GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 19 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Groen, sociaal en een flinke scheut technologie

Tijdens de SCI-Tech Challenge bogen zo’n 70 SO-derdegraadsleerlingen zich over de school van de toekomst. Ook Mandy Brants en Jens Clement van GO! atheneum Boom waren erbij en gaan half april zelfs mee naar de Europese SCI-Tech Challenge in Milaan.


Zeventig jongeren uit vijf verschillende scholen brainstormden in het Havencentrum van Antwerpen over de school van 2040. Ze deden dit tijdens de tweede editie van de SCI-Tech Challenge, een wedstrijd van Vlajo in samenwerking met ExxonMobil en JA-YE Europe, die jongeren aanzet om creatief te denken binnen de technisch-wetenschappelijke uitdagingen.

Uit de brainstorm kwam onder meer naar boven dat de jongeren groene energie, sociaal contact en technologische snufjes centraal zien in de toekomst. De meeste teams maakten een mix van technieken waarbij hun school van de toekomst zelf de benodigde groene energie opwekt via bijvoorbeeld zonnecollectoren, thoriumreactor, verf die zonne-energie collecteert, spiegels, geothermie en warmtepompen. Dit in combinatie met een zuinig verbruik door superisolerend glas of plexi, groen dak, kunststoffen vloer, LED-verlichting en dergelijke. Technologische snufjes horen hier standaard bij, zo zagen we een artificiële boom die trillingen van wind en regen omzet in energie of verf met zonnecellen, maar ook de railway als transportmiddel.

Opvallend is alvast dat jongeren in deze challenge niet kozen voor virtueel schoollopen, maar vasthielden aan het belang van sociaal contact. Verschillende teams kozen zelfs voor internaten om meteen ook het energiegebruik voor transport te limiteren.

De SCI-tech Challenge werd finaal gewonnen door het team S³, of team Self-Sufficient School. In dat team ook Mandy Brants en Jens Clement van GO! atheneum Boom die dankzij deze overwinning straks mogen deelnemen aan de Europese SCI-Tech Challenge op 17-19 april in Milaan.


Meer informatie via

Saskia Eeckman
directeur GO! atheneum Boom
03 888 05 24
atheneumboom@g-o.be


Dat jongeren meedenken over hoe de toekomst eruit moet gaan zien is bijzonder verheugend en tegelijk nodig. Want de kans dat onze samenleving zich noodgedwongen zal moeten herbronnen is groot. Volgens Rob Hopkins, de man die aan de wieg stond van de nog jonge transitiebeweging zullen de klimaatverandering en het eind van goedkope olie de mens dwingen een andere, duurzamere richting uit te gaan, die hoogstwaarschijnlijk ook weer meer gewicht zal geven aan het lokale sociale en economische netwerk. In zijn Transitie-handboek schetste Hopkins in 2008/2009 een fictief verslag van hoe enkele aspecten van ons bestaan er misschien zouden kunnen gaan uitzien. Aandachtige lezers zullen er ongetwijfeld bepaalde echo’s van de GO! school van de toekomst in herkennen. Een fragment.

Een toekomstbeeld voor 2030: terugblikkend op de transitie


Onderwijs

Het onderwijs in 2009 was, in het licht van de komende Transitie, bedroevend onaangepast. Rond 2011 werd duidelijk dat jonge schoolverlaters niet voorbereid waren op de meer praktische eisen die de ontluikende energiearme wereld hun stelde. Jaren onderwijs hadden hen niets geleerd over bouwen, koken, verstellen, tuinieren en repareren. De regering verklaarde dat de jeugd in crisis verkeerde en dat het onderwijs fundamenteel veranderd moest worden. In 2013 keurde men nieuwe leerplannen goed waarin de nadruk weer gelegd werd op beroepsgericht onderwijs met stevige wortels in de basisprincipes van duurzaamheid en het opbouwen van veerkracht. Vanaf de basisschool zijn vaardigheden in tuinieren, koken en houtbewerking – voor het eerst in vijftig jaar – een wezenlijk onderdeel van het programma geworden. Schoolterreinen veranderden in intensief bewerkte tuinen, waarin veel leerlingen hun eigen onderneming runnen.

Vanaf de middelbare school leren jongeren zowel bouwen als het ontwerpen, installeren en onderhouden van hernieuwbare energiesystemen, naast sociale vaardigheden zoals omgaan met conflicten en het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten voor de gemeenschap. Voor volwassenen zijn er in de meeste steden Academies voor de Grote Herscholing. Zij bieden zowel herscholing aan voor beroepsmensen al een hele waaier cursussen voor het grote publiek in diverse praktische, op duurzaamheid gerichte vaardigheden.

Rond 2016, toen bus en brommer voor scholieren te duur werden, begon hier en daar het aantal kleine, lokale scholen weer toe te nemen. Tegen 2019 was een groot deel van de hogescholen en universiteiten niet langer in staat om van veraf nieuwelingen aan te trekken en moest gaan nadenken hoe zij hun voorzieningen op een andere manier konden gebruiken. Omdat ze met een hoop onbenutte ruimte zaten, hebben zij zich gediversifieerd en bieden ze nu eveneens een onderkomen aan beginnende bedrijven, waarin bekwame vaklieden ateliers hebben, die ook leerjongens en -meisjes aannemen. Dergeijke scholen die landbouwbedrijven of groentekwekerijen zijn geworden, vallen ook op door een verscheidenheid van waardetoevoegende ondernemingen. Scholen zijn thans bruisende, productieve, bezige plekken, met stevige wortels in en belangrijke bijdragen aan de lokale economie.  
 

Uit “Het Transitie Handboek - Van olie-afhankelijkheid naar lokale veerkracht” (Rob Hopkins 2008/2009)


Meer info op http://www.transitie.be/home

 


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1249

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 852

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1629

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1089

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 783

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1084

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 831

Geef om haar

De leerlingen Haarzorg & Haarstilist van GO! atheneum Busleyden zijn zot van haar en weten hoe belangrijk een haarsnit is voor je persoonlijkheid. Knippend en modellerend zetten ze zich dan ook graag in voor een steunactie t.v.v. kankerpatiënten.

Lees meer 751

Dagen die mogen blijven duren

Volop genieten van het leven, daar is niks mis mee. Maar we moeten er wel voor zorgen dat de wereld er niet aan ten onder gaat. Duurzaam leren genieten en leven dus. Daar dachten ze in GO! atheneum Keerbergen 2 dagen intensief over na.

Lees meer 835

Leerling-lekkerbekken

Drie teams van het 6e jaar sociaal technische wetenschappen van GO! atheneum Avelgem gingen de lekkere uitdaging van Fevia Vlaanderen aan om mee te dingen naar de gelijknamige trofee die jongeren wil stimuleren creatief met voedsel aan de slag te gaan.

Lees meer 945

Gezondheidsdate voor ministers

Vandaag, 10 mei, stond voor ministers Crevits en Vandeurzen een gezonde uitstap naar GO! atheneum Redingenhof in Leuven op de agenda. Ze gingen er kijken en luisteren naar hoe de school het aanpakt om er een permanente gezondheidscultuur te creëren.

Lees meer 2111

Lenige lijven

29 april 2016

Evenementen Sport Topsport

‘t Is nog wachten tot 5 augustus eer ze beginnen, de Olympische Spelen van 2016, maar we weten nu al voor welk team we kunnen supporteren: de Belgische meisjesturnploeg. En op eentje na hebben alle turnsters 1 ding gemeen: GO! atheneum Voskenslaan.

Lees meer 848

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder