GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 20 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

GO! maakt werk van werkplekleren

Het GO! start met een uniek project rond werkplekleren. “Talenten stimuleren door werken en leren” is op 1 oktober voorgesteld bij ArcelorMittal in Gent - een van de deelnemende bedrijven.

Twintig scholen en twintig bedrijven engageren zich om vanaf dit schooljaar een samenwerking op te starten die jongeren belangrijke arbeidsattitudes bijbrengt, hen extra motiveert en een vlotte overgang van onderwijs naar arbeid helpt bevorderen. 

Leren in een echte werkomgeving werkt motiverend, zorgt voor variatie in de opleiding, leert leerlingen noodzakelijke werkattitudes aan en zorgt ervoor dat scholen onderwijs kunnen organiseren met hedendaagse middelen en apparatuur. Kwaliteitsvolle stageplaatsen brengen heel wat  voordelen met zich mee, daarom ondersteunt het GO! al enkele jaren verschillende vormen van werkplekleren. Maar het is de eerste keer dat een soortgelijk project op zo’n grote schaal wordt opgestart.

Negentien GO! scholen en één school van het provinciale onderwijs stappen hierin mee.
“Een school mag geen eiland zijn,” zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! “Het is belangrijk dat scholen aansluiting vinden bij het bedrijfsleven, een wereld die constant vernieuwt en vooruit gaat, de leerwinst die onze jongeren hiermee boeken is enorm.”

Elke deelnemende school sluit een unieke samenwerkingsovereenkomst met een bedrijf af. Afhankelijk van de studierichting en het bedrijf kunnen leerlingen gedurende een jaar of langer, één dag per week komen werken en leren in dat bedrijf. Het gaat om leerlingen uit het ASO, technisch en beroepssecundair onderwijs.

Onderwijsminister Pascal Smet looft het project en onderstreept het belang van werkplekleren. “Ook in de hervorming van het secundair onderwijs nemen werkplekleren en stages, een belangrijke plaats in. Om dit kwalitatief in te vullen is een permanent en gestructureerd overleg met de arbeidsmarkt nodig. Deze projecten vormen hiervan een mooi voorbeeld.”

ArcelorMittal is één van de bedrijven die een samenwerking heeft afgesloten met een GO! school. De leerlingen Elektriciteit van GO! atheneum Zelzate worden tijdens hun derde graad opgenomen in de werkploeg, zij krijgen de kans om de bijscholingen van het personeel mee te volgen en de school krijgt full time toegang tot het eigen labo voor elektriciteit. “Kennis is één van de weinige zaken die vergroot door ze te delen, ook wij worden hier sterker van,” vindt Guy Bontinck, HR director bij ArcelorMittal.

“Talenten stimuleren door werken en leren” is een goedgekeurd ESF-project van Techno+, een vzw die het technisch en wetenschappelijk onderwijs wil promoten aan de hand van pilootprojecten in scholen en bedrijven.

Zij nemen deel aan dit project: GO! atheneum Klein-Brabant Bornem, GO! Campus Het Spoor Mol, GO! technisch atheneum Da Vinci Edegem, GO! atheneum Hoboken; GO! atheneum Sint-Truiden, GO! atheneum Tongeren, GO! atheneum Maldegem, GO! technisch atheneum Mobi Gent, GO! technische atheneum Halle, GO! atheneum Halle, GO! atheneum Etterbeek, GO! atheneum d'Hek Landen, GO! atheneum Victor Horta Evere, GO! Maritiem instituut Oostende, GO! atheneum De Vierboete Nieuwpoort, GO! technisch atheneum Houtlandinstituut Torhout, GO! technisch atheneum Drie Hofsteden Kortrijk, GO! Tuinbouwschool Melle, GO!technisch atheneum Diest, POV De Wijnpers Leuven.

AGC Mol, AnTec, ArcelorMittal, Atlas Copco, Bouwunie, Brusselle, Case New Holland, Daikin, Deme, Europower, Festo, GDF Suez, Hansen Transmission, Jan De Nul, Limtec, Louis Stevens & co, Siemens, SMC Sint-Truiden, Suikerraffinaderij Tienen, Tenneco, Tropisch instituut Antwerpen, Unie Belgische Kappers, VOKA, Zoo Antwerpen.

Meer informatie:
Sarina Simenon, persverantwoordelijke GO!, GSM: 0476 26 66 36

Lees ook: "Een unieke kans om te zien hoe het er in de praktijk écht aan toe gaat"


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1250

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1090

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1382

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1089

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1479

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 853

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1490

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 784

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 734

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 835

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 923

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1084

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder