GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 25 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Van pion tot koning, iedereen beroemd!

26 november 2013 Creativiteit Evenementen Gedragsproblemen Gezondheid Sport
GO! basisschool Brugge centrum is een school waar ze wild zijn van schaken. Het denkspel heeft zich er als een lopend vuurtje verspreid. Een vuurtje dat ondertussen ook de tv-ploeg van 'Iedereen Beroemd' heeft bereikt.


Afgelopen week stond schaken weer even in het centrum van de belangstelling met de wedstrijd om het wereldkampioenschap in India tussen Vishwanathan Anand en de piepjonge Zweedse uitdager Magnus Carlsen. Ondertussen weten we dat het jonge geweld aan het langste eind trok.

De nieuwe wereldkampioen leerde dan ook al op zijn vijfde schaken. En dat loont blijkbaar. Maar schaken gaat natuurlijk om meer dan die ene wedstrijd om het wereldkampioenschap. Schaken is als spel zo veelzijdig dat ook al die andere schakers die niet de beste van de wereld zijn er heel veel aan hebben.

Daar zijn ze het in GO! basisschool Brugge centrum volmondig mee eens. De denksport is er razend populair en dat kwam de makers van ‘Ter plekke’ (een rubriek in Iedereen Beroemd) ter ore. Ze wilden wel eens weten hoe dat zat met die schaakpassie in Brugge.


>>> (Her)Bekijk hier de reportage uit ‘Iedereen Beroemd - Ter Plekke’ in GO! basisschool Brugge centrum 
 

Hoe het allemaal begon ...

Een tiental jaar geleden startten ze in GO! basisschool Brugge centrum met schaakles in het tweede leerjaar. Van een schaakclub in de buurt van de school kregen ze borden en stukken om op de speelplaats te schaken.
Al snel vroegen de kinderen om een klasdoorbrekend toernooitje te spelen tijdens de speeltijden. Dit toernooi zorgt ondertussen elk jaar voor veel speelplaatsplezier tot aan de kerstvakantie.

En samen met het groeiende schaakplezier daalde het pestgedrag op de speelplaats. De school diende daarop het schaakinitiatief in als project ‘Kieskleurtegenpesten’. Het schaakproject, gecombineerd met nog andere antipestinitiatieven, maakte van de school een laureaat voor de campagne 'Kies kleur tegen pesten'. Het gaf de school meteen ook de kans om een vriendschapshuisje in te richten op de school. Een speciaal plekje waar de kinderen hun ruzies kunnen bijleggen.


... en hoe het groeide

Het schaken op school breidde zich uit als een olievlek toen ze met hun Vrijdagmarkttoernooi in de krant kwamen. Een deel van het succes heeft ongetwijfeld te maken met het eigen accent dat de school geeft aan het spel: niet alleen de winnaars worden geëerd, ook de meest sportieve schaker, de beste lesgever (die de trucjes doorleert aan de kleintjes), de grootste doorzetter, enz...

Na de kerstvakantie gaat GO! basisschool Brugge centrum straks met meer dan de helft van de leerlingen naar het provinciaal kampioenschap, daarna naar het Vlaams kampioenschap. Ten slotte nemen ze met de geselecteerde ploegen tegenaan het eind van het schooljaar deel aan het Belgische kampioenschap.

Van 2010 tot 2013 organiseerde de school in samenwerking met het GO! atheneum Brugge centrum zelf het jaarlijkse Vlaams Kampioenschap Schoolschaken voor lager onderwijs, waarop ruim 500 jonge schakers uit alle Vlaamse provincies aan zet zijn.


Iedereen beroemd ...

Dat de school zopas een VRT-reportageploeg over de vloer kreeg is een mooie erkenning van een prachtig initiatief dat dit jaar 10 jaar wordt.


... en vooral content en in zijn element

In de school hopen ze meteen dat het schaakvirus zich nu nog meer zal verspreiden over alle lagere scholen van het GO!. Want schaken is net als lezen goed voor lijf en leden. En wel om meer dan een reden:

     - Schaken brengt de kinderen respect bij voor elkaar.
     - Schaken oefent hen in winnen en verliezen in stijl.
     - Schaken leert hen om zich beter te concentreren.
     - Schaken maakt van de kinderen doorzetters.
     - Schaken geeft de kinderen spelenderwijs inzicht in hun eigen mogelijkheden.
     - Schaken leert hen verantwoordelijkheid opnemen.
     - Schaken leert hen ten slotte ook (meer dan een zet) vooruit denken.

Allemaal zaken die hun zelfvertrouwen versterken. En dat op een plezante, speelse manier. Ja, zo is het GO!.


Meer informatie via

Luc Christiaens
directeur GO! basisschool Brugge centrum
050 33 20 21
bs.brugge.centrum@g-o.be
www.bruggecentrum.be


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1232

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1608

Tafeltennisgoud voor Laurens

12 september 2016

Sport Topsport

Vorige week was het nog dromen van die gouden medaille, vannacht kwam de droom uit. Laurens Devos, leerling in GO! atheneum Redingenhof Leuven wint goud op de Paralympische Spelen in Rio. Perfecte mix van talent, doorzettingsvermogen en prima omkadering.

Lees meer 1021

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1073

Pingpong

2 september 2016

Sport Topsport

Het schooljaar is weer gestart en straks moet na schooltijd ook wel een taak gemaakt of een toets voorbereid. Maar wie van topsport kijken houdt moet tussendoor of achteraf zeker Laurens Devos uit Atheneum Redingenhof op de paralympics in de gaten houden.

Lees meer 2377

Turnen op het hoogste niveau

12 augustus 2016

Sport Topsport

Gisteren (11/8) vond in Rio de allroundfinale turnen voor vrouwen plaats. Onder die beste 24 allroundturnsters van de wereld ook Nina Derwael. Zij werd 19e, de beste plaats ooit voor een Belgische turnster in deze discipline. Een topper uit het GO!

Lees meer 862

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1464

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 838

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1471

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 771

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 946

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 796

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder