GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 25 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Aya helpt kleuters op weg naar school

In het verkeer kan je maar beter alert zijn en goed weten waarop je moet letten. De verkeerscode onder de knie hebben en kunnen anticiperen op gevaarlijke situaties, erg belangrijk! En jong geleerd is oud gedaan, vinden ze in GO! basisschool De Wegwijzer.


Naar aanleiding van de Week de Mobiliteit van 16 tot 21 september werd in de kleuterafdeling van GO! basisschool De Wegwijzer in Assenede de campagne 'Aya op school' gelanceerd. In deze campagne leert het animatiefiguurtje Aya waar kleuters op moeten letten in het verkeer. Hoofdaccenten in de campagne zijn veilig en milieuvriendelijk.

Deze campagne is een initiatief van de Beweging voor duurzame mobiliteit Mobiel 21. De GO! basisschool in Assenede weet waarom ze deze campagne in huis haalt. Kleuters zijn echt wel de meest kwetsbare weggebruikers omdat ze enerzijds motorisch nog vrij onzeker zijn en anderzijds weinig weet hebben van gevaar. Bovendien hebben ouders ondanks alle technologische innovaties nog steeds geen ogen op hun rug. Handige tips en tricks aanreiken is een kleine moeite die een levensgroot verschil kan maken voor de kleintjes en hun ouders.

Aan de hand van filmpjes en een mobiliteitsspel met in de hoofdrol het animatiefiguurtje Aya worden de kinderen basisattitudes bijgebracht en worden ze ook geïnformeerd over de gevaren in het verkeer. Enkele voorbeelden? De stoeprand is meteen ook de stoprand, oversteken op het zebrapad, fluohesje en fietshelm aan.

Daarnaast worden ouders aangemoedigd met hun kind te voet of per fiets naar school te gaan zodat ze de nieuwe vaardigheden meteen samen met hun kleuter kunnen oefenen. Hoe meer ouders dit trouwens doen hoe minder auto’s zich aan de schoolpoort aandienen. Voor elke veilige en milieuvriendelijke verplaatsing naar school mag er in de klas een stip op de Aya-affiche geplakt worden. En natuurlijk willen de kleintjes graag die klasaffiche vol stippen te zien staan.

Door je kleuter al vroeg heel bewust met het verkeer te leren omgaan doe je het kind een dubbel cadeau, want onderweg stapt of trapt het ook, en da’s dan weer goed voor de motorische ontwikkeling.

En van stappen en trappen gesproken. Op de school houden ze ook al enkele jaren een Strapdag in september. Een dag waarop echt alle kinderen van de school wordt gevraagd om per fiets of te voet naar school te komen. Daarvoor werkt de school samen met de wijkpolitie die die dag aan de schoolpoort aanwezig is. De agenten maken echt wel indruk op de kleintjes. En niet alleen omdat ze streng zouden ogen. De fietsjes worden ook nagekeken en kunnen dan ook worden gelabeld.

En om een en ander ook muzikaal in goede banen te leiden was er ten slotte nog het straplied: “Met de fiets of te voet. Dat is cool, dat is goed! Voorzie wat plaats voor mij!”

(Met dank aan juf Jamila De Backer voor de mobiele verslaggeving)


Meer informatie via

Nina Beeckmans
directeur ad interim GO! basisschool  De Wegwijzer Assenede
09 344 60 82
bs.assenede@g-o.be


Lees ook

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1608

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1786

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1073

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 838

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1471

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 771

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 818

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 865

Mama’s in de klas

Samen leren samenleven. Al van in de kleuterklas. Dat is ook mama vieren over alle cultuurverschillen heen. In aanloop naar moederdag zorgden de kleutertjes van juf Kim in GO! basisschool Stadspark in Lier voor een mooi mamamoment.

Lees meer 824

Gezondheidsdate voor ministers

Vandaag, 10 mei, stond voor ministers Crevits en Vandeurzen een gezonde uitstap naar GO! atheneum Redingenhof in Leuven op de agenda. Ze gingen er kijken en luisteren naar hoe de school het aanpakt om er een permanente gezondheidscultuur te creëren.

Lees meer 2097

Laatstejaars hijsen de hele school in het zadel

Nog een goeie 10 weken, en dan zwaaien ze af, de laatstejaars Kantooradministratie & Gegevensbeheer van GO! atheneum Hof van Riemen in Heist-op-den-Berg. Maar eerst nog even een reuzenevent op poten zetten en de hele schoolfamilie op de fiets!

Lees meer 861

Leren van elkaar

Voor de 3e keer op rij organiseerde GO! scholengroep Brussel zijn tweejaarlijkse studiedag voor alle leerkrachten van zijn basisonderwijs. Zo'n 800 leerkrachten waren ingeschreven om in meer dan 30 workshops op vijf locaties ervaringen uit te wisselen.

Lees meer 852

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder