GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 20 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Van ‘peer’ tot ‘peer’ – studiekeuze-info uit eerste hand

18 maart 2013 AV Communicatie op school Evenementen Kwaliteitszorg Zorg
Leerlingen die het einde van hun secundaire schoolperiode in zicht krijgen stellen zich vragen over wat erna. Er zijn tal van initiatieven die hen bij die keuze kunnen helpen en eentje daarvan is te rade gaan bij leerlingen die hen net zijn voorgegaan.


In het kader van de schoolloopbaanbegeleiding organiseerde GO! lyceum Gent op vrijdag 8/3 een SOHO-beurs (Secundair Onderwijs – Hoger Onderwijs) voor de leerlingen van het 6e jaar. De laatstejaars kregen de kans om oud-leerlingen de kleren van het lijf te vragen.

Xaveer De Boeck, directeur van GO! lyceum Gent licht toe: “De SOHO-beurs is een initiatief binnen het kader van de schoolloopbaanbegeleiding waar we echt hoog op inzetten. We hebben al heel wat activiteiten. Maar nu komen oud-leerlingen van deze school, die nog bezig zijn met hun studies of net afgestudeerd zijn, informatie geven aan de leerlingen die van plan zijn te gaan studeren. We hopen hen op die manier beter te informeren en dat die ‘peer to peer information’ beter overkomt dan uitleg van een docent en dergelijke meer.”

Kim Ryckaert (oud-leerlinge 6 HUWE) studeert momenteel orthopedagogie aan de Hogeschool Gent: “Toen ik op het Koninklijk Lyceum zat, bestond dit initiatief nog niet. Ik vind het fantastisch dat dit ondertussen wel georganiseerd wordt. Dit initiatief kan een grote hulp betekenen voor twijfelaars zoals ik. Het geeft toekomstige studenten een beter beeld van wat ze kunnen verwachten van het hoger onderwijs.”

Astrid Van Praet en Eline Bossier (6 JGZ): “De meerwaarde van de SOHO-beurs is dat je als laatstejaars het ‘echte’ verhaal van de studenten zelf kan horen. Hun ervaringen geven ons een meer realistisch beeld van wat ons te wachten staat en of de studierichting aansluit bij onze interesses en mogelijkheden.”

Youssra Boutiebi (6 EMT): “Ik vind het een geweldig initiatief van de school. We krijgen de kans om de cursussen in te kijken. Bovendien krijgen we informatie van de studenten die met de studie bezig zijn. Op die manier verloopt het allemaal minder formeel. Nu kan je je echt in een studierichting en school verdiepen door zelf het cursusmateriaal door te nemen en gerichte vragen te stellen.”

De getuigenissen van deze en nog een pak andere leerlingen zijn voor de school het bewijs dat dit initiatief geslaagd was en zeker een vervolg verdient. Die peer-to-peer-infoactiviteit smaakt in elk geval naar meer. Peer of geen peer.


Meer informatie via

communicatieverantwoordelijke GO! lyceum Gent
Annelies Van Herp
09 220 10 70
annelies.vanherp@pantarhei.beLees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1090

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1381

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1629

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 853

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 962

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1084

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 832

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Lees meer 882

Geef om haar

De leerlingen Haarzorg & Haarstilist van GO! atheneum Busleyden zijn zot van haar en weten hoe belangrijk een haarsnit is voor je persoonlijkheid. Knippend en modellerend zetten ze zich dan ook graag in voor een steunactie t.v.v. kankerpatiënten.

Lees meer 751

Lenige lijven

29 april 2016

Evenementen Sport Topsport

‘t Is nog wachten tot 5 augustus eer ze beginnen, de Olympische Spelen van 2016, maar we weten nu al voor welk team we kunnen supporteren: de Belgische meisjesturnploeg. En op eentje na hebben alle turnsters 1 ding gemeen: GO! atheneum Voskenslaan.

Lees meer 848

Laatstejaars hijsen de hele school in het zadel

Nog een goeie 10 weken, en dan zwaaien ze af, de laatstejaars Kantooradministratie & Gegevensbeheer van GO! atheneum Hof van Riemen in Heist-op-den-Berg. Maar eerst nog even een reuzenevent op poten zetten en de hele schoolfamilie op de fiets!

Lees meer 874

Jonge venten met argumenten

In een samenleving doorkruisen belangen van mensen en groepen elkaar voortdurend. Dat hoeft echter geen probleem te zijn. Van belang is wel dat je overtuigend en democratisch kan opkomen voor je ideeën en voor je zaak. Weten ze ook in Atheneum Koekelberg.

Lees meer 911

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder