GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 20 september 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Pow wow van leefscholen

Woensdag 6 maart kwamen 145 medewerkers van 14 leefscholen uit heel Vlaanderen samen tijdens een studiedag in Gent. Doel? Elkaar nog beter leren kennen en expertise uitwisselen! Neen, geen indianenverhalen gehoord, toch had het iets van een pow wow.


Op woensdag 6 maart kwamen 145 medewerkers van veertien leefscholen uit heel Vlaanderen samen tijdens een studiedag in het Gentse. Precieze plaats van afspraak: GO! leefschool De Oogappel. Het was de bedoeling dat de begeleiders uit de scholen elkaar (nog beter) leerden kennen en hun expertise onder meer via workshops uitwisselden. Vorig jaar kwamen de leefscholen ook al eens samen. De studiedag werd afgesloten door pedagoog Carl Medaer die het concept leefschool in Vlaanderen mee opstartte. De studiedag is een initiatief van de werkgroep ‘directeurs van leefscholen’.

Er waren workshops rond een vol dozijn onderwerpen: techniek in kleuter- en lager onderwijs met Koen Pierlet, vrije teksten voor kleuters en taal leren in de ruime zin met  Mady Polfliet, meervoudige  intelligentie uitdiepen en concreter uitwerken  met Sabine Vannitsen, axenroos met André De Fré, visie op creativiteit uitgewerkt door leefschool De Veerman, mindfulness van ITAM, levend rekenen met Stefaan Dhondt, coöperatief leren bij Kathlyne De Leye, rekenen bij kleuters met Siska, leerstoornissen bij Hilde Meganck, de  kracht van humor in het onderwijs en filosoferen vanuit concrete situaties bij Pascal Van Hoecke.

Leefscholen benaderen onderwijs op een manier die toch wel wat afwijkt van de ‘gewone’ scholen. Ze zijn ook minder talrijk verspreid, maar daarom zijn het geen eilanden. Ze hebben een sterke verbondenheid die ook tijdens deze studiedag weer te merken was. Het deed een beetje denken aan een pow wow van indianenvolkeren, maar dan zonder tipi's en arendsveren.


Meer informatie via

Sandra Van Maurik
communicatiecoördinator Scholengroep 5
015 50 41 50
sandra.vanmaurik@sgr5.be
www.sgr5.be

Hilde Struyvelt
directeur GO! leefschool De Oogappel Gent
09 233 85 32
bs.de.oogappel@pantarhei.be
http://www.bsdeoogappel.be/


Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap  - de nieuwe benaming voor het vroegere Gemeenschapsonderwijs -  streeft naar maximale, gelijke onderwijskansen. Elke persoon is een unieke persoonlijkheid met specifieke interesses en ambities en moet zich intellectueel en creatief kunnen ontplooien. Onze 700 scholen maken hier werk van voor om en bij de 300.000 leerlingen en cursisten.

Werken aan de ontwikkeling van elke persoonlijkheid, aan harmonie in diversiteit en aan verantwoordelijkheid ten aanzien van anderen is het doel waarvoor 32.000 medewerkers zich dagelijks engageren.
Lees ook

De kracht van passie voor het vak

De sterkte van onderwijs zit 'm voor een flink deel in de leerkracht. Dat blijkt weer maar eens uit de deelname van GO! atheneum Erasmus in Deinze aan de wedstrijd Technologica. De school pakte prijzen 1 en 2. En een hele nieuwe generatie leerlingen in.

Lees meer 1084

Il Premio del Pubblico per la Piuma

Dat ze zichzelf al tot in de finale van het internationale CIAK junior filmfestival in Italië geregisseerd hadden, gaven we al eerder mee, maar nu wint GO! freinetschool De Pluim in Hoboken met hun film 'The Box' ook nog de publieksprijs. Complimenti!

Lees meer 832

Lenige lijven

29 april 2016

Evenementen Sport Topsport

‘t Is nog wachten tot 5 augustus eer ze beginnen, de Olympische Spelen van 2016, maar we weten nu al voor welk team we kunnen supporteren: de Belgische meisjesturnploeg. En op eentje na hebben alle turnsters 1 ding gemeen: GO! atheneum Voskenslaan.

Lees meer 848

Een pluim voor kortfilm

Je hoeft niet te wachten tot Matthias Schoenaerts je komt halen om aan het filmen te gaan. In GO! freinetschool De Pluim zijn ze zelfs al aan hun 1e internationale filmfestival toe. Op 26 mei vliegen de 6e-jaars naar Italië met hun kortfilm 'The Box'.

Lees meer 1286

Laatstejaars hijsen de hele school in het zadel

Nog een goeie 10 weken, en dan zwaaien ze af, de laatstejaars Kantooradministratie & Gegevensbeheer van GO! atheneum Hof van Riemen in Heist-op-den-Berg. Maar eerst nog even een reuzenevent op poten zetten en de hele schoolfamilie op de fiets!

Lees meer 874

Volgend jaar verder studeren? Nu informeren!

Vrijdag 22/1 trokken alle zesdejaars van GO! atheneum Dendermonde naar de SID-in in Gent. Op deze studie-informatiebeurs verzamelden ze informatie over de studierichtingen hoger onderwijs van hun interesse. Kwestie van vooruitkijken met kennis van zaken.

Lees meer 698

Gaan voor je droom in de TintelStroom

Enkele leraren en ouders van GO! freinet-basisschool TintelTuin in Zoutleeuw zijn ervan overtuigd dat de pedagogische visie van Celestin Freinet ook in het middelbaar een unieke meerwaarde biedt. Daarom starten ze op 1/9/2016 met een freinet-middenschool.

Lees meer 1217

Herinnering aan gedichtendag 2016

Onder het motto ‘Jaren die druppelend versmelten’ stond de Poëzieweek 2016 in het thema van herinneringen. Ook in CVO Antwerpen was gedichtendag overal voelbaar én hoorbaar op en rondom de campussen.

Lees meer 663

Zo gek nog niet

Van woensdag 3 tot en met vrijdag 5 februari loopt in GO! middenschool Dendermonde het project “GO!MAD’s got talent”. De leerlingen konden zelf kiezen waarrond ze wilden werken.

Lees meer 630

Kettingreactie in Schaarbeek

2015 was een zwaar jaar. Maar de terreur heeft de wil om positief in het leven te staan niet stuk gekregen. GO! basisschool De Muziekladder in Schaarbeek zorgde met een initiatief voor een kettingreactie in zowat alle scholen in de hele gemeente.

Lees meer 680

Dalton van klein tot groot

20 januari 2016

Methodeonderwijs

Vanaf februari vormt GO! campus De Beeltjens in Westerlo zich om tot de eerste daltoncampus in Vlaanderen: Het Leerlabo. Het wordt de enige campus waar je van 2,5 tot 18 jaar aaneensluitend daltononderwijs zal kunnen volgen.

Lees meer 1751

Busleyden Atheneum in Mechelen doet mee aan de Dag van de Wetenschap

Campus Pitzemburg van het Busleyden Atheneum in Mechelen doet mee aan de Dag van de Wetenschap op zondag 22 november. “Onze proefjes en demo’s zijn gericht op kinderen van tien tot twaalf jaar die wild van wetenschap en techniek zijn."

Lees meer 1083

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder