GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 22 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Aanlegsteigers voor talent

Weinigen hebben voor zowat alles talent, maar zowat iedereen heeft voor iets aanleg. Het gaat erom jongeren zo veel mogelijk kansen te geven om dat bij zichzelf te ontdekken. Scholengemeenschap Leuven pleit voor brede ‘aanlegsteigers’ voor talent.

Elke dag gaan in Vlaanderen tienduizenden jongeren naar school om er onderwezen te worden. Dat is kort en krachtig wat onderwijs doet. Leerlingen krijgen het, leerkrachten geven het. Maar er is zo ontzettend veel te ‘onderwijzen’. En je kunt natuurlijk niet alles weten en in alles een kei zijn. Het komt erop neer als leerling te ontdekken waar je talent voor hebt en waar je ook graag mee bezig bent.

Je zou dan ook verwachten dat jongeren hun talent ontdekken in diverse opleidingen volgens een even diverse verdeelsleutel. Toch lijken we in Vlaanderen te moeten vaststellen dat steeds minder jongeren talent voor techniek weten te vinden bij zichzelf.

En dat is vreemd. Te meer daar een opleiding met een sterk technisch aspect schoolverlaters bijna zeker werk garandeert. Waarom kiezen dan relatief weinig jongeren voor een technische opleiding bij de overgang van basis naar secundair onderwijs?

Het vermoeden leeft dat dat onder meer te maken heeft met te weinig vertrouwdheid met wat een technische opleiding te bieden heeft. En ook met een verkeerd beeld van de waarde van deze opleidingen.

Om daarin beweging te krijgen organiseerden ze binnen scholengemeenschap Leuven eind februari een grote actiedag voor alle leerlingen van de derde graad basisonderwijs rond het motto ‘ontdek al doende je talent’. Op die dag konden de jongeren kennismaken met een brede waaier aan opleidingen waarin techniek en technologie een prominente rol spelen. Dat zijn immers de aspecten die in het basisonderwijs een beetje onderbelicht blijven.

De actiedag bestond onder meer uit uitdagende workshops waarin die leerlingen uit diverse basisscholen konden kennismaken met het uitgebreide studieaanbod van het secundair onderwijs van scholengemeenschap.

Maar kinderen maken natuurlijk niet alleen die keuze. Vaak worden ze daarin ook beïnvloed en geadviseerd door leerkrachten, ouders en hun omgeving. Daarom hadden ze in GO! atheneum Redingenhof in Leuven aansluitend bij deze workshopdag ook een debatavond georganiseerd rond studiekeuze en talentontdekking en -ontwikkeling met Peter Adriaenssens, Greet Geeroms, Fons Leroy, Mohamed Ridouani en Urbain Lavigne.

Tijdens het debat werden wijze woorden gesproken. Een kleine bloemlezing.


Peter Adriaenssens
Veel mensen vinden een goed technisch diploma vooral belangrijk voor de kinderen van andere ouders. Een riskante visie.

Laat ons niet dezelfde meetlat gebruiken voor iedereen. Want eigenlijk is elk individu de norm voor zichzelf.

Mohamed Ridouani
We moeten de technologische vooruitgang aanwenden om iedereen zijn eigen talent nog nauwkeuriger te helpen bepalen.

Vraag kinderen via het schoolinschrijvingsformulier ook naar hun hobby’s en speel daar eventueel op in. Ook die kennis kan de leerkracht helpen bepaalde elementen bij een leerling onder de aandacht te brengen.

Greet Geeroms
Gewoon iets goed doen, is voor ouders vaak niet goed genoeg. Dat kan nefast zijn voor het kind.

Directeurs, steek uw nek uit. Laat de hervorming van het SO niet over aan de politiek. Laat het groeien vanuit de basis.

Urbain Lavigne
Laat ons werken aan portfolio’s. Ze kunnen een sterk instrument worden om de talenten van leerlingen over de hele schoolloopbaan te helpen uitbouwen.

Misschien moeten er reality-programma’s worden gemaakt die laten zien dat het leven van technisch geschoolde mensen ook heel boeiend kan zijn.


Meer informatie via

Frank Vercleyen
0473 26 12 81
frank.vercleyen@g-o.be
pedagogisch adviseur
SGR 11: Regioverantwoordelijke


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1090

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1614

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10909

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1630





Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1383

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1090

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1480

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 853





GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1492

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 964

Het juninummer van Helemaal GO! is er

Het laatste nummer van Helemaal GO! voor dit schooljaar. Voor de zomervakantie van start gaat nog even grasduinen in GO! onderwijsland. Aandacht voor de vernieuwde directeursopleiding, neuromythes, GO! internatendag, DKO en onze STEM-ambassadeurs BaO.

Lees meer 810

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 736





Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder