GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
zondag 25 augustus 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Silent Stories voor meer tolerantie tegenover holebi's.

Hoe kan je een multicultureel leerlingenpubliek tolerant maken ten opzichte van holebi’s? Dat is de vraag die ze zich in GO! atheneum Ukkel stelden. Een workshop met Catherine Vuylsteke rond haar filmproject “Silent Stories” leek hen al een goed begin.

U herinnert zich misschien dat Brussel het voorbije jaar negatief het nieuws haalde met geweld tegen holebi’s en, recenter, grensoverschrijdend gedrag tegenover vrouwen op de openbare weg. GO! scholengroep Brussel besliste niet bij de pakken te blijven zitten en startte met het “genderproject”, een duidelijk signaal dat dergelijk gedrag ontoelaatbaar is, en bovendien indruist tegen de GO! waarden.

“De samenstelling van de leerlingenpopulatie in Brussel maakt het niet altijd eenvoudig om over homoseksualiteit te praten en errond te werken. Vaak ziet een deel van de leerlingen het als een westerse ziekte. Daarom kozen we er in GO! atheneum Ukkel voor Catherine Vuylsteke uit te nodigen”, zegt Paul-Alexander Crop, leerkracht in de school.

Catherine Vuylsteke is een sinologe en gerenommeerd journaliste voor De Morgen. Ze publiceerde twee boeken over de hedendaagse Chinese maatschappij en in 2008 verscheen ‘Onder Mannen, het verzwegen leven van Marokkaanse homo’s’, dat de basis werd voor de samenwerking met Hanne Phlypo voor de film ‘Silent Stories’. 

In Silent Stories volgen Hanne Phlypo en Catherine Vuylsteke twee mannen en twee vrouwen van Algerije, Senegal, Irak en Guinée die wegens hun seksuele geaardheid hun land moesten ontvluchten, of ze nu bi-, dan wel, homoseksueel waren, transseksueel of lesbisch. Drie van hen zijn een nieuw leven begonnen in België, de vierde, de Irakese transseksueel Sarah, kreeg na jaren van wachten asiel in Nederland en kijkt uit naar een genderoperatie. Hoe verschillend de personages inzake leeftijd, origine, sociale achtergrond en opleidingsniveau ook mogen zijn, wat hen verbindt, is hun emotionele strijd, hun verdriet om wat ze verloren en de hoop voor wat de toekomst mag brengen. De film gaat dus over holebi's die hun thuisland moeten ontvluchten - landen waar homoseksualiteit vaak gezien wordt als onbestaande en een typisch westerse ziekte - en die alles moeten achterlaten om het vege lijf te redden. 

“Het interessante aan deze documentaire is dat homo's opeens geen “jeanetten” meer zijn uit de Dansaertwijk maar moslims en mannen en vrouwen uit (Noord-)Afrika en het Midden Oosten. Mensen waar onze leerlingen zich meer mee kunnen identificeren. En laat dat nu net een van de redenen zijn waarom Catherine Vuylsteke de reportage gemaakt heeft: homoseksualiteit bespreekbaar maken bij allochtone jongeren” aldus nog Paul-Alexander Crop.

Catherine Vuylsteke zal als volgt te werk gaan: ze leidt de dvd in die in groep wordt bekeken. De reportage duurt een klein uurtje. En daarna gaat ze met de leerlingen aan de slag in een workshop. Die workshop duurt nog eens anderhalf uur. Op donderdag 21 maart is het zover. 

De film mag dan ‘Silent Stories’ heten, in het atheneum in Ukkel willen ze de problematiek in elk geval niet doodzwijgen.


Meer informatie via

Paul-Alexander Crop en Elke Deconinck
leerkrachten GO! atheneum Ukkel
02 370 64 40
ka.ukkel@g-o.be 
www.atheneum-ukkel.be
 


Lees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1070

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1358

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1597

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 902

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 834

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1608

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1367

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1073

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1464

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 838

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1471

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 771

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder