GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 15 november 2019
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

meest gelezen

Een school waar ze niet alleen voor zichzelf leren rekenen

Het geld van de solidariteitsweek, waarbij de leerlingen allerlei klusjes doen om geld bijeen te zamelen voor een goed doel, wordt dit jaar geschonken aan een weeshuis in Oeganda. “De hele wereld kan op onze leerlingen rekenen. Al 32 jaar!"


Een onderdeel van de opvoeding die ze de leerlingen in GO! basisschool De Spreeuwen in Mechelen meegeven is dat je niet alleen bent op de wereld. En dat je je als het even kan best ook wel eens voor mensen kan inzetten die het iets minder hebben. Empathie en solidariteit noemen we dat.

Elk jaar organiseren ze er een solidariteitsweek waarbij de leerlingen niet alleen aangesproken worden op hun solidariteitsgevoel maar waarbij ze ook samen heel toffe activiteiten doen. Die activiteiten zijn erop gerciht centjes in te zamelen voor een ‘goed’ doel. Dat ‘goede’ doel was dit jaar een weeshuis in Oeganda.

“De hele wereld kan op onze leerlingen rekenen. Al 32 jaar”, zegt Tom Resseler, directeur van basisschool De Spreeuwen. Dinsdag 19 februari, om 11u15, overhandigen de leerlingen het bedrag van 7500 euro aan Yves Baes die het weeshuis M’Lisada in Oeganda zal vertegenwoordigen.

Het is de taak van de leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar om een solidariteitsweek te organiseren vlak voor de kerstvakantie. Diverse activiteiten worden dan georganiseerd door de leerlingen om geld in te zamelen.

Het geld is al gegaan naar Artsen Zonder Grenzen, het Rode Kruis, …

“Dit jaar kozen we voor een weeshuis in Oeganda waar straatkinderen worden opgevangen.  Niet zomaar een weeshuis, maar een met een hoopvol verhaal”, zegt Tom Resseler.

De directeur vertelt: “Het weeshuis is ontstaan in 1996 toen acht weeskinderen in de sloppenwijk van Kampala, de hoofdstad van Oeganda, de handen in elkaar sloegen en muziek als hun reddingsboei zagen. Ze richtten een kleine muziekgroep op. Meer en meer straatkinderen sloten zich bij hen aan. De Mlisada Brassband was een feit. Via optredens verzamelden de kinderen geld en realiseerden ze een eigen home alias weeshuis. Maar dit weeshuis wordt te klein. Tachtig kinderen kunnen er permanent wonen. Tientallen andere kinderen komen dagelijks langs om iets te eten, muziek te maken, te dansen of om aan acrobatie te doen. ’s Avonds moeten zij echter weer de straat op omdat ze wegens plaatsgebrek niet in het weeshuis kunnen overnachten. Daar willen wij met onze centjes iets aan doen. Het geld wordt besteed aan de bouw van een tweede weeshuis.”

En wat doen de kinderen van weeshuis Mlisada voor de kinderen van basisschool De Spreeuwen? “Datgene waar ze zo goed in zijn: met hun brassband ons schoollied ‘Vlug en Vrij’ spelen!”


Meer informatie via

Tom Resseler
directeur GO! basisschool De Spreeuwen
015 27 29 86

Sandra Van Maurik
communicatiecoördinator
015 50 41 50
sandra.vanmaurik@sgr5.be
www.sgr5.beLees ook

Krachten gebundeld op nieuwe campus

De school van de toekomst is een school die om zich heen kijkt en nauw samenwerkt met partners, in functie van zijn leerlingen & cursisten. De nieuwe GO! campus Ruggeveld in Deurne is er zo een. En dat lokt bezoek van Hilde Crevits & Bart De Wever.

Lees meer 1130

Na Fins en Chinees nu ook Arabisch

Wie zijn kind Arabisch wil leren lezen en schrijven, kon bij ons tot voor kort haast uitsluitend terecht in een Koranschool. Voortaan bieden de VUB en GO! scholengroep Brussel ook een alternatief aan waarin de taal op een speelse manier centraal staat.

Lees meer 1430

Onderwijs, niet de oplossing voor armoede maar wel een hefboom voor emancipatie

Onderwijs is geen toverstaf die maatschappelijke ongelijkheid de wereld uit kan helpen of armoede zal oplossen. Wat we wel moeten doen in onze scholen is ervoor zorgen dat élk kind maximale ontwikkelingskansen krijgt, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Lees meer 1664

Mechelse Merel maakt milieutop mee

Doorgaans zingt ze in GO! basisschool Klim Op in Bonheiden. Maar vorig weekend deed Merel Briers dat op de kinderklimaattop in Nederland om er als Belgische vertegenwoordiger na te denken over ideeën die onze wereld milieuvriendelijker moeten maken.

Lees meer 898

Het GO! blijft groeien

23 september 2016

Pedagogisch project

Het GO! telt vandaag 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de spoedtelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar.

Lees meer 10973

Meest pestvrije school van Vlaanderen

Een probleem als pesten op school mag dan al hardnekkig zijn, toch is er wel degelijk iets aan te doen. Door bijvoorbeeld in te zetten op een sterk groepsgevoel zoals in GO! atheneum Liedekerke: vandaag een modelschool inzake antipestbeleid.

Lees meer 1668

Leerlingen bij de VLOOT

Je hoort het wel eens vaker dat leerlingen op school te weinig het gevoel krijgen dat ze iets opsteken dat hen in de praktijk en later in het leven echt van pas zal komen. In GO! Maritiem Instituut Mercator weten ze daar wel raad mee.

Lees meer 1422

Johan Cruyff schoolplein14

Eerder wonnen ze de Pesten-dat-kan-niet-hoofdprijs. Nu een schoolplein14. In GO! basisschool De Spiegel in Leest scheppen ze randvoorwaarden die het fijn samenspelen bevorderen. Een kind dat zich verveelt, wordt immers gauw een vervelend kind.

Lees meer 1126

Pedagogen in spe op visite in Huis van het GO!

Eind juni waren 7 masterstudenten pedagogie en onderwijskunde aan de UGent op visite in het Huis van het GO!. Ze stelden er op uitnodiging van projectleider integraalplan Cristian Vergara het resultaat voor van een opdracht onderwijskundig ontwerpen.

Lees meer 1519

Ruilen maakt mensen rijker

Eind mei stelden de scholen en het CLB van GO! scholengroep Mandel en Leie ruilwinkel ‘SWOP & GO’ voor. Iedereen kan er terecht voor het schenken of ruilen van kinderkledij. Een winkel die iedereen rijker maakt.

Lees meer 885

GO! en OVAM pakken samen bodemverontreiniging op scholen aan

Op 30 juni sloten het GO! en de OVAM een overeenkomst die bodemsanering op scholen moet versnellen. Vervuilde schoolterreinen worden in kaart gebracht en scholen krijgen administratief, praktisch en financieel ondersteuning bij de sanering.

Lees meer 1530

Doe eens 'parkour' op de speelkoer

Kinderen zijn doorgaans graag in beweging. Toch doen nogal wat kinderen vandaag te weinig aan sport en beweging. Met Parkour wil het Octopusplan dat veranderen. GO! basisschool De Regenboog in Ertvelde sprong op de kar van Parkour. Gezond & plezant.

Lees meer 817

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder