GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 20 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

12 tips voor de eerste schooldag van je kleuter

14 mei 2013 Basisonderwijs Kleuters
Zowel voor ouders als voor kinderen is de eerste schooldag een grote en spannende belevenis. Gelukkig kun je je kindje hier een beetje op voorbereiden.

Ter voorbereiding van de eerste schooldag

 • Laat je kind al eens enkele uren bij familie of vrienden. Zo leert het vertrouwen te krijgen en te geloven dat een ouder altijd terugkomt. 
 • Probeer op voorhand met je kind een bezoekje te brengen aan de kleuterschool. Neem het bijvoorbeeld mee bij het ophalen van zijn broer of zus aan de schoolpoort.
 • Lees met je kindje een leuk boekje over de eerste schooldag. 
 • Zorg ervoor dat je kind voldoende nachtrust krijgt en dat het eventueel een middagdutje kan doen. 
 • Ga samen een schooltasje kopen.

De dag zelf

 • Vertel de gewoonten en afspraken van de school aan je kind. Het is makkelijker als je kind weet waar het aan toe zal zijn.
 • Blijf zelf zo ontspannen mogelijk. Neem vastberaden afscheid. Zeg aan je kindje dat het wordt afgehaald en vertel ook wie het aan de schoolpoort mag verwachten.
 • Geef je kind zijn lievelingsknuffel mee om op moeilijke momenten troost te brengen. Vraag op voorhand of dit mag op school.
 • Geef een reservebroekje mee voor het geval er een 'ongelukje' gebeurt.

Terug thuis

De kans is groot dat je kind moe en prikkelbaar thuiskomt van school, vooral de eerste dagen. Soms zal het minder eetlust hebben of slecht inslapen.

 • Laat je kind even tot rust komen. Probeer wat extra tijd vrij te maken voor een rustige activiteit zoals tekenen, voorlezen, ...
 • Overstelp je kind niet met vragen. Verlang niet dat het alles tot in detail vertelt. Een kind van 3 kan dat nog niet.
 • Probeer zo veel mogelijk aandacht te hebben voor het nieuwe schoolgangertje.

(bron: www.kindengezin.be)


Lees ook

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1801

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 832

Mama’s in de klas

Samen leren samenleven. Al van in de kleuterklas. Dat is ook mama vieren over alle cultuurverschillen heen. In aanloop naar moederdag zorgden de kleutertjes van juf Kim in GO! basisschool Stadspark in Lier voor een mooi mamamoment.

Lees meer 842

Leren van elkaar

Voor de 3e keer op rij organiseerde GO! scholengroep Brussel zijn tweejaarlijkse studiedag voor alle leerkrachten van zijn basisonderwijs. Zo'n 800 leerkrachten waren ingeschreven om in meer dan 30 workshops op vijf locaties ervaringen uit te wisselen.

Lees meer 865

De waarheid boven water: de nieuwe leerlijn zwemmen van het GO!

19 augustus 2015

Basisonderwijs Leerplannen

Op 17/8 werd een item in het VTM-nieuws gewijd aan de nieuwe leerlijn zwemmen voor het basisonderwijs van het GO!. Dat de nieuwe leerlijn zwemmen stopt bij ‘leren overleven’ en dat een zwemslag pas vanaf 10 jaar aangeleerd wordt klopt absoluut niet.

Lees meer 2443

Lentespelen kunnen van start gaan

3 maart 2015

Gezondheid Kleuters Sport

Kinderen hoef je niet te leren wat spelen is, het zit hen in het bloed. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ze niet tuk zijn op allerlei speelgoed en speeltoestellen. En liefst een beetje kleurrijk, uitdagend en toch veilig voor de kleine stuntpiloten.

Lees meer 1267

Samen dromen waarmaken in 2015

Raymonda wenst jullie het allerbeste voor het nieuwe jaar. Dit keer van bij een gloednieuwe boomhut op het terrein van GO! freinetschool De Tandem in Sint-Kruis. In 2014 nog een droom van de kinderen, nu klaar om straks tussen het loof te ontluiken.

Lees meer 1502

Tijdelijk Pietenhotel geopend

5 december 2014

Basisonderwijs Evenementen Kleuters

Toen Sinterklaas vroeg of ze in GO! basisschool Lyceum in Mechelen een slaapplaats hadden voor zijn Zwarte Pieten konden ze er geen neen zeggen. Maar de logés vroegen wel wat aandacht. De kleuters van de school gingen daar echter maar al te graag op in.

Lees meer 1389

Kleuters op 4 wielen

13 november 2014

Kleuters

In België rijden ruim 5,5 miljoen personenwagens rond. Geen wonder dat kleuters dan ook graag met miniatuurversietjes spelen. In GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde gaven de 3 kleuterjuffen en hun kleuters flink gas met dit thema op 4 wielen.

Lees meer 1198

Een les met een rare kronkel

Lesgeven is veel dingen ineen, maar vooral gevat inspelen op de kansen die zich voordoen. In klas 5a van juf Riet in GO! basisschool atheneum Dendermonde groeide uit een klassikale dt-oefening een freeky videoclip met hier en daar een raar gespeld woord.

Lees meer 1925

Juf Mag Da en meester Da Nie

19 mei 2014

Gezondheid Kleuters

Leren doen ze graag in GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde. Misschien omdat ze er ook veel mogen spelen. Sinds kort hebben ze er een klimtoestel bij. Juf Mag Da en meester Da Nie toonden wat wel en niet kan. In geuren en vooral in kleuren.

Lees meer 1552

'Eén ziek kind kost ons 5.000 euro per schooljaar'

Els Janssens is directeur van Bednet vzw. Deze organisatie laat zieke kinderen die niet naar school kunnen via internet les volgen met hun eigen klas. GO! for Life zet zich dit jaar in voor Bednet.

Lees meer 2393

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder