GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 15 november 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Moeten vluchten, het kan eigenlijk iedereen overkomen

Op verschillende plaatsen in de wereld gaat het een stuk minder goed dan hier. Soms is het zo erg dat mensen have en goed achterlaten om ergens anders een nieuw bestaan op te bouwen. Niet iedereen zit op hen te wachten. Maar het blijven wel mensen.


De kleren maken de man, zegt het spreekwoord en daarmee wordt bedoeld dat mensen vaak beoordeeld worden op hun uiterlijk. De realiteit leert ons echter dat de waarheid meestal veel minder oppervlakkig is dan dat uiterlijk ons vertelt. Achter de eerste indruk schuilt bijna altijd een gecompliceerd maar daarom niet minder boeiend verhaal dat helaas dikwijls niet de kans krijgt van onder ‘die kleren’ uit te komen.

Dat moeten mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en ellende in hun geboorteland ongetwijfeld maar al te vaak ondervinden als ze op zoek gaan naar een plek waar ze onderdak en asiel hopen te vinden. Vluchteling zijn moet voor volwassenen al geen pretje zijn, laat staan als je een kind bent. Daarom doet het deugd als ze begrip en steun vinden in het land waar ze hopen terecht te kunnen.

En dat is wat 25 jonge asielzoekers die momenteel in het asielopvangcentrum in Steenokkerzeel verblijven kregen toen ze maandag 4 maart 2013 in GO! atheneum Redingenhof in Leuven een dag lang diverse workshops mochten komen bijwonen.

Een en ander maakte deel uit van een project binnen het vak PAV waar de leerlingen van het vierde jaar SO deze week rond werken. Onder de noemer ‘vluchtelingen’ kregen de  leerlingen in de aanloop naar deze week teksten te lezen en reportages te zien over dit onderwerp. Deze informatieronde mondde uit in een concrete actie waarbij de leerlingen een groep jonge, niet-begeleide asielzoekers wilden betrekken door ze op school uit te nodigen. Het asielzoekersopvangcentrum in Steenokkerzeel ligt op zo’n 20 kilometer van Leuven. Al bij al niet zo ver dus. Dat opende perspectieven.

Op maandag 4 maart was het zover. Dan waren de 25 jonge asielzoekers te gast in het  Redingenhof waar ze diverse workshops konden volgen. Allemaal georganiseerd door de leerlingen zelf, leeftijdsgenoten van de jonge asielzoekers. De leerlingen topsport gaven een initiatie tafeltennis, leerlingen haarzorg demonstreerden opsteekkapsels, leerlingen verzorging deden manicure, leerlingen hout toonden hoe je een kistje in elkaar knutselt, enzovoort. Ze zorgden voor een fantastische dag voor deze ontheemde jonge mensen die eigenlijk niet zo veel anders zijn dan de meisjes en jongens uit Leuven. Alleen het lot,  weet je wel.

Op het einde van de dag kwam daarenboven nog een verrassing van formaat. Dan overhandigden ze de jonge asielzoekers ook nog eens vijftig grote tassen vol kleren die ze zelf hadden ingezameld bij hun leerkrachten en bij hun ouders, familie, vrienden en kennissen. Een geste die kan tellen. De leerlingen regelden alles zelf. Van workshops verzorgen tot reclamecampagnes ontwikkelen om de kleren in te zamelen. Als kleren dan toch de man moeten maken, dan mogen het deze wel zijn.

Neen, zo slecht is helemaal nog niet gesteld met onze jeugd van tegenwoordig.


Meer informatie via

Toon Proesmans
directeur GO! atheneum Redingenhof Leuven
016 31 97 10
info@karedingenhof.be
www.campusredingenhof.be


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1293

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1130

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1430

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1664

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 950

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 898

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10974

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1668

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1422

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1126

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1519

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 885

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder