GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 15 november 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Paniek in de snoepfabriek, niet in de school

Leren dat is soms over boeken gebogen zitten, maar echt niet altijd. Een belangrijk aspect van leren zit hem in het samenwerken met anderen. Met de hele school werken aan een groot totaalspektakel als een musical bijvoorbeeld. Aantrekkelijk als snoepgoed!

Vier jaar geleden voerden ze in GO! basisschool atheneum Veurne met alle klassen samen de musical ‘Oliver Twist’ op. Het project maakte zo veel goeie reacties los dat directie en leerkrachten besloten om deze werkvorm structureel in te passen in de schoolwerking. Voortaan zouden ze om de vier jaar uitpakken met een totaalspektakel waarbij alle kinderen van de school betrokken worden. De musical bleek immers zo’n knap middel om verstopt talent in de kinderen naar boven te halen en om in de school een sfeer te creëren van één voor allen en allen voor één dat het zonde zou zijn geweest deze kans niet te grijpen.

Zo werd dus een vierjaarlijkse traditie in de school geboren. Op die manier krijgt ieder kind in de school minstens één keer de kans om op de planken van een grote productie te staan en in een adem meteen ook de gevreesde plankenkoorts van zich af te gooien.  

Mooi meegenomen is ook dat dit concept al meteen vruchten heeft afgeworpen: Jens Callewaert, oud-leerling van de basisschool en nu leerling aan het atheneum in Veurne en de jongen die Oliver speelde in de schoolmusical deed na zijn schooloptreden ook audities voor de ‘echte’ Oliver Twist musical in Vlaanderen. En met succes, want hij mocht tenslotte meespelen met de allergrootsten. Later kreeg Jens ook in Domino een rol.

Ondertussen is niet alleen Jens vier jaar ouder, ook de school is dat. En daar zitten nu nieuwe peuters, kleuters en leerlingen die uitkijken naar hun kans om het tot Oliver, of Dodger, Bill, Bull’s Eye of Nancy te schoppen. Alleen wilden ze in de basisschool wel eens een andere musical uitproberen.

Zo gebeurde het dus dat dit jaar een nieuwe musical op het programma staat. Deze keer geen werk op basis van een boek van Charles Dickens maar evengoed een concept om duimen en vingers van af te likken: een verhaal dat zich afspeelt in een snoepfabriek.

In samenwerking met de vzw Artbij uit Brugge brengt de basisschool dit jaar de musical: ‘Paniek in de snoepfabriek’. Een vrolijke musical met een weelde aan ingrediënten: vriendschap, liefde, humor, ontroering en spanning. Weerom een unieke gelegenheid om hun sociale vaardigheden, kennen, kunnen en leren leren samen te brengen en een schitterend resultaat te boeken.

Diverse werkgroepen, waarvan ook ouders en grootouders deel uitmaken zijn actief bezig met decorbouw, kledij, rekwisieten, public-relations en regie.

De voorstellingen vinden plaats op vrijdag 22 en zaterdag 23 februari 2013 telkens om 20 u in cultuurcentrum ‘De Zonnebloem’ in Veurne. Omwille van de grote belangstelling is er zelfs een extra voorstelling voorzien op zaterdag 23 februari om 17u.

Wie erbij wil zijn kan dat nog. Kaarten à 9€ zijn te verkrijgen in De Loft (Oude Vestingstraat 36 – 058/31 59 49) en in De Krantenhoek (Zuidstraat 45 Veurne 058/31 57 09) of via directeur Martin Boudry op 0478 54 42 87.

En voor de zoetkauwen onder u, geen paniek er is nog snoep over.


Meer informatie via

Martin Boudry
directeur GO! basisschool atheneum Veurne
058 31 64 33
martin.boudry@sgw28.be
www.basisschoolveurne.be


Lees ook

Strippen voor duurzaamheid

Duurzaam én sexy? In GO! technisch atheneum Gitbo Keerbergen zijn ze het allebei. In de afdeling elektriciteit worden elke week tientallen elektrische circuits gelegd. Daar komt veel koperdraad bij kijken. Maar die wordt na gebruik niet zomaar weggegooid.

Lees meer 1293

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1130

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1664

Kinderopvang duurder maken zorgt voor lagere onderwijskansen

Het GO!, KOV en OVSG vragen de Vlaamse Regering rekening te houden met de gevolgen van een wijziging van het PWA-stelsel. Deze mag niet resulteren in een verhoging van de kostprijs voor de opvang en van een daling van de kwaliteit ervan.

Lees meer 950

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10974

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1668

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1422

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1126

Naar een transparante, duidelijke en werkbare opdracht in het onderwijs

Binnenkort start de tweede fase van de besprekingen van de loopbaan in het onderwijs. In voorbereiding hierop schreven het KOV, OVSG, POV en het GO! een gezamenlijk standpunt.

Lees meer 1094

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1519

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 885

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1530

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder