GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
woensdag 23 oktober 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Wil je meehelpen aan de groei van je scholengroep? Stel je kandidaat voor de raad van bestuur!

17 september 2013 Mensen maken school Verkiezingen
Mahatma Gandhi zei het al: 'Wees de verandering die je in de wereld wil zien gebeuren'. Bijvoorbeeld als lid van de raad van bestuur van je scholengroep. Deze raden worden dit schooljaar opnieuw verkozen. Voel je het kriebelen? Stel je kandidaat!

Als lid van de raad van bestuur kan je dingen in beweging brengen. Daar is Peter Goyvaerts, uittredend lid van de scholengroep Mechelen-Keerbergen en huidig GO! communicatiedirecteur, van overtuigd. ‘De raad van bestuur is het belangrijkste bestuursorgaan binnen de scholengroep. In de raad van bestuur beslis je mee - in samenspraak met de algemeen directeur- over het personeelsbeleid, over het oprichten of afschaffen van studierichtingen tot en met het oprichten of sluiten van scholen. Ik vind het bij de samenstelling van deze raad belangrijk dat er mensen inzitten met verschillende achtergronden en competenties. Zo zetelde ik zelf in de raad vanuit mijn engagement als voorzitter van het oudercomité, maar professioneel had ik niks met het onderwijs te maken. Die professionele expertise neem je wel mee en dat kan heel nuttig zijn voor de werking van de scholengroep.’ Zo hadden we een jurist en iemand met een economische achtergrond. Zelf kon ik enige expertise rond communicatie inbrengen.

Door de verkiezing van de raad van bestuur open te stellen voor niet-onderwijsmensen, streeft het GO! naar een weerspiegeling van de maatschappij. ‘Onze raad bestond inderdaad uit een mix van hoog tot laag opgeleid, vanuit de verschillende locaties van de scholengroep. Onze gemeenschappelijke deler was de persoonlijke voeling met het onderwijs. Zes leden worden rechtstreeks verkozen, en die kiezen op hun beurt drie gecoöpteerde leden. Op die manier kan je – als je ziet dat een bepaalde competentie nog ontbreekt – daar nog een mouw aan passen. Die gemengde samenstelling zorgt ervoor dat we met enig gezag een goede beslissing kunnen nemen.’
Peter Goyvaerts blikt nu terug op drie mandaten als bestuurslid: ‘Door de beslissingen die je neemt, zie je de scholen vooruit gaan en dat geeft veel voldoening. In Mechelen hebben we in een pilootproject een integraalplan gemaakt, als één van de eerste scholengroepen. Dat masterplan, op basis van een veelomvattende studie, zal de komende jaren het hele aanbod stroomlijnen. Zo denken we aan de invoering van volwaardige domeinscholen op verschillende campussen.‘
Zijn engagement in de Raad van bestuur kon hij goed in zijn agenda inpassen. 'Gemiddeld kwam de raad één keer per maand samen. Naast de maandelijkse bijeenkomst organiseerden we jaarlijks een thematische vergadering, telkens op een andere school.'

Peter deed het in de eerste plaats voor zijn kinderen, maar vond zijn jaren als raadslid ook een grote persoonlijke verrijking. 'Je leert het hele schoolgebeuren op een andere manier kennen. Ik heb ook zelf veel bij geleerd. Bijvoorbeeld over begrotingen, waar ik vroeger niks van wist (lacht).'
De nieuwe raden van bestuur worden verkozen voor een periode van zes jaar en nemen vanaf 1 april 2014 de taken over van de huidige bestuursleden. Inschrijven kan tot 23 oktober 2013. Meer informatie vind je op www.g-o.be/veriezingraadvanbestuur of in de scholengroepen zelf. Met al je vragen kan je ook terecht bij Sophie Van Cauwenberghe op het nummer 02 790 93 28 of via e-mail naar verkiezingraadvanbestuur@g-o.be.


Lees ook

Naar een transparante, duidelijke en werkbare opdracht in het onderwijs

Binnenkort start de tweede fase van de besprekingen van de loopbaan in het onderwijs. In voorbereiding hierop schreven het KOV, OVSG, POV en het GO! een gezamenlijk standpunt.

Lees meer 1081

Leren van elkaar

Voor de 3e keer op rij organiseerde GO! scholengroep Brussel zijn tweejaarlijkse studiedag voor alle leerkrachten van zijn basisonderwijs. Zo'n 800 leerkrachten waren ingeschreven om in meer dan 30 workshops op vijf locaties ervaringen uit te wisselen.

Lees meer 889

GO! leerkrachten zijn tevreden leerkrachten

GO! medewerkers voelen zich goed op hun werkplek. Dat blijkt uit de grote welzijnsbevraging die het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap heeft afgenomen bij zijn medewerkers in de scholengroepen.

Lees meer 1540

Good good good... good vibrations

GO! CVO Antwerpen deelt 6.000 complimentjes uit in de strijd tegen burn-out en stress naar aanleiding van compilmentendag. Het mag dan al symbolisch zijn, het zorgt misschien wel voor een grote zindering van goede gevoelens door de stad. Chapeau CVO!

Lees meer 1744

Op congres in Europic Park

De armworsteling tussen Griekenland en Europa dagelijks in het nieuws bewijst de grote impact van de Unie op ons leven. Voor 8 leerlingen van GO! atheneum Avelgem aanwezig op het 21e congres van het EJP is het vast en zeker boeiende discussiestof.

Lees meer 1616

Nu al zeker van plek in parlement

Nog een maand te gaan voor de verkiezingen van 25 mei. Maar 8 leerlingen van GO! atheneum Pitzemburg weten zich nu al zeker van een plaatsje in het parlement. Van 24 tot 28 april vertegenwoordigen zij België op het European Youth Parliament in Oostenrijk.

Lees meer 1758

Wat was eerst, de haas of het ei?

24 april 2014

Mensen maken school Ouders

Dit jaar viel Pasen pas op het einde van de paasvakantie maar zo lang wou de paashaas de kinderen van GO! basisschool Stadspark in Lier niet op hun honger laten wachten. Paashaas en Chicken Chocolate zorgden samen voor vroege eieren.

Lees meer 1555

GO! zoekt nieuwe leerkrachten

Het GO! is op zoek naar nieuw talent. Met een radiocampagne roept het alle kandidaat-leerkrachten op om zich kandidaat te stellen voor een betrekking bij het GO!. Interesse? Surf naar www.go-jobs.be.

Lees meer 5857

Wiskunde leren spelen

Wiskunde zien we vaak als een killervak, maar wie koelbloedig durft volhouden als het moeilijker wordt kan soms ook wel vruchten plukken. Dat is wat ze ervan vinden in GO! atheneum Dendermonde. Met een finaleplaats in de Wiskunde Olympiade tot gevolg.

Lees meer 2115

Gelukkig nieuwjaar!

De afgelopen 25 jaar hebben we hard gewerkt om goed, innovatief en waarde(n)vol onderwijs te bieden aan al onze leerlingen. En ook in de toekomst willen we deze kwaliteit vasthouden. Hier is de nieuwjaarswens van Raymonda Verdyck.

Lees meer 2970

GO! memorandum 2014: participatie werkt!

In de aanloop naar de verkiezingen in 2014 staken heel veel mensen van het GO! de koppen bij elkaar. Doel: een memorandum samenstellen met de wensen van het GO! voor de volgende regeringen. Dat deze vorm van participatie werkt bewijzen de resultaten.

Lees meer 2827

Bloemen op de Dag van de Leerkracht

Vrijdag 4 oktober 2013: Dag van de Leerkracht. Raymonda Verdyck zette een aantal van hen in de bloemetjes. Met dank aan hun sympathieke collega's die deze 5 kanjers nomineerden voor een ruikertje.

Lees meer 4661

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder