GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 14 november 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

GO! memorandum 2014: participatie werkt!

In de aanloop naar de verkiezingen in 2014 staken heel veel mensen van het GO! de koppen bij elkaar. Doel: een memorandum samenstellen met de wensen van het GO! voor de volgende regeringen. Dat deze vorm van participatie werkt bewijzen de resultaten.


Wat vooraf ging

In mei 2013 ging de grootste online GO! enquête ooit de deur uit. De enquête die zich concentreerde rond 5 grote onderwijsthema’s werd massaal ingevuld door leerlingen, ouders, leerkrachten, directeurs, CLB-medewerkers, pedagogisch begeleiders, nascholers, beleidsmedewerkers en vele andere personeelsleden van het GO!. Met 11.000 ingevulde enquêtes nam het participatietraject een vliegende start.

Op 10 oktober 2013 volgde de tweede fase: een brainstormavond in elke Vlaamse provincie. Ruim 650 mensen gingen via 10 verschillende werkvormen aan de slag rond grote en kleine thema’s die het onderwijs aanbelangen. Het werd een bijzonder energieke avond met heel veel enthousiaste reacties. Ook hier nam een zeer divers publiek deel aan de avond.


Clusteren

1000 A4 vellen uit de enquête, tientallen mappen met aanbevelingen op 10/10… Ga daarmee maar eens aan de slag. Het kenniscentrum van de centrale diensten verwerkte de resultaten van de enquêtes tot een overzichtelijke samenvatting, die je al kon lezen in ‘Zo is het GO!’ (1/10/2013).
De aanbevelingen uit de provincies werden getackeld door de 50 gespreksbegeleiders van die avond. Tijdens een clusterworkshop brachten zij de commentaren van 10/10 samen tot werkbaar materiaal voor de copywriter. En dat zijn maar liefst 86 zeer concrete en kwaliteitsvolle aanbevelingen! De neergepende draft-versie van het memorandum ligt volgende week op het bureau van de CoRa en de Raad GO!.


Ook met leerlingen en ouders

Om ook de stem van de leerlingen sterk in het memorandum te laten horen werd voor hen een apart traject opgezet – zowel in het basisonderwijs als het secundair onderwijs. De leerlingen beslisten zelf rond welke thema’s ze aan de slag gingen. Het resultaat? Zo’n 50 aanbevelingen m.b.t. curriculum, huiswerk, uitstappen, begeleiding, ICT, lesgeven...

Tot slot schreef ook vzw GO! ouders, de ouderkoepel van het GO! een eigen bijdrage aan het memorandum. Zij betrokken daarbij de ouderverenigingen van verschillende GO! scholen om tot hun lijst van aspiraties te komen.

Evelyne Schoeters, coördinator van de regionale sessies is zeer enthousiast over het resultaat. “We zijn erin geslaagd om dit traject tot een succeservaring te maken voor alle deelnemers. Duizenden mensen worden mede-eigenaar van het GO! memorandum. Een positief voorbeeld van actief burgerschap!”


Persinformatie

Sarina Simenon
0476 26 66 36Lees ook

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1661

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 949

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 894

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10973

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1663

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1125

Naar een transparante, duidelijke en werkbare opdracht in het onderwijs

Binnenkort start de tweede fase van de besprekingen van de loopbaan in het onderwijs. In voorbereiding hierop schreven het KOV, OVSG, POV en het GO! een gezamenlijk standpunt.

Lees meer 1094

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1516

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 885

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 815

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 999

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 840

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder