GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 19 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

“Ik was een bruggenbouwer op school”

Ze haalde meer dan 8000 voorkeurstemmen in Antwerpen bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen. Toch gaat Groen politica Meyrem Almaci niet zweven. “Zelfrelativering en zelfkritiek, zo blijf ik trouw aan mezelf.”


Leeftijd: 37

Klasgegevens: Lager onderwijs: Rijksbasisschool Sint-Gillis-Waas. 

“Ik heb een sterk gevoel van rechtvaardigheid en heb de wil om de handen uit de mouwen te steken. Ik wil niet aan wal blijven staan.” Meyrem Almaci omschrijft zichzelf als fulltime Groen politica en moeder. Haar levensmotto: “Vervloek duisternis niet, steek een kaars aan.”

Almaci begon haar schoolcarrière op een GO! school. Vooral de diversiteit is haar bijgebleven. “Ik zat samen met verschillende Turkse vriendinnetjes, getuigen van Jehova, maar ook Vlaamse vriendjes met ouders die uit de kunstwereld kwamen of hoogopgeleid waren. We speelden continu samen, ondanks al onze verschillen.” In het ASO was dat anders. Daar was ze het enige meisje van Turkse origine. “Ik ging vaak in debat over mijn achtergrond. Ik was een echte bruggenbouwer op mijn middelbare school.”

“Wat vind jij van wat ik gisteren over dat onderwerp gezegd heb?,” is de eerste vraag die Meyrem vaak stelt aan haar medewerkers. Het komt voort uit enkele van de GO! waarden waar ze belang aan hecht: positief zelfkritisch, respectvol, verdraagzaam en onafhankelijk, maar open van geest zijn. “Ik ben iemand die haar eigen functioneren steeds in vraag stelt. Ik heb het moeilijk met protocol. Bovendien zijn er nog steeds zaken waar ik maar niet kan aan wennen met mijn nieuwe status als parlementslid. Vroeger was ik voor sommige mensen gewoon uitschot, vandaag ineens niet meer. Ik vind dat heel vreemd.” Ze beseft maar al te goed dat elke verkiezing het einde kan betekenen van haar carrière. “Soms zit ik zo in de waan van de dag, dat ik dat vergeet. Gelukkig kan ik altijd terugvallen op mijn familie en vrienden. Zelfrelativering en zelfkritiek, zo blijf ik trouw aan mezelf.”


Lees ook

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1380

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1089

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 852

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 962

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 809

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 733

Naar het einde van een versnipperd onderwijslandschap?

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen toont zich vandaag van haar meest open kant door de identiteitscrisis waarmee ze worstelt open en bloot op tafel te leggen. Het zoekt daarbij aansluiting bij het pedagogisch project waar het GO! al jarenlang aan bouwt...

Lees meer 6590

Sociale mobiliteit in het onderwijs? Het GO! maakt het verschil!

Onderzoek van prof. Jean Hindriks voor denktank Itinera leert dat Vlaanderen het niet zo goed doet als het gaat om gelijke kansen creëren en sociale mobiliteit op school. Opvallend is wel dat het GO! heel duidelijk in positieve zin afwijkt van die trend.

Lees meer 3458

Jonge venten met argumenten

In een samenleving doorkruisen belangen van mensen en groepen elkaar voortdurend. Dat hoeft echter geen probleem te zijn. Van belang is wel dat je overtuigend en democratisch kan opkomen voor je ideeën en voor je zaak. Weten ze ook in Atheneum Koekelberg.

Lees meer 911

Reizen om te leren

Er zijn intussen tal van boeken, films en docu’s over gemaakt en ook op school komt het aan bod. Toch kan niks overtuigender de gruwel van de concentratiekampen uit WO II oproepen dan een real life bezoek, weten ze in GO! atheneum Koekelberg.

Lees meer 670

Kettingreactie in Schaarbeek

2015 was een zwaar jaar. Maar de terreur heeft de wil om positief in het leven te staan niet stuk gekregen. GO! basisschool De Muziekladder in Schaarbeek zorgde met een initiatief voor een kettingreactie in zowat alle scholen in de hele gemeente.

Lees meer 678

Versterking interlevensbeschouwelijke dialoog in het officieel onderwijs

De 3 officiële onderwijsverstrekkers het GO!, het OVSG en het POV en de vertegenwoordigers van de 7 erkende instanties en vereniging van de levensbeschouwelijke vakken hebben zich vandaag geëngageerd om voortaan nog verregaander samen te werken.

Lees meer 1798

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder