GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 22 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

“Niets is belangrijker dan hongerig te blijven”

14 mei 2013
Nauwelijks afgestudeerd als master in de Communicatiewetenschappen, draait de creatieve carrière van Arne Vanhaecke op volle toeren. In 2013 blijft hij het scherm onveilig maken als presentator en programmamaker op Kzoom.

Een sneeuwbaleffect, zo omschrijft hij zijn wervelende parcours. “Ik ben gestart als redacteur bij de Gentse studentenzender Urgent. Zo werd ik opgemerkt door Radio Donna, won ik een wedstrijd op Radio 2, en kwam ik terecht bij het Eén-programma ‘Zo is er maar één’, een liedjeswedstrijd gepresenteerd door Yasmine. Tijdens dat programma herkende VTM blijkbaar de kindvriendelijke spast in mij”, lacht hij. “Samen met mijn collega Joyce werd ik uit 50 kandidaten gekozen. Ik heb er wel een thesisjaar aan over gehouden (lacht). In 2013 blijf ik presenteren, en dat combineer ik met scenario’s schrijven voor een nieuw sketchprogramma. Opnieuw een nieuwe uitdaging, en dat motiveert me. Ik heb veel nieuwe impulsen nodig, want ik hou niet zo van routine. Dankzij mijn job bij Kzoom en mijn optredens als singer-songwriter leer ik veel nieuwe mensen kennen. En zo komen er vaak ook nieuwe kansen op je af. Ik ga nooit lang hetzelfde doen. Voor hetzelfde geld verhuur ik ooit jetski’s in Buenos Aires (lacht). De ‘sky is the limit’ op dit moment, en ik grijp elke kans die ik krijg!”

Visitekaartje

Op zijn 16de leerde hij gitaar spelen, als grote fan van Gorki. “Op mijn 18de schreef ik mijn eerste eigen nummers. Ik heb niet echt muzikale helden, maar vooral respect voor mensen die hun eigen zin doen en daar heel succesvol mee zijn. Vandaag luister ik veel naar Eefje De Visser, en herontdek ik klassiekers als Bruce Springsteen.”
Zijn Nederlandstalige poëtische popsongs vallen bij een steeds groter publiek in de smaak. “In 2011 heb ik als Arne Vanhaecke een eerste cd uitgebracht, ‘Vlinders en een maagzweer’ met ‘kleinkunstachtige’ teksten in popsongs gegoten. Dankzij deze cd kwamen er nieuwe uitdagingen op me af.” Zo deed hij in 2012 samen met Jan De Wilde een theatershow. Arne: “Een ongelooflijk fijne en warme mens. Ontnuchterend hoe nuchter die mens is. Hij wilde niet op het podium staan met een andere ‘dinosaurus’, want hij wilde ook een jonger publiek bereiken. Onze samenwerking versterkte elkaar. Al die kansen zorgen ervoor dat je blijft evolueren. Heel tof!”

Creatief met ukeleles

“Eind februari kwam ‘Vallen en weer opstaan’. Deze single gaat minder over de liefde, en meer over ontdekken in het leven wat kan en niet. Bijna alles wat ik schrijf is autobiografisch, alleen probeer ik het wat cryptischer te omschrijven met leuke beeldspraak (lacht). Naast ‘Arne Vanhaecke’ ben ik bezig met een nieuwe coverband, ‘The Fuckuleles’. Het staat nog in de kinderschoenen, maar deze zomer hebben we ons festivaldebuut op Dranouter. Met drie ukeleles proberen we allerlei klassiekers te coveren onder het motto ‘we fuck up every cover’ (lacht). Van Baker Street tot 2 Fabiola. De reacties tijdens de try-outs waren verrassend positief”, lacht hij.  Dit najaar gaat hij de hort op met ‘Café De Toekomst’, samen met de Gentse band Hermitage en met Nekka-wedstrijdwinnaar Stoomboot. “Met ons avondvullend programma laten we het publiek kennismaken met nieuwe namen in de Nederlandstalige muziek. De regie is in handen van Raf Walschaerts van Kommilfoo. Ik kijk alvast uit naar de samenwerking.”

De combinatie met zijn televisiewerk gaat vlot tot nu toe. “Het leuke als freelancer is dat je zelf je dagen kunt invullen en allerlei zaken kunt combineren. Soms is het zweten als er verschillende programma’s tegelijk lopen, maar andere momenten is het kalmer, en heb ik meer tijd om liedjes te schrijven.”

Hongerig blijven

Arne verpersoonlijkt zelf de waarden creativiteit, leergierigheid en sociaal. “Niets is belangrijker dan hongerig te blijven”, vindt hij. “Anders stagneer je.” Ook zelfstandigheid is hem niet vreemd. “Ik heb zelf onlangs een bvba opgericht. Nu besef ik nog beter dat je niet altijd op anderen kunt rekenen om je werk te doen. Ik moet mijn leven in eigen handen nemen. Spannend!”


Lees ook

Recyclage in de mode

24 oktober 2016 SV

Trendy én ecologisch verantwoord: tijdens de M-Fair op zondag 16 oktober in het congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen kaapte de opleiding Mode van GO! CVO Crescendo de eerste prijs weg met een modelijn op basis van gerecycleerd materiaal.

Lees meer 849

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1250

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1090

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1382

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1614

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 919

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 852

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10909

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1630

Tafeltennisgoud voor Laurens

12 september 2016

Sport Topsport

Vorige week was het nog dromen van die gouden medaille, vannacht kwam de droom uit. Laurens Devos, leerling in GO! atheneum Redingenhof Leuven wint goud op de Paralympische Spelen in Rio. Perfecte mix van talent, doorzettingsvermogen en prima omkadering.

Lees meer 1036

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1383

Apple valt niet ver van Boom

8 september 2016

Basisonderwijs ICT

Wie de technologische hoogmissen van onze wereld volgt mocht gisteren 7/9 de presentatie van de nieuwste Apple iPhone in wereldpremière niet missen. Attente toeschouwers konden daarop zien dat de technologiereus ook GO! basisschool Boom Park weet liggen.

Lees meer 1801

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder