GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 22 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Zo vader, zo zoon: "Beter worden dan papa"

19 maart 2013 Secundair onderwijs Sport Topsport
Het voorbije jaar was een wonderjaar voor de tweeling Olivier en Nicola Philippaerts (19). De twee jonge jumpingtalenten toonden met overtuigende overwinningen dat ze waardig in de voetsporen treden van hun bekende vader, Ludo Philippaerts.

Het grote publiek smult van zulke succesverhalen, waarbij de fakkel wordt doorgegeven van generatie op generatie. Meestal het gevolg van aangeboren talent, een gedeelde passie en aanmoediging door de ouders. Maar die aanmoediging, van zo cruciaal belang voor jonge sporters, kan ook doorslaan naar de andere kant en op de duur worden ervaren als een ondraaglijke druk om te presteren. Zo was er niet lang geleden het schrijnende verhaal van de jonge Belgische topskiester Isabel Van Buynder. Zij verhuisde naar Canada om te ontsnappen aan de agressieve prestatiedwang van haar vader en trainer. Ze denkt niet dat het ooit nog tot een verzoening komt. 

De voorbeelden van ambitieuze en gedreven ouders die hun kinderen net iets te hard aanmoedigen zijn gelukkig nog een minderheid. Maar de grens tussen je kind motiveren en onder druk zetten is zo dun dat zelfs goedbedoelende ouders soms te ver gaan. We vroegen aan Olivier en Ludo Philippaerts hoe zij daarmee omgaan.


“Ik moet ze echt niet aanmoedigen”

Ludo Philippaerts vindt ondanks zijn eigen drukke carrière nog tijd om zijn zonen te coachen. Overbodig te zeggen dat hij trots is op hen. “Iedere ouder droomt ervan dat hun kinderen in hun voetsporen treden, denk ik. Ik coach hen voor een groot deel zelf, maar dit gebeurt ook in samenspraak met andere trainers.” Hij is bewust bezig met het evenwicht bewaren tussen aanmoedigen en druk uitoefenen: “Ik moet enkel de rust erin houden. Ik moet ze echt niet aanmoedigen (lacht). Voor mij is het ook belangrijker dat ze plezier blijven hebben in hun sport dan dat ze goed presteren. Mijn motto is ‘geniet van de sport’.” 


Wereldtop worden

Met een vader die zelf nog volop meedoet aan de top, is Ludo niet alleen een aanmoedigende vader voor Olivier, maar ook een rivaal op het veld. Dat vindt Olivier geen probleem. “De ervaring en palmares van mijn vader geven zeker meer druk. Maar het is belangrijk je niet te spiegelen aan iemand anders. Je moet jezelf zijn en jezelf verbeteren. Natuurlijk is er competitie tussen ons in de sport. Dit stimuleert ons ook. Ruzie hebben we ook al eens gehad maar daar zijn we door te praten uit gekomen. Het voelt natuurlijk wel leuk om je vader te verslaan (lacht). Maar dat kan de volgende wedstrijd opnieuw andersom zijn”, relativeert hij meteen. 

Terwijl voor Ludo het belangrijkste is dat zijn kinderen genieten van de sport, ligt de ambitie bij Olivier beduidend hoger: “Ik wil bij de wereldtop horen.”


Talent + motivatie = topsportschool

Eén van de stappen in de vroege sportcarrière van de tweeling was de keuze voor de topsportschool. Nicola en Olivier kozen voor de Topsportschool Hasselt. Ludo en Olivier: “Het was een keuze van ons allemaal en de beste mogelijkheid om topsport met school te combineren.”

Ludo: “De Topsportschool was super voor hen. Het gaf hun de mogelijkheid om naar zoveel mogelijk wedstrijden te gaan, stages te volgen en te trainen.” Olivier gaat akkoord en vult aan: “Onze papa is samen met onze oom Johan de sleutel tot ons succes. Maar de topsportschool en de coaching door hen zijn niet voldoende. Om de top te bereiken is mijn motivatie om ervoor te werken het belangrijkste.” 

Ondertussen studeert de tweeling verder in de richting Accountancy en fiscaliteit, met een aangepast traject. Terugkijkend zouden Ludo en Olivier overtuigd opnieuw voor de topsportschool kiezen. “Als je kind gemotiveerd is en talent heeft, waarom niet? De combinatie school en topsport beoefenen is heel goed verlopen”, aldus Ludo. Olivier: “Het was voor ons de perfecte combinatie: we werden thuis getraind en op school kregen we de beste begeleiding. Je moet wel over de capaciteiten en de motivatie beschikken om iets te bereiken.”

Barst jouw kind van sportief talent en wil het graag voluit gaan voor zijn sport? Dan is de Topsportschool wellicht een goede keuze. Het GO! telt 5 Topsportscholen:

  1. Topsportschool Antwerpen/Wilrijk: GO! middenschool Mortsel (badminton en zwemmen): www.msmortsel.be; bovenbouw Leonardo Lyceum Topsport (OVSG)
  2. Topsportschool Brugge: GO! technisch atheneum Brugge (basketbal, voetbal en gymnastiek): www.ktabrugge.be 
  3. Topsportschool Hasselt: GO! middenschool 3 Hasselt en GO! atheneum sporthumaniora Hasselt (atletiek, handbal, golf en paardrijden): www.sportschoolhasselt.be (info@topsportschoolhasselt.be)
  4. Topsportschool Gent: GO! middenschool en atheneum Voskenslaan Gent (atletiek, gymnastiek, voetbal, wielrennen en schermen): www.kavoskenslaan.be 
  5. Topsportschool Leuven: GO! middenschool 1 en atheneum Redingenhof Leuven(basketbal, tafeltennis, voetbal, triatlon en volleybal): www.karedingenhof.be Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1250

Tafeltennisgoud voor Laurens

12 september 2016

Sport Topsport

Vorige week was het nog dromen van die gouden medaille, vannacht kwam de droom uit. Laurens Devos, leerling in GO! atheneum Redingenhof Leuven wint goud op de Paralympische Spelen in Rio. Perfecte mix van talent, doorzettingsvermogen en prima omkadering.

Lees meer 1036

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1383

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1090

Pingpong

2 september 2016

Sport Topsport

Het schooljaar is weer gestart en straks moet na schooltijd ook wel een taak gemaakt of een toets voorbereid. Maar wie van topsport kijken houdt moet tussendoor of achteraf zeker Laurens Devos uit Atheneum Redingenhof op de paralympics in de gaten houden.

Lees meer 2392

Turnen op het hoogste niveau

12 augustus 2016

Sport Topsport

Gisteren (11/8) vond in Rio de allroundfinale turnen voor vrouwen plaats. Onder die beste 24 allroundturnsters van de wereld ook Nina Derwael. Zij werd 19e, de beste plaats ooit voor een Belgische turnster in deze discipline. Een topper uit het GO!

Lees meer 877

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 786

Papa’s laten hun spierballen zien

Als het aankomt op het opnemen van de zorgtaken in het gezin nemen mama’s vaak nog het grootste deel voor hun rekening. Door papa’s exclusief te betrekken in de schoolactiviteiten doet GO! basisschool Stadpark zijn duit in het zakje om dat bij te sturen.

Lees meer 964

Hoe ze scoorden zonder woorden

Een zoektocht naar universele verhalen die iedereen beroeren. Dat is Johakyu. De cursisten Nederlands van GO! CVO Antwerpen woonden de woordloze voorstelling van Dimitri Leue en zijn jonge theatermakers bij.

Lees meer 736

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

Lees meer 835

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1086

Samenwerking van goud aan fiets van hout

GO! KTA Dendermonde en HoGent hebben samen een unieke fiets ontwikkeld: 100% van hout. Wielen, trapas, ja zelfs ketting, alles is van hout. Twee jaar lang is er in alle stilte aan gewerkt. Straks wordt het uurrecord ermee aangevallen. Hout vasthouden!

Lees meer 2334

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder