GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 19 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

“Gebrek aan mediawijsheid”

28 mei 2013
In het zesde leerjaar presenteerde hij al een wekelijks journaal voor zijn klasgenoten. Het was al vroeg duidelijk dat Riadh Bahri journalist wou worden. Intussen werkt hij op de nieuwsdienst van de VRT. “Het absolute hoogtepunt tot nu toe? Aan de zijde van Martine Tanghe staan tijdens de verkiezingsshow van vorig jaar.”

Leeftijd: 25 jaar

GO! school:  GO! Wetteren en later KA Voskenslaan

Afgestudeerd in de richting: Latijn – Moderne Talen in juni 2006

Riadhs jeugdjaren zijn de fijnste geweest die hij zich kan inbeelden. “Ik heb een tijdje op leefschool Eureka in Wetteren gezeten. Ik vond dat geweldig! Ik leerde er kritisch zijn. Niet enkel voor mezelf, maar ook voor de wereld rondom mij. Ook mijn sociale kant werd er aangewakkerd, met zin voor initiatief. Maar ik amuseerde me er vooral te pletter.” Het was op die school dat Riadh begon met een wekelijks journaal voor zijn klasgenoten. “Elke maandagochtend presenteerde ik voor de klasgroep wat er zich afgelopen weekend had afgespeeld in de wereld. Ook de bos- en zeeklassen zijn me bijgebleven. Elk jaar weer uitkijken naar die ene week. De nachtspelen, de kringgesprekken. Het ploeteren door rivieren. Het strompelen door de duinen. En ’s avonds moe, maar voldaan in bed belanden. Ik kijk er nog steeds met heimwee op terug.”

Tegenwoordig werkt Riadh Bahri als journalist voor Terzake en Het Journaal. Het is zijn enorme nieuwsgierigheid die hem drijft in wat hij doet. “Je kan geen journalist worden. Dat is iets dat in je bloed zit, brandende nieuwsgierigheid en de passie om dingen uit te zoeken en te delen. Het is een redelijk chaotische wereld, maar dat maakt het net leuk.” Tijdens de verkiezingsshow ‘Verkiezingen 2012’ stond Riadh in voor duiding en analyses bij de gebeurtenissen op sociale media. “Anno 2013 kunnen we niet meer om die sociale media heen. Ze zijn bijzonder interessant en nuttig. We gebruiken ze ook steeds vaker op de nieuwsredactie bij de VRT. Het is belangrijk dat het onderwijs voldoende aandacht besteedt aan die sociale media. Er is momenteel een groot gebrek aan mediawijsheid bij jongeren. Ze beseffen niet dat alles wat ze op internet gooien, daar ook blijft plakken. Dat kan heel onprettig zijn als je later op zoek bent naar een goede job.”

“Scholen moeten ook voldoende aandacht besteden aan cyberpesten”, gaat Riadh verder. “Ze moeten een voortrekkersrol spelen en kinderen leren welke interessante dingen ze allemaal kunnen doen met sociale media. Maar bovenal moeten ze zorgen dat kinderen goed beseffen hoe ze er verstandig mee moeten omgaan. Daarom springt ‘respect’ onmiddellijk bij mij in het oog als GO! waarde. Zonder respect voor jezelf en voor anderen raak je niet ver in het leven. Daarnaast is ook ‘positief kritisch’ zijn heel belangrijk. Het is het basisprincipe voor elke journalist, maar ook voor elke mens. Ten slotte is er ook nog ‘creativiteit’. Het is het mooiste dat er is. Zonder creativiteit zou de wereld een saaie boel zijn. Maar je moet gestimuleerd worden om dingen te ondernemen en om te ontdekken waar je goed in bent. Daar is geen betere plaats voor dan op de schoolbanken.”


Lees ook

Recyclage in de mode

24 oktober 2016 SV

Trendy én ecologisch verantwoord: tijdens de M-Fair op zondag 16 oktober in het congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen kaapte de opleiding Mode van GO! CVO Crescendo de eerste prijs weg met een modelijn op basis van gerecycleerd materiaal.

Lees meer 848

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1249

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1089

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1380

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1612

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 916

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 852

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10908

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1629

Tafeltennisgoud voor Laurens

12 september 2016

Sport Topsport

Vorige week was het nog dromen van die gouden medaille, vannacht kwam de droom uit. Laurens Devos, leerling in GO! atheneum Redingenhof Leuven wint goud op de Paralympische Spelen in Rio. Perfecte mix van talent, doorzettingsvermogen en prima omkadering.

Lees meer 1034

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1381

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1801

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder