinig tamtam is er voor de gedisciplineerde leerlingen. Daar wilden we eens wat verandering in brengen. Ook zij mogen eens met de aandacht gaan lopen”, lacht coördinator Ann Iwens, die de praktische uitwerking voor haar rekening neemt.

De school maakte een overzicht van leerlingen die er tijdens het eerste semester in zijn geslaagd om elke dag op tijd én met alles in orde te zijn en gaf hen een gratis filmticket.

“We gaan ervan uit dat deze beloning een positief effect zal hebben op alle andere leerlingen zodat we het volgende semester weer leerlingen blij kunnen maken. Bovendien bestaat er een duidelijk verband tussen ‘in orde zijn’ en ‘leerprestaties’. Ook om die reden zetten we dit initiatief verder.”


Meer informatie via

Sandra Van Maurik
communicatiecoördinator Scholengroep 5
015 50 41 50
sandra.vanmaurik@sgr5.be
www.sgr5.be

Atheneum Keerbergen is een school van GO! scholengroep 5. Scholengroep 5 is met 12.200 leerlingen, 5500 cursisten avondonderwijs en 36 instellingen een van de grootste GO! scholengroepen van het land. De groep verenigt de scholen van het GO! onderwijs in de regio Mechelen, Keerbergen en Heist-op-den-Berg. De algemeen directeur van Scholengroep 5 is Erik Ruts.


Lees ook

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1608

Omgaan met pesten op school

Zaterdag 30/1 start de 'Vlaamse Week tegen Pesten'. Ook in het GO! geven we het thema uiteraard extra aandacht. Deze keer bovendien met een preventieleidraad: 'Omgaan met pesten op school'. En er is meer: ook GO! nascholing biedt diverse vormingen aan.

Lees meer 1702

De CampusKRAKs

27 mei 2015

Leerzorg Wetenschappen

Sommige leerlingen hebben wat extra uitleg nodig, andere extra uitdaging. In GO! campus Het Spoor in Mol kunnen leerlingen met een neus voor wetenschappen en wiskunde het spoor van hun talent volgen in de KRAK-module.

Lees meer 1341

"Differentiatie en maatwerk zijn nodig"

Leerachterstand en leervoorsprong doen zich op alle leeftijden voor. Voor de leerkracht is het een hele opdracht om deze kinderen en jongeren bij de les te houden. Nascholer Liv Van Hyfte helpt je op weg met 2-daagse opleidingen.

Lees meer 1620

Pesten? Zonde van de tijd!

26 februari 2015

Gedragsproblemen Geweld Gezondheid Zorg

Pesten blijkt een hardnekkig beest en iedere keer dat we met de neus op de feiten worden gedrukt zijn we weer ontsteld. Het lijkt wel alsof het onuitroeibaar is. Maar het verzet ertegen opgeven is geen optie. En er zijn wel degelijk aanpakken die werken.

Lees meer 1194

Aanpak radicalisering: onderwijs heeft belangrijke rol

"Nu meer dan ooit moet onderwijs ertoe bijdragen om jonge mensen begrip voor elkaar en elkaars overtuiging bij te brengen," zegt Raymonda Verdyck n.a.v. de hoorzitting maandag over de rol van het onderwijs in de preventie en detectie van radicalisering.

Lees meer 1750

Hoe werkt een school zonder examens?

3 december 2014 RC

Leerzorg Methodeonderwijs Ouders

Het ensorinstituut in Oostende durfde afstappen van het klassieke puntensysteem, durfde examens te laten vallen. Hoe realiseren ze dit over de richtingen en over de vakken heen? Collega Eva De Blieck van GO! ouders ging op onderzoek.

Lees meer 1855

Eerlijk is heerlijk

Spelen roept in de eerste plaats prettige gevoelens op. En zo hoort het ook. Toch is het van belang dat het spel eerlijk gespeeld wordt en er respect is voor elkaar in het heetst van het spel. Basisscholen De Kameleon en De Boomhut scoorden met fair play.

Lees meer 2234

The proof of the pudding is in the eating

11 juni 2014

Kwaliteitszorg Leerzorg

Zo denken ze er ook over in GO! atheneum Sint-Truiden Campus Tichelrij waar ze de leerlingen voorbereiden op het hoger onderwijs door ze het resultaat van hun onderzoekscompetentie-opdrachten te laten presenteren voor een jury van professoren.

Lees meer 1660

Driewerf NEEN tegen pesten

Pesten is geen kinderspel. Daarom doen ze in Freinetschool Triangel in Booischot iets anders. Met drie acties maken ze er duidelijk dat pesten niet welkom is op school en gaan ze in op de oproep van de Vlaamse Week tegen Pesten.

Lees meer 2246

Een droomtuin als tegengif

Tuinbouwschool Melle veroverde de tweede plaats van de ‘Pesten, dat kan niet!-prijs'. Dit concours georganiseerd door het Vlaams netwerk 'Kies Kleur tegen Pesten' beloont scholen die actie tegen pestgedrag ondernemen. Hun troefkaart? Een tuin natuurlijk!

Lees meer 2205

Een goed voorbereide leerling is een student waard

29 januari 2014 SL

Kwaliteitszorg Leerzorg

SID-ins, de inforbeurzen voor laatstejaars SO, zijn vandaag niet meer weg te denken. Zoals op elke beurs kan je er iets gaan opsteken. Maar als je er goed voorbereid naar toe trekt haal je er meer uit. Die van GO! atheneum Dendermonde doen dat alvast.

Lees meer 2016

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder