GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 22 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

'Schoolkosten kwijtschelden werkt enorm stigmatiserend'

28 november 2013 Gelijke kansen
Noël Slangen werkte meer dan 25 jaar als ondernemer en communicatieadviseur voor onder andere Guy Verhofstadt. Eind vorig jaar stapte hij uit de communicatiewereld. Onlangs publiceerde hij een boek over zijn carrière.

GO! school: Basisschool Het Kleine Atheneum Hasselt, RMS 2 Hasselt, KA2 Hasselt en Lyceum Hasselt

'Eind 1990 heb ik met mijn bedrijf zes jaar de communicatie van het GO! verzorgd', vertelt hij. 'De samenwerking met het GO! vond ik heel aangenaam omdat de schooldirecties een sterke gedrevenheid tonen. Die positieve attitudes heb ik als kind van een vierdewereldgezin niet zelf ervaren toen ik naar een GO! school ging. Toen leefde de scheiding tussen de sociale klassen nog erg sterk, en niet in positieve zin. In het secundair was ik met veel buitenschoolse activiteiten bezig wat er toe leidde dat ik in het vijfde gestopt ben met school en mijn carrière zelf op de sporen heb gezet. Enkele van mijn kinderen hebben ook in het GO! school gelopen en mijn kleinkinderen zitten op een Freinetschool van het GO!, De Toverfluit in Hasselt.'


Respect overbrugt de afstand

'In vergelijking met het buitenland hebben wij goed onderwijs tegen een lage kostprijs. Toch zijn die kosten voor heel wat gezinnen nog te hoog. Door studiebeurzen zou iedereen een gelijke kans moeten krijgen. Scholen proberen vaak tegemoet te komen aan de materiële noden, maar hebben nog te weinig oog voor het immateriële. Ik kon bijvoorbeeld nooit mee op schoolreis of naar de zwemles. Huiswerk zou ook niet meer dan een extraatje mogen zijn, want niet iedereen kan op dezelfde hulp en leeromgeving rekenen. Respect tonen is het belangrijkste waarmee een school kinderen kan ondersteunen, naast het financiële aspect', vindt Noël. 'Kinderen uit een achtergesteld milieu zullen vaker agressie gebruiken in hun communicatie. Achtergestelde kinderen kiezen sneller voor fysieke agressie, terwijl anderen sneller verbaal agressief zullen zijn of zelfs naar de rechtbank stappen. Uitdaging is om die vormen van agressie gelijk te benaderen. Respect tonen, maar als leerkracht ook respect vragen, overbrugt de afstand tussen de kinderen en de leerkracht. Waardering en respect zijn net heel belangrijk, omdat iemand die geholpen moet worden dat nooit fijn vindt.'


Vrijwillige bijdrage van de ouders

Volgens Noël zijn scholen zich jammer genoeg niet bewust van de moeilijkheden die de schoolkosten bij sommige gezinnen teweegbrengen. 'Vooral niet wanneer het om bedragen gaat die het hele schooljaar door passeren. De schoolkosten zouden kunnen gedrukt worden door schoolcheques om materiaal te kopen. Voor gratis materiaal brengt men minder respect op en je kan er ook je eigen identiteit niet in kwijt.' Een vrijstelling van die schoolkosten is echter geen goed idee, vindt Noël. 'Dat werkt enorm stigmatiserend.’ 

Hij vindt ook dat de toekenning van de schooltoelage automatisch moet gebeuren. 'De procedure bij toelages is vaak zodanig ingewikkeld dat sommigen die het nodig hebben, uit de boot vallen. Als het echt niet anders kan, begrijp ik dat voor sommige scholen het inschakelen van een incassobureau het laatste middel is, maar kinderen mogen daar in geen geval mee geconfronteerd worden.'

Volg Noël Slangen op @NoelSlangen.


Lees ook

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1614

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 919

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 853

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 964

Sociale mobiliteit in het onderwijs? Het GO! maakt het verschil!

Onderzoek van prof. Jean Hindriks voor denktank Itinera leert dat Vlaanderen het niet zo goed doet als het gaat om gelijke kansen creëren en sociale mobiliteit op school. Opvallend is wel dat het GO! heel duidelijk in positieve zin afwijkt van die trend.

Lees meer 3461

Engagementsbeurs voor een betere wereld

In het nieuwe jaar gaan we allemaal graag engagementen aan. In GO! atheneum Etterbeek doen ze dat op hun dag van de mondiale vorming met een engagementsbeurs.

Lees meer 1021

Leerling op schrijversvoeten

Toen Atoussa Fathollah 2 was kwam ze uit Iran naar België. Vandaag studeert ze aan de VUB. Tussen de lessen en het studeren door schreef ze haar eerste boek: The Last Goddess of Darkness. In GO! atheneum Koekelberg zijn ze nog geen klein beetje trots.

Lees meer 914

Omarmen tegen armoede

De leerlingen van het Centrum voor Deeltijds Onderwijs in Heist-op-den-Berg verzetten zich tegen armoede. Ze doen dit met diverse acties in het kader van de Wereldverzetdag tegen Armoede op 17 oktober.

Lees meer 1090

Duaal leren, hefboom voor gelijke onderwijskansen

“Duaal leren is een belangrijk middel om het aantal vroegtijdige schoolverlaters te doen afnemen.” Dat zegt Raymonda Verdyck naar aanleiding van de tweede hoorzitting over duaal leren in de commissie onderwijs vandaag.

Lees meer 1598

GO! for Life brengt 21.776,49 euro op

Ook deze editie van GO! for Life is een succes geworden. Onze scholen hebben in korte tijd bijna 10.000 konijntjes verkocht en samen met hun eigen acties leverde dat dit mooie bedrag op. Een pluim voor al die geëngageerde leerlingen en collega's.

Lees meer 1385

Helpende Handjes

Onderwijzen is weten en kunnen ontwikkelen. Maar ook waarden meegeven. Kinderen leren hoe de wereld in elkaar zit, hoe ze hun steentje kunnen bijdragen en een helpende hand zijn voor anderen. Zoals ze dat doen in GO! basisschool ’t Kasteeltje in Puurs.

Lees meer 1727

Bruggenbouwers in actie

Een metafoor die een eigen leven ging leiden zorgt voor een mooie samenwerking tussen GO! scholengroep Brussel en twee technische scholen in Albanië. De kracht van positief denken en handelen.

Lees meer 2192

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder