GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 22 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Jolien for president!

De zesde Internationale Dag van de Democratie op 15 september legde de nadruk op de bescherming van de vrijheid van meningsuiting en het verzekeren van politiek engagement. Democratie is van en voor iedereen, een boodschap die Jolien De Clercq van de Middenschool Geraardsbergen goed begrepen heeft.

Jolien (13) zit in het tweede jaar Latijn-Grieks en is net als vorig jaar kandidaat voor de leerlingenraad. We maken kennis met een heel gedreven en gemotiveerde tiener, die duidelijk van aanpakken weet!


Waarom ben je kandidaat voor de leerlingenraad?

Jolien: ‘De leerlingenraad geeft me de kans om te helpen dat mijn medescholieren zich goed voelen op school. Via de leerlingenraad kan ik de school zelf tips en veranderingen doorgeven. Ik vind het vooral belangrijk dat iedereen zich goed voelt op school.’


Wat wil je graag bereiken op school?

‘De school is een plaats om bij te leren, zowel tijdens de lessen als tijdens de GWP (geïntegreerde werkperiode). De GWP was voor heel wat scholieren een onvergetelijke ervaring. Daarom zou ik tijdens het schooljaar ook graag enkele korte en eenvoudige workshops willen organiseren. Als de directie akkoord gaat met mijn voorstel, dan informeer ik bij de leerlingen waarover zij graag een workshop zouden willen hebben en dan zal ik probeer dit zo goed mogelijk op poten te zetten. Uiteindelijk beslis ik niet alleen wat ik wil veranderen aan de school, mijn grootste taak is vooral te luisteren naar mijn jaargenoten en hun voorstellen zo goed mogelijk te “promoten” bij de directie.’


Je was vorig jaar voorzitster van de leerlingenraad van de eerstejaars. Waar ben je het meest trots op?

‘Ik was heel blij toen ik hoorde dat ik verkozen was voor de leerlingenraad, want ik had ook ontzettend goede medekandidaten. Toen bleek dat ik de meeste stemmen had behaald, was ik erg trots, want dat had ik echt niet verwacht. Ik vond het fantastisch dat iedereen zijn ideeën doorgaf aan mij. Ik mocht die dan voorstellen aan de leerkrachten en de directie. Het was super dat ik naar mensen mocht en kon luisteren, maar ook dat naar mij werd geluisterd. Dat is het goede aan deze Middenschool. Als leerling kan je altijd bij de leerkrachten of de directie terecht als je met een probleem zit, een voorstel wil doen voor de leerlingenraad of gewoon een babbeltje wil slaan.’


Hoe voer jij campagne?

‘Ik heb niet echt actief campagne gevoerd. Ik hoop dat mijn medescholieren weten dat ik er altijd ben voor hen en ze me alles kunnen vertellen. Zij willen – denk ik – een goed gevoel hebben bij mij als kandidaat omdat ze weten dat ze mij kunnen vertrouwen en dat ik luister naar hun wensen en verzuchtingen. Het voordeel op deze school is ook dat iedereen elkaar kent.

Ik probeer mijn medescholieren te overtuigen met creatieve voorstellen. Merken ze daarbij minpunten op, dan hou ik daar rekening mee en pas mijn voorstellen aan. Ik krijg ook inspiratie en voorstellen van hen aangereikt, dus zonder hen zou er niet eens een leerlingenraad zijn. De hele school hoort bij de leerlingenraad, maar ik zorg voor de afwerking.’


Heb je tips voor andere leerlingen die willen opkomen voor de leerlingenraad?

'Hou altijd rekening met je schoolgenoten. Probeer tegen iedereen vriendelijk en behulpzaam te zijn, dan zijn zij er ook als jij hen nodig hebt.'


Heb je zelf een politicus naar wie je opkijkt?

'Niet echt, ik probeer altijd in de eerste plaats mezelf te blijven.'


Zou je zelf graag later in de politiek willen stappen?

'Politicus zijn is niet meteen mijn droomberoep. Momenteel wil ik graag leerkracht in het secundair onderwijs worden. Het is een beroep waarvoor je sociale vaardigheden en geduld nodig hebt, en daar zou ik mij super bij voelen!'


"Hier is vrije meningsuiting absoluut"

Leerkracht zedenleer Kris Van Den Stockt begeleidt de leerlingen van de leerlingenraad. 'We streven ernaar dat elke richting wordt vertegenwoordigd in de leerlingenraad. Hier op school is de vrijheid van meningsuiting absoluut en wordt geluisterd naar de leerlingen. De werking van de leerlingenraad gaat heel breed. Zo bepalen ze mee de inhoud van de GWP door hen voor te leggen welke activiteiten ze willen doen. Eén keer per maand zit een vertegenwoordiger van de raad samen met onze kok om mee het menu samen te stellen, er worden filmmiddagen georganiseerd, ... Er wordt heel wat georganiseerd, maar je hebt natuurlijk leerlingen zoals Jolien nodig die aan de kar trekken en de school doen leven. Bij ons op school geldt het motto “vragen staat vrij”. Samen met de directie wordt dan bekeken of het haalbaar is en vervolgens verdedigt de directie de voorstellen van de leerlingenraad op de schoolraad.'Lees ook

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1382

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 852

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1630

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1090

Naar een transparante, duidelijke en werkbare opdracht in het onderwijs

Binnenkort start de tweede fase van de besprekingen van de loopbaan in het onderwijs. In voorbereiding hierop schreven het KOV, OVSG, POV en het GO! een gezamenlijk standpunt.

Lees meer 1062

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 786

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 736

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 835

Brexit of geen Brexit, die stage naar London is binnen!

Het GO! atheneum Zelzate heeft groen licht te pakken voor een Europese stage in Londen. Wat de Britse kiezer straks ook beslist, dat taalbad en die werkervaring in een van de meest dynamische steden ter wereld kan het 6e uit Zelzate niet meer ontglippen.

Lees meer 924

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1086

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 833

Geef om haar

De leerlingen Haarzorg & Haarstilist van GO! atheneum Busleyden zijn zot van haar en weten hoe belangrijk een haarsnit is voor je persoonlijkheid. Knippend en modellerend zetten ze zich dan ook graag in voor een steunactie t.v.v. kankerpatiënten.

Lees meer 752

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder