GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 22 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

“Wij zijn al gestart met de hervorming van het secundair onderwijs”

Vorige week heeft de Vlaamse Regering een akkoord bereikt over de hervorming van het secundair onderwijs. Maar dat thema stond natuurlijk al langer op de agenda van het GO!. Ons programma loopt ondertussen en gaat stilaan naar volle kracht.

Vorige week heeft de Vlaamse Regering een akkoord bereikt over de hervorming van het secundair onderwijs. Maar dat thema stond natuurlijk al langer op de agenda van het GO!. In oktober 2013 bereikt het zijn orgelpunt, wanneer 500 vertegenwoordigers van het GO! onderwijs zullen discussiëren over het onderwijs van de toekomst. Raymonda Verdyck legt uit hoe dat participatietraject er precies uitziet.

Raymonda Verdyck:  “Het GO! heeft een jarenlange traditie om het veld nauw te betrekken bij het oplossen van complexe dossiers. Via adviescommissies en raden hebben we er in het verleden steeds voor gezorgd dat de stem van directeurs, leerkrachten, ouders en leerlingen gehoord werd in het beleid van het net. Sinds dit jaar verkennen we nieuwe manieren om de inbreng van alle betrokkenen nog te verhogen. De concrete aanleiding daarvoor zijn de verkiezingen in 2014 – de moeder aller verkiezingen. We vinden het erg belangrijk dat wij als onderwijsnet onze ideeën aan de toekomstige beleidsmakers kenbaar maken. Het GO! doet dat via een memorandum: een document waarin we onze wensen voor, onze verwachtingen van en onze visie op het onderwijs van de komende jaren duidelijk maken.”

Hoe ziet het traject er precies uit?
Raymonda Verdyck
: “We beluisteren de actoren in het veld op verschillende manieren. Om  de leerlingen te betrekken werken we samen met de leerlingenraden. Cursisten worden uitgenodigd via hun centrum. De vzw GO! ouders organiseert overleg met de ouders. Met de raden van bestuur, directies en leerkrachten starten we het traject via een brede onlinebevraging die ons een bus aan ideeën moet opleveren. De ideeën die we via die weg binnen krijgen werken we op 10 oktober 2013 verder uit tijdens vijf regionale ‘Ronde Tafels’ die allen op hetzelfde moment plaatsvinden in de provincies.”

Staat de hervorming van het secundair onderwijs daar ook op het programma?
Raymonda Verdyck
: “Jazeker. De bevraging is opgebouwd rond 5 grote thema’s. ‘De wijzigende samenleving en het onderwijs’, ‘Mensen maken school’, ‘Het onderwijs en de arbeidsmarkt’, ‘Kwaliteit en innovatie’ en ‘Onderwijs en organisatie’. Onder elk van die thema’s komt ook de hervorming van het secundair onderwijs aan bod. Wij grijpen het recente akkoord binnen de Vlaamse Regering dan ook aan om tijdens de discussiesessies in oktober bijzondere aandacht te geven aan de hervorming. Bovendien roepen we onze mensen deze week nog eens extra op om de onlinebevraging in te vullen. Op dit moment hebben al bijna 5000 mensen gereageerd! ”

Meer informatie: www.g-o.be/memorandum

Persvragen
Sarina Simenon
tel: 02 790 93 89
gsm: 0476 266 636


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1250

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1383

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1480

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 736

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 835

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1086

Samenwerking van goud aan fiets van hout

GO! KTA Dendermonde en HoGent hebben samen een unieke fiets ontwikkeld: 100% van hout. Wielen, trapas, ja zelfs ketting, alles is van hout. Twee jaar lang is er in alle stilte aan gewerkt. Straks wordt het uurrecord ermee aangevallen. Hout vasthouden!

Lees meer 2334

Leren programmeren: the game

Wat je graag doet, doe je vaak beter. In GO! CVO Antwerpen spelen de docenten daarom in op de interesses en talenten van de cursisten om het leerproces extra brandstof te geven. Gamers al gamend leren programmeren bijvoorbeeld.

Lees meer 711

Co-teaching: goed voor leerlingen én leerkrachten

Steeds meer scholen experimenteren met vormen van co-teaching. Hierbij worden 2 of meer klassen samengevoegd en wordt lesgegeven door 2 of meer leerkrachten samen. In GO! atheneum Gentbrugge en GO! middenschool Diest hebben ze intussen al enige ervaring.

Lees meer 1592

Ondersteboven van sleutelen aan de fiets

Jongeren hebben het soms lastig om uren op schoolbanken te zitten. Ze willen iets kunnen leren waar ze echt de handen uit de mouwen voor kunnen steken. In GO! Spectrumschool Deurne weten ze hoe ze dat moeten aanpakken.

Lees meer 751

Samenwerken voor een sterk officieel onderwijs

Het GO!, OVSG en POV hebben hun voorstellen voor een intensievere samenwerking voorgelegd aan minister Crevits. Op het vlak van personeelsbeleid, leerplannen en opleidingsaanbod, de invulling van neutraliteit, het pedagogisch project en bestuurlijk model.

Lees meer 1892

Busleyden Atheneum in Mechelen doet mee aan de Dag van de Wetenschap

Campus Pitzemburg van het Busleyden Atheneum in Mechelen doet mee aan de Dag van de Wetenschap op zondag 22 november. “Onze proefjes en demo’s zijn gericht op kinderen van tien tot twaalf jaar die wild van wetenschap en techniek zijn."

Lees meer 1083

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder