GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 22 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

“Geniet van school zolang het duurt”

Nog nooit draaiden alle coaches zich zo snel om voor een kandidaat in The Voice van Vlaanderen als voor Timna Vanhecke. Onder de hoede van Alex Callier stootte ze zelfs door tot de eerste grote liveshow van het VTM-programma. Met de aftrap van haar eigen band lijkt haar muzikale droom werkelijkheid te worden.

Leeftijd: 27 jaar

GO! school: KTA Koekelare en KA Stene (nu GO! atheneum Pegasus Stene)

Afgestudeerd in de richting: Latijn - Moderne Talen in 2003

Timna Vanhecke is oorspronkelijk van Ethiopische afkomst, maar woont al haar hele leven bij haar adoptieouders in West-Vlaanderen. “Mijn adoptieouders wilden me geen typisch Vlaamse naam geven. Timna staat voor ‘mijn toegewezen deel’”, verduidelijkt ze. “Ik heb altijd op school gezeten in het GO!. Eerst op het KTA in Koekelare en daarna in Stene. Als je zo jong bent, vergeet je eigenlijk hoe tijdelijk schoolgaan wel niet is. Je moet verplicht vakken volgen die je soms maar matig interesseren en het duurt ook gewoon allemaal heel lang.”


Afscheidsbrieven

“Achteraf gezien besef ik wel wat voor speciale periode het eigenlijk is”, gaat ze verder en ze geeft nog een advies: “Je kan er beter van genieten zolang het duurt.” Timna denkt dan vooral terug aan de vriendschappen die ze sloot. “Ik genoot vooral van het sociale aspect van schoollopen. De vele uren die je slijt op de schoolbanken, zorgen ervoor dat je een speciale band opbouwt met je klasgenoten en leerkrachten.” Boswandelingen voor de les biologie, schoolreizen naar Parijs of toneeltjes opvoeren in de taallessen, het bleef haar allemaal bij. “En niet te vergeten de afscheidsbrieven die iedereen schreef toen ik van school veranderde.”

“Ik ben sommige leerkrachten heel dankbaar voor wat ze me hebben bijgebracht. Vooral de leerkrachten die op een volledig eigen manier les gaven”, zegt ze. “Ik denk dan aan leerkrachten die elke dag getuigden van passie voor hun vak. Die leerkrachten waren oprecht met je toekomst begaan en je kon ze in vertrouwen nemen.”

Respect is de basisnorm

Timna was een van de opvallendste kandidates in The Voice van Vlaanderen. Tijdens de Blind Auditions draaiden alle coaches binnen de vijf seconden voor haar om, iets wat nog nooit eerder was gebeurd. “Het is natuurlijk jammer dat dat avontuur afgelopen is voor mij”, mijmert ze. Ze kreeg in de eerste liveshow van de talentenjacht de minste stemmen. “Maar nu heb ik weer meer tijd voor mijn hobby’s”, gaat ze verder. “Ik kan enorm genieten van wellnessen in goed gezelschap, dansen, reizen, lezen, schrijven en zwemmen, bij voorkeur in de zee! Daarnaast heb ik ook nog mijn job al juridisch medewerkster.” De muzikale carrière van Timna neemt ook een vliegende start, sinds The Voice. “Mijn gloednieuwe band staat in de startblokken. Iedereen is ready-to-go en ik kan niet wachten om te beginnen repeteren!”


Het is duidelijk dat Timna een bezige bij is en dat heeft zo zijn reden. “Ik besef heel goed dat ik maar één keer zal leven. Het is dus aan mij om mijn keuzes te maken en om niet te veel achterom te kijken. Natuurlijk probeer ik bij het maken van die keuzes trouw te blijven aan de waarden en normen die ik zelf belangrijk vind.” Ze pikt er dan ook zonder moeite haar belangrijkste GO! waarde uit. “Respect! Dat is nu eenmaal de basisnorm. Respect tegenover anderen, maar ook tegenover jezelf.” Timna is ervan overtuigd dat uit respect ook alle andere waarden voortkomen. “Als je iemands vrijheid voor godsdienst respecteert, ga je automatisch verdraagzamer zijn. Of als je respect toont voor de natuur, dan neem je onmiddellijk je veranwoordelijkheid en laat je geen afval achter op het strand. Alles begint dus bij respect.”Lees ook

Naar een transparante, duidelijke en werkbare opdracht in het onderwijs

Binnenkort start de tweede fase van de besprekingen van de loopbaan in het onderwijs. In voorbereiding hierop schreven het KOV, OVSG, POV en het GO! een gezamenlijk standpunt.

Lees meer 1062

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1086

Leren van elkaar

Voor de 3e keer op rij organiseerde GO! scholengroep Brussel zijn tweejaarlijkse studiedag voor alle leerkrachten van zijn basisonderwijs. Zo'n 800 leerkrachten waren ingeschreven om in meer dan 30 workshops op vijf locaties ervaringen uit te wisselen.

Lees meer 869

Gaan voor je droom in de TintelStroom

Enkele leraren en ouders van GO! freinet-basisschool TintelTuin in Zoutleeuw zijn ervan overtuigd dat de pedagogische visie van Celestin Freinet ook in het middelbaar een unieke meerwaarde biedt. Daarom starten ze op 1/9/2016 met een freinet-middenschool.

Lees meer 1218

Busleyden Atheneum in Mechelen doet mee aan de Dag van de Wetenschap

Campus Pitzemburg van het Busleyden Atheneum in Mechelen doet mee aan de Dag van de Wetenschap op zondag 22 november. “Onze proefjes en demo’s zijn gericht op kinderen van tien tot twaalf jaar die wild van wetenschap en techniek zijn."

Lees meer 1083

GO! leerkrachten zijn tevreden leerkrachten

GO! medewerkers voelen zich goed op hun werkplek. Dat blijkt uit de grote welzijnsbevraging die het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap heeft afgenomen bij zijn medewerkers in de scholengroepen.

Lees meer 1526

"Differentiatie en maatwerk zijn nodig"

Leerachterstand en leervoorsprong doen zich op alle leeftijden voor. Voor de leerkracht is het een hele opdracht om deze kinderen en jongeren bij de les te houden. Nascholer Liv Van Hyfte helpt je op weg met 2-daagse opleidingen.

Lees meer 1632

GO! zoekt nieuwe leerkrachten

20 april 2015

Leerkrachten

Op 15 april start de jaarlijkse wervingsperiode voor nieuwe leraren bij het GO!. “Met een leerlingenaantal dat blijft stijgen doen wij een warme oproep naar afstuderende leraren om zich kandidaat te stellen bij het GO!”, zegt Raymonda Verdyck.

Lees meer 4410

Een schoon gebaar

Dag van de leerkracht viel dit jaar op zondag 5/10. De kans om eens lekker uit te slapen. Maar geen leerlingen in de buurt. Daarom zorgden leerlingen van het technisch atheneum in Niel vrijdag al voor een gebaar van appreciatie.

Lees meer 1829

Slotfeest 25 jaar GO!

8 september 2014

Evenementen Leerkrachten

Voor wie het nog niet wist, dit jaar bestaat het GO! 25 jaar. De kinderschoentjes ontgroeid, klaar om het onderwijs van de toekomst zijn vorm te geven. Een mooi moment om een feest te organiseren voor allen die dat helpen waarmaken.

Lees meer 4879

"Neutraal is allesbehalve waarde(n)loos"

De vraag van het Brussels stedelijk onderwijs aan holebi’s om zich “terughoudend” op te stellen over hun geaardheid heeft de discussie rond het begrip “neutraliteit” in het onderwijs opnieuw doen losbarsten. Is neutraliteit gelijk aan 'waardenvrij'?

Lees meer 2511

Goed voor groot en klein: tutorlezen

Frans saai? Lezen saai? Frans lezen supersaai? Niks van! In Dendermonde kijken leerlingen van de GO! basisschool én het atheneum uit naar een uurtje samen Frans lezen. Want tutorlezen is meer dan lezen alleen...

Lees meer 2073

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder