GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 20 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Hervorming secundair onderwijs: GO! werkt verder aan excellent en innovatief onderwijs

5 juni 2013 Secundair onderwijs
Het GO! is tevreden dat er een akkoord is bereikt over de hervorming van het secundair onderwijs.Toch hopen we dat het politieke kader dat hier is opgezet sterk genoeg blijkt om te vermijden dat dit zal leiden tot een onderwijs van verschillende snelheden

Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap is tevreden dat er binnen de Vlaamse Regering een akkoord is bereikt over de hervorming van het secundair onderwijs. De stappen die er zijn gezet bieden mogelijkheden om de huidige knelpunten aan te pakken en het GO! zal vanuit deze visie dan ook verder werken aan een innovatief en excellent onderwijs voor elke leerling. Toch hopen we dat het politieke kader dat hier is opgezet sterk genoeg blijkt om te vermijden dat dit zal leiden tot een onderwijs van verschillende snelheden.

Op 4 juni bereikte de Vlaamse Regering een akkoord over de hervorming van het secundair onderwijs. Het GO! vindt het alvast positief dat er nu een realistisch perspectief wordt geboden voor de noodzakelijke vernieuwing en verbetering van het Vlaamse onderwijs. “De verbreding van de eerste graad, de invoering van het zogenaamde matrix-model om de beladen opsplitsing tussen ASO, TSO en BSO op te heffen, het inrichten van domeinscholen en de reductie van het aantal studierichtingen bieden zeker mogelijkheden om de knelpunten die er zijn aan te pakken”, zegt afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck.

Het GO! benadrukt dat er nu snel werk gemaakt moet worden van de realisatie. "Als we de visie die voorligt samen dragen, kunnen we er misschien sneller werk van maken,” aldus Verdyck. Daarnaast plaatst zij wel enige kanttekeningen bij de focus die het masterplan legt op het individuele initiatief van scholen om in de hervorming mee te stappen. “Dit mag niet leiden tot een onderwijs van verschillende snelheden,” zegt Verdyck. “Het is ontzettend belangrijk dat wij over de netten heen overleggen hoe deze visie in de praktijk zal worden ingevoerd.”

Onze ambitie is alvast duidelijk en steunt op drie kerngedachten: innoveren, excelleren en differentiëren. Verscheidene GO! scholen werken al met een brede eerste graad en interessegebieden. Het GO! zal die aanpak verder uitbreiden en zijn scholen verder ondersteunen om in te zetten op onderwijs dat alle leerlingen de kans biedt om het beste uit zichzelf te halen.

Het GO! voert hierover nauw overleg met het onderwijsveld en in het najaar worden die gesprekken geïntensiveerd. “In het najaar organiseren wij een ruim overleg met het onderwijsveld om nog duidelijker te stellen hoe wij het onderwijs van de toekomst willen invullen. Want het zijn immers onze leerkrachten die dit innovatief, excellent en differentiërend onderwijs dagelijks moeten waarmaken. Zij zijn de motor die ons onderwijs draaiend houden”, zegt Raymonda Verdyck.

Meer informatie
Sarina Simenon
persmedewerker GO!
02 790 93 89
0476 266 363


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1250

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1382

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 734

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 835

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1084

Samenwerking van goud aan fiets van hout

GO! KTA Dendermonde en HoGent hebben samen een unieke fiets ontwikkeld: 100% van hout. Wielen, trapas, ja zelfs ketting, alles is van hout. Twee jaar lang is er in alle stilte aan gewerkt. Straks wordt het uurrecord ermee aangevallen. Hout vasthouden!

Lees meer 2334

Ondersteboven van sleutelen aan de fiets

Jongeren hebben het soms lastig om uren op schoolbanken te zitten. Ze willen iets kunnen leren waar ze echt de handen uit de mouwen voor kunnen steken. In GO! Spectrumschool Deurne weten ze hoe ze dat moeten aanpakken.

Lees meer 751

Busleyden Atheneum in Mechelen doet mee aan de Dag van de Wetenschap

Campus Pitzemburg van het Busleyden Atheneum in Mechelen doet mee aan de Dag van de Wetenschap op zondag 22 november. “Onze proefjes en demo’s zijn gericht op kinderen van tien tot twaalf jaar die wild van wetenschap en techniek zijn."

Lees meer 1083

Handen uit de mouwen voor mekaar

Op GO! campus Stassart staat het woord ‘doen’ centraal. Een campus voor actieve jongeren die het liefst meteen aan de slag gaan. De lessen gebeuren regelmatig in een zo realistisch mogelijke leeromgeving. En waarom niet ten bate van de gemeenschap?

Lees meer 899

Gloednieuwe unieke opleiding: ‘ramphandler’

Neen, geen opleiding om met rampen te leren omgaan, wel een die van aanpakken weet als het gaat om luchtvracht, bagage en passagiers vlot en correct ter bestemming te krijgen. Voortaan in het GO! centrum voor leren en werken Castor in Vilvoorde.

Lees meer 1255

Groot worden in kunst, techniek, topsport en wetenschap

Een school die groeit als kool. Dat is het GO! technisch atheneum Brugge. Dit schooljaar komt het aantal leerlingen er boven de 1600 uit. Het resultaat van een doordachte aanpak van een deskundig en gemotiveerd schoolteam en een sterk pedagogisch project.

Lees meer 1808

Journalistiek uit eerste hand

Doorgaans brengt hij voor tv verslag uit over wat er gebeurt op plekken in de wereld waar het er hard aan toe gaat, maar op 28 mei maakte journalist Robin Ramaekers tijd vrij voor de 3e-graads van GO! atheneum Willebroek en trok er een blik wereld open.

Lees meer 1178

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder