GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 20 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

"Een goede leerkracht stuwt je naar een hoger niveau"

Vincent Van Quickenborne studeerde rechten omdat hij een diploma wilde waarmee hij alle kanten op kon. Intussen is hij burgemeester van Kortrijk. “Tijdens mijn studies werd er steeds op gehamerd dat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid hadden. Het was onze plicht om iets terug te doen voor de samenleving. Dat doe ik nu voor de Kortrijkzanen.”

Leeftijd:39 jaar

Inwelke richting afgestudeerd: Latijn-wiskunde,afgestudeerd in 1991

Vincent Van Quickenborne bracht zijn secundaire schoolperiode door op internaat. “Een eigen keuze.” Het was een keuze waar hij nooit spijt van heeft gehad. “Plantrekkerij stond centraal inons internaat. We sliepen in kleine kamertjes zonder verwarming en hadden als twaalfjarigen drie uur per dag verplichte studie. Ik heb vooral goede herinneringen aan de leerkrachten. Alle leerlingen hadden veel respect voor hen. En van de vorming en de waarden die ze mij hebben meegegeven pluk ik vandaag nog altijd de vruchten. Je mag de rol van een leerkracht niet onderschatten. Een goede leraar brengt meer kennis over op zijn leerlingen. Hij stuwt ze naar een hoger niveau. Zo herinner ik mij onze leraar Latijn nog zeer goed. Een bijzonder inspirerend persoon. Zijn invloed op mijn latere carrière is erg groot gebleken. Onder meer door zijn nadruk op eloquentie en correct taalgebruik.”

Man van de actie

“Toen ik afstudeerde was de drang om me politiek te engageren heel groot”, legt Van Quickenborne uit. “Ik geloof heel erg in actie en verandering en politiek is een job waarbij dit mogelijk is. Ik wil, als burgemeester van Kortrijk, bereikbaar en aanspreekbaar zijn voor elke Kortrijkzaan.” Kortrijk telt heel wat oudere bewoners, maar is met bijna 10 000 studenten ook uitgegroeid tot een echte studentenstad. “We willen de vele hogeschool- en universiteitsstudenten die aan de rand van de stad op campus zitten graag naar het centrum halen”, zegt hij daarover. “Dat willen we doenaan de hand van evenementen. We willen ook de Leieboorden verlagen en zo een tweede Graslei creëren, zoals in Gent. Natuurlijk blijft het belangrijk om in het opzicht van actie en verandering kritisch te denken. Ik sta open voor alle suggesties, maar een van de belangrijkste waarden die ik heb meegekregen luidt:‘Stel alles ter discussie, in de eerste plaats jezelf’.”


Lees ook

Naar een transparante, duidelijke en werkbare opdracht in het onderwijs

Binnenkort start de tweede fase van de besprekingen van de loopbaan in het onderwijs. In voorbereiding hierop schreven het KOV, OVSG, POV en het GO! een gezamenlijk standpunt.

Lees meer 1062

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1084

Leren van elkaar

Voor de 3e keer op rij organiseerde GO! scholengroep Brussel zijn tweejaarlijkse studiedag voor alle leerkrachten van zijn basisonderwijs. Zo'n 800 leerkrachten waren ingeschreven om in meer dan 30 workshops op vijf locaties ervaringen uit te wisselen.

Lees meer 865

Gaan voor je droom in de TintelStroom

Enkele leraren en ouders van GO! freinet-basisschool TintelTuin in Zoutleeuw zijn ervan overtuigd dat de pedagogische visie van Celestin Freinet ook in het middelbaar een unieke meerwaarde biedt. Daarom starten ze op 1/9/2016 met een freinet-middenschool.

Lees meer 1217

Busleyden Atheneum in Mechelen doet mee aan de Dag van de Wetenschap

Campus Pitzemburg van het Busleyden Atheneum in Mechelen doet mee aan de Dag van de Wetenschap op zondag 22 november. “Onze proefjes en demo’s zijn gericht op kinderen van tien tot twaalf jaar die wild van wetenschap en techniek zijn."

Lees meer 1083

GO! leerkrachten zijn tevreden leerkrachten

GO! medewerkers voelen zich goed op hun werkplek. Dat blijkt uit de grote welzijnsbevraging die het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap heeft afgenomen bij zijn medewerkers in de scholengroepen.

Lees meer 1526

"Differentiatie en maatwerk zijn nodig"

Leerachterstand en leervoorsprong doen zich op alle leeftijden voor. Voor de leerkracht is het een hele opdracht om deze kinderen en jongeren bij de les te houden. Nascholer Liv Van Hyfte helpt je op weg met 2-daagse opleidingen.

Lees meer 1632

GO! zoekt nieuwe leerkrachten

20 april 2015

Leerkrachten

Op 15 april start de jaarlijkse wervingsperiode voor nieuwe leraren bij het GO!. “Met een leerlingenaantal dat blijft stijgen doen wij een warme oproep naar afstuderende leraren om zich kandidaat te stellen bij het GO!”, zegt Raymonda Verdyck.

Lees meer 4410

Een schoon gebaar

Dag van de leerkracht viel dit jaar op zondag 5/10. De kans om eens lekker uit te slapen. Maar geen leerlingen in de buurt. Daarom zorgden leerlingen van het technisch atheneum in Niel vrijdag al voor een gebaar van appreciatie.

Lees meer 1827

Slotfeest 25 jaar GO!

8 september 2014

Evenementen Leerkrachten

Voor wie het nog niet wist, dit jaar bestaat het GO! 25 jaar. De kinderschoentjes ontgroeid, klaar om het onderwijs van de toekomst zijn vorm te geven. Een mooi moment om een feest te organiseren voor allen die dat helpen waarmaken.

Lees meer 4877

"Neutraal is allesbehalve waarde(n)loos"

De vraag van het Brussels stedelijk onderwijs aan holebi’s om zich “terughoudend” op te stellen over hun geaardheid heeft de discussie rond het begrip “neutraliteit” in het onderwijs opnieuw doen losbarsten. Is neutraliteit gelijk aan 'waardenvrij'?

Lees meer 2511

Goed voor groot en klein: tutorlezen

Frans saai? Lezen saai? Frans lezen supersaai? Niks van! In Dendermonde kijken leerlingen van de GO! basisschool én het atheneum uit naar een uurtje samen Frans lezen. Want tutorlezen is meer dan lezen alleen...

Lees meer 2072

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder