GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Paul Marchal over actief burgerschap:‘Kind is koning’

De beelden van de Witte Mars uit 1996 zijn in ons collectief geheugen gebrand. Een van de spilfiguren achter deze manifestatie en de Witte Beweging was Paul Marchal. Actief burgerschap staat sinds de tragische dood van zijn dochter in zijn DNA geschreven.

Leeftijd: 60

GO! school: directeur Basisschool Herckerhof Herk-de-Stad

Opleiding: menswetenschappen aan de Rijksnormaalschool Hasselt (MOS) afgestudeerd in ‘71 en in '73 als onderwijzer aan de Rijksnormaalschool

‘Actief burgerschap staat voor mij gelijk aan heel actief meehelpen aan het verbeteren van het maatschappijbeeld. Na de dood van An en de hele affaire Dutroux wilde ik me breder engageren. Heel wat mensen kwamen toen naar me toe met hun problemen. Maar aangezien ik geen oplossing kon bieden aan iedereen en voor elk probleem, ben ik me gaan “specialiseren” in alles wat met kinderen en jongeren te maken heeft.’ De voorbije jaren vulde hij zijn actief burgerschap in met verschillende initiatieven. ‘In ’96 heb ik het Huis van An opgericht dat tot vandaag de bedoeling heeft de leefwereld van kinderen en jongeren te verbeteren. In de eerste plaats betekent dat de mensen die bij ons aankloppen op een juiste manier doorverwijzen. Mensen die toch met hun probleem blijven zitten, probeer ik te helpen door met hen te praten en actief te luisteren. Van slachtoffer tot slachtoffer. Vanuit die slachtofferrol wil ik overbrengen dat je ook een aantal zaken kunt aanpakken. Wat dat is, probeer ik te zoeken en aan te wakkeren om van daaruit iets te doen aan hun situatie en hun gevoelens.’

Geen passief slachtoffer

Op al die jaren heeft hij heel wat mensen geholpen en ook heel wat zien veranderen, onder andere in de wetgeving. ‘Naast mijn rol als actief burger is het zo dat ik ook vanuit mijn rol van slachtoffer heel actief ben en mijn visie probeer over te brengen. In de aanloop van het proces Dutroux moest de aanhouding van de beklaagden telkens verlengd worden door de raadkamer. Die zittingen waren eentalig Frans. Daar heb ik af en toe heel heftig op gereageerd, wat uiteindelijk heeft geleid tot een nieuwe wetgeving  die bepaalt dat er bij mondelinge procedures telkens een tolk of vertalers aanwezig moeten zijn. In de volksmond zijn heel wat mensen dit de “wet Marchal” gaan noemen, ook al noemt heet die niet zo hè (lacht).’ 

Vandaag ijvert hij ervoor dat slachtoffers nog meer gehoord worden. ‘Dat is al verbeterd, nu hebben slachtoffers ook inzage in het dossier. Ik vind dat slachtoffers zelfs een medezeggende stem moeten hebben. Ik vind dat je deze actieve burgers de kans moet geven om gefundeerd te laten zeggen wat ze te zeggen hebben.’

Kindvriendelijk werken

Sinds 1 oktober 2009 is hij directeur, ervoor gaf hij les in het buitengewoon lager onderwijs. In Basisschool Herckerhof speelt actief burgerschap niet verwonderlijk een belangrijke rol. ‘De slogan van de school is “Kind is koning” en dat is het centrale uitgangspunt. Voor mij is het heel belangrijk dat we kindvriendelijk en kindgericht werken. Uiteraard moeten we de eindtermen behalen, anders doe je het kind te kort, maar dat kan ook op een kindvriendelijke manier.’ 

Dat betekent onder andere een grote leerlingenparticipatie. ‘De deur van mijn bureau staat altijd letterlijk open voor mijn collega’s én voor de kinderen. En dat begint te lukken. Vorig jaar in december heb ik ook een leerlingenraad geïnstalleerd. De kinderen mogen hun zegje doen over alles. De voorstellen van de klasafgevaardigden moeten ze wel eerst aftoetsen met hun klasgenootjes. Dat stimuleert ook de mondigheid van de kinderen. Ik geef ook duidelijk de boodschap mee dat ze er ook rekening mee moeten houden dat hun voorstellen door iedereen gedragen worden. Dus niet de speelplaats vervangen door een voetbalterrein bijvoorbeeld, want niet iedereen speelt graag voetbal (lacht).’ 

Hij vindt het heel belangrijk om actief burgerschap te stimuleren bij de kinderen. ‘Ze moeten beseffen dat ze niet worden geleefd, maar zelf moeten leven. Ik denk dat je maar een waardevol leven kunt hebben als je er gelukkig mee bent. En wie weet beter dan jezelf wat je gelukkig maakt? We moeten ons niet laten doen. Die boodschap wil ik hen meegeven.’

Van bedeesde jongen naar actieve burger

Als kind ging hij niet graag naar school. ‘Dat is de belangrijkste reden om zelf leerkracht te worden. Ik wilde de kinderen laten zien dat het ook anders kon’, vertelt hij. Veel goede herinneringen kan hij dus niet meegeven. ‘Ik trok me toen recht aan enkele leerkrachten die heel begripvol waren. Ik was een heel bedeesde jongen vroeger – niet de actieve burger van vandaag! (lacht) – en ik heb van enkele fijne en toffe leerkrachten het goede onthouden en meegenomen als leerkracht en nu als directeur. Dat is in de eerste plaats begrip hebben.’

Nu is hij sinds een paar jaar directeur. ‘Dat wilde ik altijd al graag worden, maar door de gebeurtenissen met An en de hele nasleep wilde ik het niet meer. Tot de kleinkinderen kwamen. Ook al dacht ik door mijn leeftijd te laat te zijn om nog in aanmerking te komen. Toch heb ik meegedaan aan de eerste testen, vanuit het idee dat iemand anders dan de verantwoordelijkheid moest opnemen om te zeggen dat ik te oud ben (lacht). Maar tot mijn grote verbazing slaagde ik, en ondertussen ben ik directeur. Tot mijn pensioen zal ik me inzetten voor mijn school en door onze aanpak het verschil proberen te maken met andere scholen, vooral dan op vlak van kindvriendelijkheid en openheid.’


Lees ook

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 933

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 879

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1649

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1819

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1107

Naar een transparante, duidelijke en werkbare opdracht in het onderwijs

Binnenkort start de tweede fase van de besprekingen van de loopbaan in het onderwijs. In voorbereiding hierop schreven het KOV, OVSG, POV en het GO! een gezamenlijk standpunt.

Lees meer 1080

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 806

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 827

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1104

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 851

Geef om haar

De leerlingen Haarzorg & Haarstilist van GO! atheneum Busleyden zijn zot van haar en weten hoe belangrijk een haarsnit is voor je persoonlijkheid. Knippend en modellerend zetten ze zich dan ook graag in voor een steunactie t.v.v. kankerpatiënten.

Lees meer 767

Dagen die mogen blijven duren

Volop genieten van het leven, daar is niks mis mee. Maar we moeten er wel voor zorgen dat de wereld er niet aan ten onder gaat. Duurzaam leren genieten en leven dus. Daar dachten ze in GO! atheneum Keerbergen 2 dagen intensief over na.

Lees meer 853

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder