GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 14 november 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

“Doe je best en blijf jezelf!”

2 september 2013 Leerkrachten
Nieuwe leerkrachten komen en...oudere leerkrachten gaan. Herman Paternoster nam in juni afscheid van het lesgeven. Maar op de blog 'm/v voor de klas' laat hij zijn tips na.

"Ik ben ingenieur van opleiding. Ik herinner me mijn eerste lesuur voor de klas nog levendig, alsof het gisteren was. Ik stond voor het derde jaar beroepsonderwijs en gaf het vak elektriciteit. Ik zie de leerlingen nog uitsluitend naar elkaar kijken en kwetteren als dolle mussen. Ze hadden totaal geen interesse voor de les! Ja, ik heb daar moeten aan werken. Wat autoriteit laten gelden en een vertrouwensband doen groeien. Dat ligt allemaal nogal delicaat in het begin. Als je het onhandig aanpakt, kan je een heel schooljaar lang last van hebben.

De laatste jaren heb ik acht uur per week les gegeven in het TSO aan het KTA Kapellen: theoretische elektriciteit aan de tweede en derde graad. Vooral met de tweede graad heb ik een goede band. Die jonge gasten én een meisje van 14-15 jaar zijn heel leergierig en volop bezig het leven te ontdekken. Als leerkracht krijg je bijna als vanzelf een soort van vaderrol toebedeeld. En daar hou ik wel van. Zeker als je voelt dat je aanpak op prijs gesteld wordt. Het mooiste aan leerkracht zijn, is het lesgeven zelf. Het gevoel dat je iets kunt bijdragen op het vlak van kennis en maatschappelijk inzicht. Sommige leerlingen moeten helaas ook aanvullende opvoeding krijgen.

Sinds jaren ben ik ook twaalf uur per week actief als GOK-coördinator voor het gelijke onderwijskansenbeleid op school. Ik werk hiervoor samen met een tiental collega’s. Er is een duidelijke evolutie op dat vlak. De school is erg divers geworden en het is niet altijd even gemakkelijk om de leerlingen naast hun rechten ook op hun plichten te wijzen. We zijn uiteraard zeer bekommerd om alle zwakkere en kansarme leerlingen. Maar dat gaat helaas ten koste van de middenmoot en de sterkere leerlingen. Deze krijgen in verhouding te weinig aandacht en over het algemeen kan er minder diep ingegaan worden op de leerstof. Oudere leerkrachten klagen daar wel eens over onder elkaar. Jongere collega’s kunnen natuurlijk niet vergelijken met vroeger.

Als ik één korte tip mag geven aan jonge collega’s: doe je best en blijf jezelf. Elke leerkracht heeft zijn/haar eigen karakter en eigenschappen. Het komt erop aan die optimaal te ontwikkelen en flexibel te blijven ten opzichte van al de veranderingen die op ons afkomen. Zelf heb ik op het einde van mijn loopbaan als laatste "lesopdracht" een studietoezicht gehouden bij uitsluitend OKAN-leerlingen, anderstalige nieuwkomers. Het verschil met mijn allereerste leservaring, meer dan een kwarteeuw geleden, kon niet groter zijn!

Ik ben bijna 59 jaar. Ik had er best nog een jaar bij willen doen, maar ik woon nogal ver van school en ik heb in de winter van dit jaar een levensbedreigend incident meegemaakt op de autosnelweg. Dat heeft mijn beslissing om ermee te stoppen beïnvloed. Maar ik kijk met genoegen en met dankbaarheid terug op mijn loopbaan in het onderwijs."

Meer inspirerende leerkrachten op http://mvvoordeklas.wordpress.com/


Lees ook

Naar een transparante, duidelijke en werkbare opdracht in het onderwijs

Binnenkort start de tweede fase van de besprekingen van de loopbaan in het onderwijs. In voorbereiding hierop schreven het KOV, OVSG, POV en het GO! een gezamenlijk standpunt.

Lees meer 1094

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1117

Leren van elkaar

Voor de 3e keer op rij organiseerde GO! scholengroep Brussel zijn tweejaarlijkse studiedag voor alle leerkrachten van zijn basisonderwijs. Zo'n 800 leerkrachten waren ingeschreven om in meer dan 30 workshops op vijf locaties ervaringen uit te wisselen.

Lees meer 899

Gaan voor je droom in de TintelStroom

Enkele leraren en ouders van GO! freinet-basisschool TintelTuin in Zoutleeuw zijn ervan overtuigd dat de pedagogische visie van Celestin Freinet ook in het middelbaar een unieke meerwaarde biedt. Daarom starten ze op 1/9/2016 met een freinet-middenschool.

Lees meer 1244

GO! leerkrachten zijn tevreden leerkrachten

GO! medewerkers voelen zich goed op hun werkplek. Dat blijkt uit de grote welzijnsbevraging die het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap heeft afgenomen bij zijn medewerkers in de scholengroepen.

Lees meer 1552

"Differentiatie en maatwerk zijn nodig"

Leerachterstand en leervoorsprong doen zich op alle leeftijden voor. Voor de leerkracht is het een hele opdracht om deze kinderen en jongeren bij de les te houden. Nascholer Liv Van Hyfte helpt je op weg met 2-daagse opleidingen.

Lees meer 1657

GO! zoekt nieuwe leerkrachten

20 april 2015

Leerkrachten

Op 15 april start de jaarlijkse wervingsperiode voor nieuwe leraren bij het GO!. “Met een leerlingenaantal dat blijft stijgen doen wij een warme oproep naar afstuderende leraren om zich kandidaat te stellen bij het GO!”, zegt Raymonda Verdyck.

Lees meer 4436

Een schoon gebaar

Dag van de leerkracht viel dit jaar op zondag 5/10. De kans om eens lekker uit te slapen. Maar geen leerlingen in de buurt. Daarom zorgden leerlingen van het technisch atheneum in Niel vrijdag al voor een gebaar van appreciatie.

Lees meer 1849

Slotfeest 25 jaar GO!

8 september 2014

Evenementen Leerkrachten

Voor wie het nog niet wist, dit jaar bestaat het GO! 25 jaar. De kinderschoentjes ontgroeid, klaar om het onderwijs van de toekomst zijn vorm te geven. Een mooi moment om een feest te organiseren voor allen die dat helpen waarmaken.

Lees meer 4929

"Neutraal is allesbehalve waarde(n)loos"

De vraag van het Brussels stedelijk onderwijs aan holebi’s om zich “terughoudend” op te stellen over hun geaardheid heeft de discussie rond het begrip “neutraliteit” in het onderwijs opnieuw doen losbarsten. Is neutraliteit gelijk aan 'waardenvrij'?

Lees meer 2538

Goed voor groot en klein: tutorlezen

Frans saai? Lezen saai? Frans lezen supersaai? Niks van! In Dendermonde kijken leerlingen van de GO! basisschool én het atheneum uit naar een uurtje samen Frans lezen. Want tutorlezen is meer dan lezen alleen...

Lees meer 2092

Iets om naar uit te kijken: WATCH!

Wie nog niet weet waar naartoe volgend weekend kan naar Aalst. In CC De Werf brengen de leerlingen van GO! lyceum Aalst op 16 en 17 mei het spektakel WATCH!. Script, choreo, muziek, beeld, decor, alles deden ze zelf. Een voorproefje.

Lees meer 2108

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder