GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 18 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Eurostarbezoek voor ICT-pilootschool

6 december 2013 AD GO! internationaal ICT
GO! middenschool en atheneum Ieper kozen ervoor om ICT voluit te omarmen om het onderwijs de eenentwintigste eeuw binnen te loodsen. Maar ze doen dat wel in zorgzaam overleg met Europese partners. Onder meer uit het land aan de andere kant van het Kanaal.


Allemaal maken we tegenwoordig in ons dagelijks leven meer dan we denken gebruik van computertechnologie. Ook en zelfs vooral voor interactie en communicatie: internetten, mobiel bellen, chatten, facebooken of twitteren. Maar hoe zit het in ons onderwijs? Hoe geven we les in ICT-land?

Laten we even abstractie maken van de werkelijkheid en het ‘oude’ lesgeven gemakkelijkheidshalve benoemen als ‘lesgeven met papier’ en het ‘nieuwe’ lesgeven als lesgeven ‘met de phablet’.

Lesgeven met papier, dat zit de meeste leerkrachten in de vingers. Daarvan weten ze waar de sterktes en de zwaktes zitten. Dat is onderhand beproefd en bekend terrein.
Het heeft het voordeel dat leerkrachten weten hoe het werkt. Het nadeel is dat deze manier van werken beetje bij beetje door de dagelijkse realiteit op de achtergrond wordt geduwd. En dat het deels aan relevantie moet inboeten.

Dan als school maar gauw de digitale sneltrein opwippen? Waarom niet? Waarom wel? Het hangt ervan af hoe je het aanpakt en hoe het schoolteam is samengesteld. Als dat team in hoofdzaak bestaat uit jonge leerkrachten die allemaal min of meer mee zijn met de digitalisering, is de kans groter dat de keuze voor de digitale sneltrein een goeie keuze is. Als je schoolteam daarentegen gemiddeld een stukje ouder is, dan kan dat misschien toch wat moeilijker liggen.

Hoe dan ook, in beide gevallen moeten we het lesmedium altijd kritisch tegen het licht blijven houden in functie van de didactische waarde voor leerling en leerkracht. Voor het vertrouwde materiaal ‘op papier’ hebben we daar veel ervaring mee. De echte meerwaarde die de nieuwe media kunnen bieden is nog niet goed duidelijk. Wat dat betreft zitten we volop in de testfase. Scholen die al kozen of binnenkort gaan kiezen voor die modernisering doen er goed aan die kritische toets open en ontvankelijk te doen.

GO! middenschool en atheneum Ieper zijn scholen die zich tot het schooltype rekenen dat instapt op die digitale sneltrein. En zij zijn ook bewust van het feit dat blind in die nieuwe trend meegaan niet de beste strategie is. Daarom hebben ze zich ook ingeschreven in een Europees ICT-project dat deze evolutie op de voet tracht te volgen om er relevante feedback uit te halen. Dat project dat de naam ‘Living Schools Lab’ kreeg bestaat erin dat leerkrachten uit 12 Europese landen nieuwe lestechnieken testen en er met elkaar over spreken. Via een website, online vergaderingen, nationale bijeenkomsten en internationale conferenties wordt er intensief samengewerkt en worden goede praktijkvoorbeelden uitgewisseld.

In deze context kwam op 19 november Diana Bannister van de universiteit van Wolverhampton (VK) langs in GO! middenschool/atheneum Ieper voor overleg. Het is immers van belang dat iPads en computers in de klas ingezet worden om het leerproces van de leerlingen te ondersteunen, niet omdat het trendy is of modern staat.

Diana woonde daarom ook lessen bij en voerde gesprekken met leerkrachten en leerlingen om na te gaan hoe de integratie van de technologie in het leerproces precies gebeurt. Fijn daarbij was dat ze er daardoor in de school ook even een 'native speaker of English' gratis bij kregen.

Diana houdt van haar schoolbezoeken in Europa een online dagboek bij, waarin je binnenkort ongetwijfeld ook een stukje over de GO! middenschool in Ieper zal kunnen lezen.
(Surf hiervoor naar: http://lsl.eun.org/observation-visits).

Op woensdag 20 november waren ook vertegenwoordigers uit een 10-tal Belgische scholen naar de middenschool van Ieper afgezakt om er deel te nemen aan een bijeenkomst van de National Focus Group, waarop het verdere verloop van dit Europese project besproken werd. Onder de deelnemers uiteraard mensen van middenschool en atheneum Ieper, maar ook van middenschool Nieuwpoort, atheneum Pegasus Oostende, atheneum Tienen, atheneum Assebroek alsook enkele collega’s uit het basisonderwijs: GO! leefschool De Klare Bron/De Grasmus uit Heverlee, ‘De School’ uit Kessel-Lo en methodeschool De Loep uit Diepenbeek.

Op 10 december gaan enkele leerkrachten van GO! middenschool/atheneum Ieper de verdiensten van het Living Schools Lab-project toelichten voor een delegatie van de Europese Commissie.

Enkele voorbeelden van ICT-toepassingen met tablets in de school in Ieper kan je bekijken op http://youtu.be/UN-Ns4Zwljk


Meer informatie via

Ann Dejaegher
directeur GO! middenschool Ieper
0473 99 19 60
ms.ieper@g-o.be
http://msieper.campusminneplein.be/home/


Scholen die meer willen weten over dit project kunnen ook contact opnemen met

Veerle De Troyer
02 790 96 61
veerle.de.troyer@g-o.be
www.g-o.be/internationaliseringLees ook

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1351

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1781

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 902

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1064

Een pluim voor kortfilm

Je hoeft niet te wachten tot Matthias Schoenaerts je komt halen om aan het filmen te gaan. In GO! freinetschool De Pluim zijn ze zelfs al aan hun 1e internationale filmfestival toe. Op 26 mei vliegen de 6e-jaars naar Italië met hun kortfilm 'The Box'.

Lees meer 1270

Ken-je-Klassieken quizkids

Met 6 jaar Latijn op de teller weten ze onderhand wat het betekent om de arena te betreden en het gevecht aan te gaan. Voor de 2e keer op rij kunnen leerlingen van GO! atheneum Lier naar de finale van de Grote-Ken-je-Klassiekenquiz in Leiden.

Lees meer 738

Tweede leven voor handboeken Engels

Op initiatief van leerkrachten An Gilis en Eva De Hert vinden de handboeken Engels die ze in GO! atheneum Keersbergen vervangen hun weg naar leerlingen in Kenia. Tweedehands voor de derde wereld? Zelfs in deze pan-internettijden is dat geen slecht idee.

Lees meer 672

Iedereen geTACCLEd

5 juni 2015

GO! internationaal ICT

GO! scholengroep Antwerpen geeft al haar leerkrachten BaO het TACCLE2 boek - digitaal leren in de basisschool als ondersteuning om ICT actief in de klas te gebruiken. Een vuile taccle? Eerder balvoordeel.

Lees meer 1414

Op congres in Europic Park

De armworsteling tussen Griekenland en Europa dagelijks in het nieuws bewijst de grote impact van de Unie op ons leven. Voor 8 leerlingen van GO! atheneum Avelgem aanwezig op het 21e congres van het EJP is het vast en zeker boeiende discussiestof.

Lees meer 1575

Succes in 3D

3D zit in de lift. En in die lift zitten sinds kort ook drie 3D-denkende tieners uit Tienen. De drie meisjes uit het GO! atheneum uit de suikerklontjesstad bedachten een concept waarmee ze de wedstrijd “Maak je lessen boeiender met 3D-printing” wonnen.

Lees meer 1951

Vernieuwende leerscenario's maken school

3 februari 2015 AD

ICT Onderwijsvernieuwing

Op woensdag 21 januari ging een mediaploeg in opdracht van het Ministerie van Onderwijs filmen in de Ieperse GO! middenschool op Campus Minneplein. Hun vernieuwende aanpak wordt straks een ‘schoolvoorbeeld’ voor andere scholen.

Lees meer 1551

Innovatie en ICT in een Europese context

8 december 2014

GO! internationaal ICT

Wanneer het aankomt op digitale innovatie speelt het GO! een voortrekkersrol. Getuige daarvan deze 3 Europese projecten waarin i-teachers, e-learners en lab-geeks de hoofdrol spelen.

Lees meer 2347

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder