GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 22 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

“In de koers vijanden, buiten de koers vrienden”

De Wielerschool Ronse – Vlaamse Ardennen van het GO! barst van het talent, denk maar aan Thomas De Gendt of zoals Jesse Vandenbulcke. Begin augustus reed ze op het WK baanwielrennen voor junioren in Glasgow.

Leeftijd: 17 jaar

School: Wielerschool Ronse – Vlaamse Ardennen

“Op mijn elfde deed ik al mee aan duatlons en triatlons. Het was pas op mijn veertiende dat de wielermicrobe me te pakken kreeg”, steekt Jesse van wal. “Ik wou het wielrennen eens uitproberen en dat beviel me wel. Maar topsport valt heel erg moeilijk te combineren met school, daarom ging ik naar de Wielerschool in Ronse.” Wielrennen zit al langer in de familie van Jesse. “Mijn opa deed vroeger ook mee duatlons en triatlons en zijn grootvader is twee jaar profwielrenner geweest. In die tijd was dat een hele prestatie! Mijn ouders hebben ook altijd achter mijn keuze gestaan, maar omdat we met z’n zessen zijn thuis, kunnen ze niet naar al mijn wedstrijden komen kijken.”

Wereldkampioenschap
“Ik heb veel leuke herinneringen aan de Wielerschool. Zeker de trainingen op de piste in de winter zijn leuk. Dan trainen we allemaal samen binnen en dat is ongelofelijk plezant. In de zomer rijden we op de baan in de Vlaamse Ardennen. De trainingen werpen trouwens hun vruchten af, want ik merk dat ik beter en beter word.” Dat konden we ook zien begin augustus. Jesse zette mooie prestaties neer tijdens het Wereldkampioenschap baanwielrennen voor junioren in Glasgow. “Dat waren wedstrijden op topniveau. In een ervan heb ik lange tijd op kop gereden, maar werd ik in de laatste fase nog ingehaald. In de puntenkoers ben ik achtste geëindigd. Door al die wedstrijden hou ik wel heel weinig vrije tijd over. De zomervakantie is nu bijna voorbij en ik ben maar één week thuis geweest. (lacht).”

Professionele toekomst
Jesse zal de komende twee jaar het vak ‘sportbegeleider’ volgen op de Wielerschool. “Dat kan enkel in het zesde en zevende jaar”, verduidelijkt ze. “Ik hoop dat ik na mijn zevende jaar professioneel kan gaan wielrennen, maar je weet natuurlijk niet wat de toekomst brengt. Het budget in het vrouwenwielrennen ligt veel lager dan bij de mannen. Velen zeggen dat vrouwen niet kunnen leven van het wielrennen, maar dat heb ik zelf natuurlijk nog niet ervaren. In het slechtste geval heb ik met mijn opleiding van sportbegeleider toch nog iets achter de hand.”

Respect voor het wielrennen
“Van alle waarden die het GO! uitdraagt, springt respect er zeker tussenuit. Zeker in het wielrennen! Je moet respect hebben voor je eigen materiaal, maar ook voor dat van anderen. Als je kijkt naar onze fietsen, dan spreken we niet van 100 euro, maar een pak meer! En ook de mensen rondom jou mag je niet vergeten: de organisators van de wedstrijden, de coachen, je ouders die naar bijna alle wedstrijden meekomen. Het kan natuurlijk wel eens gebeuren dat je uitslag slecht is, dan mag je al eens vloeken op je tegenstanders, maar achteraf kom je weer overeen. In de koers vijanden, buiten de koers vrienden.”


Lees ook

Tafeltennisgoud voor Laurens

12 september 2016

Sport Topsport

Vorige week was het nog dromen van die gouden medaille, vannacht kwam de droom uit. Laurens Devos, leerling in GO! atheneum Redingenhof Leuven wint goud op de Paralympische Spelen in Rio. Perfecte mix van talent, doorzettingsvermogen en prima omkadering.

Lees meer 1036

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1090

Pingpong

2 september 2016

Sport Topsport

Het schooljaar is weer gestart en straks moet na schooltijd ook wel een taak gemaakt of een toets voorbereid. Maar wie van topsport kijken houdt moet tussendoor of achteraf zeker Laurens Devos uit Atheneum Redingenhof op de paralympics in de gaten houden.

Lees meer 2392

Turnen op het hoogste niveau

12 augustus 2016

Sport Topsport

Gisteren (11/8) vond in Rio de allroundfinale turnen voor vrouwen plaats. Onder die beste 24 allroundturnsters van de wereld ook Nina Derwael. Zij werd 19e, de beste plaats ooit voor een Belgische turnster in deze discipline. Een topper uit het GO!

Lees meer 877

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 786

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 964

Lenige lijven

29 april 2016

Evenementen Sport Topsport

‘t Is nog wachten tot 5 augustus eer ze beginnen, de Olympische Spelen van 2016, maar we weten nu al voor welk team we kunnen supporteren: de Belgische meisjesturnploeg. En op eentje na hebben alle turnsters 1 ding gemeen: GO! atheneum Voskenslaan.

Lees meer 848

Laatstejaars hijsen de hele school in het zadel

Nog een goeie 10 weken, en dan zwaaien ze af, de laatstejaars Kantooradministratie & Gegevensbeheer van GO! atheneum Hof van Riemen in Heist-op-den-Berg. Maar eerst nog even een reuzenevent op poten zetten en de hele schoolfamilie op de fiets!

Lees meer 875

Proeven van het leven als prof

Wat we jongeren op school leren komt niet altijd of volledig overeen met de werkelijkheid erbuiten. Daar zijn immers goeie redenen voor. Maar dat betekent niet dat scholen geen aandacht hebben voor die ‘complexere buitenwereld’. Kijk maar naar GO! MAD.

Lees meer 890

Ondersteboven van sleutelen aan de fiets

Jongeren hebben het soms lastig om uren op schoolbanken te zitten. Ze willen iets kunnen leren waar ze echt de handen uit de mouwen voor kunnen steken. In GO! Spectrumschool Deurne weten ze hoe ze dat moeten aanpakken.

Lees meer 751

Gloednieuwe unieke opleiding: ‘ramphandler’

Neen, geen opleiding om met rampen te leren omgaan, wel een die van aanpakken weet als het gaat om luchtvracht, bagage en passagiers vlot en correct ter bestemming te krijgen. Voortaan in het GO! centrum voor leren en werken Castor in Vilvoorde.

Lees meer 1256

Groot worden in kunst, techniek, topsport en wetenschap

Een school die groeit als kool. Dat is het GO! technisch atheneum Brugge. Dit schooljaar komt het aantal leerlingen er boven de 1600 uit. Het resultaat van een doordachte aanpak van een deskundig en gemotiveerd schoolteam en een sterk pedagogisch project.

Lees meer 1808

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder