GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 20 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

“Aan de kant blijven staan is geen optie”

15 oktober 2013 Milieu
Engagement is een levenshouding bij Steven Vromman, beter bekend als Low Impact Man. In het gelijknamige televisieprogramma uit 2008 ging hij de uitdaging aan om zijn ecologische voetafdruk terug te brengen tot een duurzame oppervlakte voor onze planeet.

Hij slaagde in zijn missie, maar om dit te behalen moest hij soms heel creatief uit de kast komen. Zijn oplossingen vormden een internationale bron van inspiratie voor gezinnen die ook ecologisch bewuster willen leven. Vijf jaar later heeft Steven Vromman van zo ecologisch mogelijk leven zijn beroep gemaakt. “Ik ga langs in scholen, bij verenigingen en bedrijven om aan te tonen dat het mogelijk is om goed te leven binnen de grenzen van één planeet. Ondertussen heb ik er enkele boeken vol praktische tips en een toneelstuk (samen met Dimitri Leue, nvdr) over geschreven. Het doet deugd om te merken dat steeds meer mensen kiezen om te leven met minder verspilling en vervuiling.”

Waarom hij elke dag op zoek gaat naar nieuwe, creatieve oplossingen die duurzaam en aangenaam leven niet langer tegenstellingen maken, is voor hem niet meer dan vanzelfsprekend. “We hebben maar één planeet, en die moeten we vandaag delen met 7 miljard mensen. Zoals we nu bezig zijn, zetten we de toekomst van onze kinderen en volgende generaties op het spel. Het kwistige gebruik van grondstoffen, het vervuilen van de lucht, water en bodem en de klimaatverandering dwingen ons om dit allemaal aan te pakken.” 

Hij neemt daarbij zijn eigen leven voortdurend onder de loep, en daarnaast wil hij ook anderen overtuigen. Ook in 2013 staan hem nieuwe uitdagingen te wachten. “Op dit ogenblik loopt er een toneelstuk over klimaatverandering in Vlaamse basisscholen. ‘2019’ is een spannende toneelvoorstelling die laat zien wat er ons te wachten staat als we de opwarming van de aarde niet kunnen stoppen. Dit jaar werk ik intensief samen met seniorenorganisatie OKRA, die gaat inzetten op duurzaamheid. De komende zes jaar zetel ik voor Groen in de Gentse gemeenteraad. Ik ben van plan om hard te werken om van Gent een sociale en duurzame stad te maken. Je engageren vind ik een heel belangrijke waarde. Als we kijken naar alle uitdagingen die voor ons liggen, moeten we ons allemaal engageren. Aan de kant blijven staan is geen optie.”

Op zoek naar tips voor een ecologisch leven? Je vindt er heel wat op de blog van Steven Vromman: http://lowimpactman.wordpress.com/ en op de website www.lowimpactman.be 

Geef je les in het vierde, vijfde of zesde leerjaar? Dan komt Steven graag met zijn toneelstuk ‘2019’ langs bij jou op school. Alle informatie vind je hier.


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1250

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 852

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1490

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 784

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 835

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 882

Dagen die mogen blijven duren

Volop genieten van het leven, daar is niks mis mee. Maar we moeten er wel voor zorgen dat de wereld er niet aan ten onder gaat. Duurzaam leren genieten en leven dus. Daar dachten ze in GO! atheneum Keerbergen 2 dagen intensief over na.

Lees meer 838

Gezondheidsdate voor ministers

Vandaag, 10 mei, stond voor ministers Crevits en Vandeurzen een gezonde uitstap naar GO! atheneum Redingenhof in Leuven op de agenda. Ze gingen er kijken en luisteren naar hoe de school het aanpakt om er een permanente gezondheidscultuur te creëren.

Lees meer 2111

Samen radiatorfolie kleven

De leerlingen en leerkrachten van 3 scholen van GO! Scholengroep Rivierenland houden samen de warmte binnen op Dikketruiendag.

Lees meer 879

Vogels voor de kijker

16 januari 2015

Brede open school Evenementen Milieu

Een beetje vogelliefhebber heeft natuurlijk het hele jaar door oog voor al wat veren heeft, maar als het vogeltelmoment er is staat de verrekijker nog meer op scherp. Van 12 tot 16 januari was het weer zover. En in GO! basisschool De Spiegel deden ze mee.

Lees meer 1270

Nieuwe huizen voor nieuwe mezen

13 januari 2015 SV

Brede open school Leerlingenparticipatie Milieu

Ze mogen dan best wel taai zijn, die vogels in de tuin die wij, knus binnen achter glas, buiten bezig zien, een beschutte broedplek kunnen ze altijd goed gebruiken. Eerstejaars van GO! technisch atheneum Gitbo in Keerbergen gingen aan het timmeren.

Lees meer 1786

Tia neemt haar school op sleeptouw

17 november 2014

Leerlingenparticipatie Milieu

Tia Morren, zesdejaars Humane wetenschappen in GO! atheneum Keerbergen, is samen met 15 andere Leuvense jongeren verkozen tot klimaatambassadeur van de stad. Haar school zal haar een maand lang bijtreden met allerlei milieuvriendelijke activiteiten.

Lees meer 1210

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder