GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Een goedgemutste school

GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde weet al langer het leerrijke aan het aangename en het nuttige te koppelen. Deze keer zetten de kinderen een gepaste muts op bij de thema’s armoede, ziekte en solidariteit.


In het leven hebben we lang niet alles onder controle. Maar dat hoeft niet te betekenen dat we er somber bijlopen. Veel hangt af van hoe je naar de dingen kijkt. Wie de handen uit de mouwen durft steken voor wereld en medemens trakteert ook zichzelf. Je voelt je nuttig, je hebt iets verwezenlijkt en je hebt meestal ook een pak dingen bijgeleerd. Een tactiek waar ze in GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde regelmatig naar grijpen. En ze worden er duidelijk goedgemutst van.  


Ook een les over arm of ziek zijn is leerrijk en gezond

Op school leren we onze kinderen de wereld kennen. Ze leren er bijvoorbeeld over hoe cijfers over elkaar kunnen buitelen omdat er een plus (+) of een min (-) in de weg zit. Ze ontdekken er dat een zin uit woorden bestaat: een (1), twee (2), drie (3) of een veelvoud ervan. Dat die meestal wel begint met een hoofdletter maar niet ’s morgens, ’s middags, ’s avonds en ’s nachts en aan z’n eind komt met een punt (.), al of niet met een staart in een krul (?) of stokstijf (!). Ook over molshopen, heuvels en bergen en het water dat er op valt en er weer af wil. Ze leren er hoe ze de klas met verf kunnen bekladden en er desondanks een ontwapenend mooi schilderij tevoorschijn komt. En ze zingen en ze springen en ze maken er natuurlijk ook nieuwe vriendjes bij.

Het gaat er meestal heel vrolijk aan toe. Maar soms wil meester of juf hen ook eens vertellen dat niet alle kinderen het even makkelijk hebben. Want ook dat is natuurlijk onderdeel van de wereld. Dat er ook kinderen zijn die ziek worden, heel erg ziek. En dat er kinderen zijn die nauwelijks of geen speelgoed krijgen omdat de centjes van mama en papa al op zijn na het betalen van huishuur, eten en kledij.

Zo’n lessen brengen bij de kinderen vaak gevoelens naar boven die hen aanzetten om iets te ondernemen, iets aan de zaak te doen.

Dat is wat gebeurde in GO! basisschool De Regenboog rond Sinterklaas en de kerstperiode. Twee momenten in het jaar die voor de meeste kinderen doorgaans heel feestelijk zijn, maar voor sommigen best wel moeilijk.


Regenboogkinderen zetten mijter op van Sinterklaas 

In de week van 2 tot 8 december wanneer Sinterklaas ook deze keer weer De Regenboog ‘niet zomaar voorbij liep’, kregen alle kinderen op de school les over wat het betekent voor een kind om in Vlaanderen in armoede op te groeien. Aan de les werd meteen een hulpactie gekoppeld: de kinderen werden uitgenodigd om deze keer de sint te helpen ten voordele van kinderen in gezinnen die het financieel lastig hebben.

Er werd gevraagd om cadeautjes te verzamelen in de vorm van voedings- en  verzorgingsmiddelen en onderhoudsproducten die de sint in voedselbank “Het Lichtbaken” in Assenede ter beschikking stelde. De leerlingen wisten ruim 25 bananendozen vol met voedingsmiddelen en verzorgingsproducten bijeen te krijgen. Goed voor zo'n 250 kg. 

 
en muts van de Kerstman
 
Twee weken later vierden de kinderen de goede afloop van de examens en de start van de kerstvakantie rond de grote spar op de speelplaats met het zingen van een kerstlied. Alle kinderen zetten daarbij de muts van de kerstman op. Weerom goedgemutst dus. En ook deze keer lieten ze in De Regenboog hun solidair hart spreken. De GO!-for-Life-beertjes ten voordele van Bednet gingen als zoete broodjes de deur uit.


Meer informatie

Marie-Rose Van de Velde
directeur GO! basisschool De Regenboog Ertvelde
T 09 344 63 74
F 09 344 05 99
bs.ertvelde@g-o.be
http://www.basisschool-de-regenboog.be/


 


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1111

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1640

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 934

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10941

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1650

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1402

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1108

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1499

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 875

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1513

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 986

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 828

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder